REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Donaldas Trumpas kalbasi telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu (nuotr. SCANPIX)

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose pirmą kartą pasirodžiusi JT Saugumo Taryboje griežtai pasmerkė Rusiją – pareikalavo, jog Maskva neeskaluotų konflikto Rytų Ukrainoje ir pranešė, kad JAV Rusijai taikomos sankcijos išliks tol, kol ši pasitrauks iš Krymo, rašo CNN.

6

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose pirmą kartą pasirodžiusi JT Saugumo Taryboje griežtai pasmerkė Rusiją – pareikalavo, jog Maskva neeskaluotų konflikto Rytų Ukrainoje ir pranešė, kad JAV Rusijai taikomos sankcijos išliks tol, kol ši pasitrauks iš Krymo, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„JAV toliau smerkia Krymo okupaciją ir reikalauja šios okupacijos pabaigos. Krymas yra Ukrainos dalis. Mūsų su Krymu siejamos sankcijos bus taikomos tol, kol Rusija sugrąžins pusiasalio kontrolę Ukrainai“, - sakė Nikki Haley, prezidento Donaldo Trumpo pasiuntinė vienoje svarbiausių tarptautinių organizacijų.

REKLAMA

Halley tokią nuomonę išreiškė skubiai sušauktame JT susitikime, kuriame aptartas naujai suliepsnojęs konfliktas Rytų Ukrainoje, kur Rusijos remiami separatistai kovoja prieš Ukrainos armiją. Ambasadorės kalbėjimas labai skyrėsi nuo Trumpo retorikos.

Šaltiniai CNN patvirtino, kad Baltieji rūmai apie Halley kalbą žinojo iš anksto. Minima ir tai, kad kalba nebuvo suformuota Baltųjų rūmų, tačiau jos taip pat neprašyta ją keisti. Dar vienas šaltinis CNN pareiškė, kad pataisymus kalbai atšaukė Nacionalinė saugumo taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis šaltinis pasidalino ir informacija, kad ambasadorė privačių pokalbių metų ir per paskyrimą papasakojo, kaip ji supranta ir vertina tokius karštuosius klausimus kaip Rusija. Tai ji darė nepaisant to, jog žinojo, kad jos nuomonė kai kuriais klausimais smarkiai skiriasi nuo to, ką per savo kampaniją prieš prezidento rinkimus kalbėjo Donaldas Trumpas.

Dar kandidatuodamas į prezidentus Donaldas Trumpas užsiminė, kad jis gali pripažinti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją. Likus kelioms savaitėms iki inauguracijos, Trumpas taip pat atsisakė pasmerkti per JAV rinkimus vykdytas Rusijos programišių atakas. Jis taip pat užsipuolė žvalgybą dėl to, kad buvo tiriami jo ryšiai su Maskva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimų dar padaugėjo po to, kai CNN pranešė, kad žvalgyba tiria raportus apie tai, kad Maskva gali turėti naująjį prezidentą kompromituojančios finansinės ir asmeninės informacijos. Trumpas tvirtino, kad jis paprasčiausiai norėtų geresnių santykių su Maskva. Spaudos konferencijoje su Jungtinės Karalystės premjere Theresa May pirmąją savaitę prezidento poste D. Trumpas pareiškė, kad dar „per anksti“ aptarti sankcijas.

Ketvirtadienį Finansų departamentas šiek tiek sušvelnino sankcijas, kurias Baracko Obamos administracija buvo pritaikiusi Rusijos Federalinio saugumo tarnybai. Aukštas pareigas užimantis JAV Valstybės departamento pareigūnas pareiškė, kad šis pakeitimas buvo padarytas kaip techninis sprendimas siekiant užtikrinti, jog būtų išvengta „nepageidaujamo poveikio“ JAV valdžios ir Rusijos santykiams. Tuo metu, kai Vašingtonas įgyvendino šį sprendimą, Haley švaistėsi „žodinėmis granatomis“.

REKLAMA

„Manau, kad yra tiesiog nesėkmė, jog mano pirmo pasirodymo JT proga turiu pasmerkti agresyvius Rusijos veiksmus. Mes tikrai norime pagerinti savo santykius su Rusija. Tačiau baisi situacija Rytų Ukrainoje reikalauja aiškaus ir griežto Rusijos veiksmų pasmerkimo. Staigus kovų Ukrainoje suaktyvėjimas įkalino tūkstančius civilių ir sunaikino būtiną infrastruktūrą. Krizė plečiasi ir pavojus kyla dar tūkstančiams. Ši smurto eskalacija turi būti sustabdyta“, - sakė diplomatė.

Nors Haley pasisakymai labai primena daugelį Obamos administracijos kalbų, Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Churkinas reporteriams pareiškė, kad, jo manymu, naujosios administracijos tonas „yra pasikeitęs“. Jis taip pat tvirtino, kad Haley kalba jo visiškai nenustebino.

REKLAMA

Kai kurie analitikai mano, kad suaktyvėjusios kovos reiškia, jog Rusija bando tikrinti JAV ryžtą arba tai yra žinutė Ukrainai, kad po visų tų metų, kai Obamos administracija teikė jiems paramą, dabar Trumpo administracija bus draugiškesnė Maskvai nei Kijevui.

Įstatymų leidėjai tiek Demokratų, tiek ir Respublikonų partijose ilgą laiką kėlė klausimą dėl didesnio palaikymo Ukrainai išreiškimo. Jie dažnai kritikavo Obamos administraciją dėl to, kad buvo nenorima tiekti Kijevui ginklų, kurie leistų geriau organizuoti gynybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų