REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Žiema (nuotr. Fotolia.com)

Kaip manote, kuris iš žiemos mėnesių Lietuvoje šalčiausias? Didieji šalčiai jau praėjo, ar stingdantis šaltis dar laukia mūsų?

30

Kaip manote, kuris iš žiemos mėnesių Lietuvoje šalčiausias? Didieji šalčiai jau praėjo, ar stingdantis šaltis dar laukia mūsų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodis šilčiausias

Gruodžio mėnesio vidutinė oro temperatūra šiemet buvo nuo -1,3 laipsnių rytiniuose rajonuose iki 3,6 °C pajūryje, o tai yra 2–3 laipsniais aukščiau už 1981–2010 m. standartinę klimato normą. Aukščiausia oro temperatūra siekė 7 - 10 laipsnių. Žemiausia oro temperatūra daugelyje rajonų nukrito iki -8 - 13 laipsnių, Vėžaičiuose – iki -15°C, Nidoje – iki -5°C. Gruodis šaltas nebuvo.

REKLAMA

Saulė šį mėnesį daug kur spindėjo 20–33 val. (beveik norma), rytiniame pakraštyje 13–15 val. (apie 10 val. trumpiau už normą).

Paskutinę mėnesio dieną vandens temperatūra ežeruose buvo 0,8–2,6 laipsnių. Jie nebuvo tinkamai užšalę.

Vasaris toks pat šaltas, kaip ir sausis

Šio vasario vidutinė temperatūra numatoma laipsniu žemesnė už vidutinę daugiametę klimato normą, kuri yra -3.2 °C, kritulių kiekis prognozuojamas truputį mažesnis už vidutinį daugiametį (1981–2010 m. klimato norma 38 mm).

REKLAMA
REKLAMA

Sausio temperatūros vidurkis yra 3 laipsnio šalčio, rytinėje Lietuvos dalyje šiemet buvo prognozuojama puse laipsnio vėsesnė temperatūra. Šalčių sausį buvo daugiau, nei gruodį. Temperatūra buvo nukritusi ir iki -16 laipsnių ir dar žemiau.

„Pagal daugiametę normą, vasaris Lietuvoje yra lygiai toks pats šaltas, kaip ir sausis. Jo vidutinė temperatūra yra 3,2 laipsniai šalčio. Bet šis vasaris prognozuojamas šiltesnis“, – kalbėjo Donatas Valiukas.

Reikia atkreipti dėmesį, kad ir šiltesnę žiemą šaltų dienų gali pasitaikyti. Temperatūros vidurkis skaičiuojamas sudėjus visas mėnesio dienas, sumuojama tiek naktis, tiek diena. Tai reiškia, kad šaltų dienų taip pat gali pasitaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vidurkis yra vidurkis, bet tų šaltų dienų šį vasarį tikrai dar gali pasitaikyti. Aišku, kaip visada, kai yra visos mėnesio dienos, atskirų savaičių svyravimo tai nenusako, bet taip yra, kad atskiromis savaitėmis kitokia temperatūra. Vieną savaitę gali būti labai šalta savaitė kitą šiltesnė, kas Lietuvoje yra įprasta“, – kalbėjo Donatas Valiukas.

Nuolatinė sniego danga formuojasi sausį

Gruodžio pradžioje vidutinis sniego dangos storis daug kur buvo 4–14 cm, Žemaitijoje ir Suvalkijoje 1-3 cm. Pajūryje sniego nebuvo. Iki pirmojo dešimtadienio pabaigos sniegas visur nutirpo. Gruodžio 11–12 d. vėl daugelyje rajonų laukus padengė 1–5 cm, vietomis 6–9 cm storio sniego danga, kuri vakariniuose rajonuose išsilaikė tik 2 dienas, kitur 8–9 dienas. Trečiąjį dešimtadienį pasnigdavo, tačiau sniegas greitai ištirpdavo.

REKLAMA

Sausį padėtis pasikeitė, jau sulaukėme ir storesnio sniego. Kol kas jis vyrauja ir vasarį. Žinoma, sniego danga ne tokia pastovi, kaip būdavo seniau, taip yra dėl klimato kaitos.

Ši žiema – vidutinė

Šiemet žiemos vidutinė temperatūra numatoma artima vidutinei daugiametei (1981–2010 m. klimato norma – -2,8 °C), kritulių kiekis - truputį mažesnis už daugiametį vidurkį (1981– 2010 m. klimato norma – 144 mm).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų