REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau lėšų skirti neformaliojo švietimo krepšeliui būtų galima tik peržiūrėjus biudžetą, sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Daugiau lėšų skirti neformaliojo švietimo krepšeliui būtų galima tik peržiūrėjus biudžetą, sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo prašoma daugiau lėšų skirti neformaliojo ugdymo krepšeliui, bet tvirtinant biudžetą tų lėšų nebuvo rasta. Ar galima grįžti prie šio klausimo, ar bus biudžeto peržiūra – vėlgi ir jūsų pačių svarbi iniciatyva. Mes manome, kad krepšelis neformaliam švietimui tikrai yra pasiteisinusi priemonė ir ją reikėtų tęsti. Šiandien krepšeliui tokių pinigų nėra, jei būtų galimybė perskirstant biudžetą, mes labai palaikytumėm tokį žingsnį“, – antradienį Seimo opozicinės Liberalų ir sąjūdžio frakcijos posėdyje sakė J.Petrauskienė.

REKLAMA

Liberalė Aušrinė Armonaitė tvirtino, kad sumažinus lėšas kompensacijoms už vaikų lankomus būrelius „buvo padaryta didelė politinė klaida“. Liberalai teikė siūlymą biudžeto projektui, kad būtų išlaikytas pernykštis finansavimas, tačiau jis nesulaukė reikiamo palaikymo Seime.

Liberalų sąjūdžio frakcija laikosi pozicijos, kad biudžeto peržiūros dėl neformaliojo krepšelio turi siekti pati ministrė, teigiama po susitikimo su J.Petrauskiene išplatintame pranešime. „Vyriausybė šiuo klausimu turi imtis lyderystės, negalima neformalaus švietimo mesti į šiukšlių dėžę. Tai svarbu, nes būtent „valstiečių“ vadovaujama koalicija dar pernai gruodį nepritarė liberalų siūlymui skirti trūkstamas lėšas“, – jame cituojama A.Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų biudžete 2015-aisiais įvestam neformaliojo ugdymo krepšeliui buvo skirta 2,6 mln. eurų mažiau nei pernai, kuomet finansavimas siekė 9,7 mln. eurų. Pasak ministrės, esant mažesniam finansavimui savivaldybės skirtingai sprendžia problemą – kai kurios mažina kompensuojamą dalį, kai kurios trumpina terminą, t.y. krepšelį skiria ne visiems mokslo metų mėnesiams, kai kurios būrelių kompensacijas nukreipia socialiai remtiniems vaikams.

Neformaliojo ugdymo krepšelis buvo įvestas 2015 metais ir siekė 15 eurų per mėnesį. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, dabar savivaldybės vieno mokinio neformaliam ugdymui per mėnesį gali skirti nuo 10 iki 20 eurų, priklausomai nuo krepšeliu besinaudojančio vaikų skaičiaus. Didžiosios savivaldybės žada, kad kol kas tėvų išlaidos už vaikų būrelius dėl to nedidės, nors nuo rudens ar baigiantis pavasariui gali būti pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus mero liberalo Remigijaus Šimašiaus duomenimis, kad vien Vilniuje valstybės parama popamokiniams būreliams jau pasinaudojo apie 17 tūkst. vaikų. Pasak jo, Vilniaus miestui skirtos neformalaus švietimo krepšelio lėšos sumažėjo nuo 1,8 mln. eurų pernai iki maždaug 1,3 mln. eurų šiemet.

Autorė: Milena Andrukaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų