REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Astravo AE, Baltarusijoje (nuotr. SCANPIX)

Baltarusijos prezidentas spaudos konferencijos Minske metu paskelbė, kad Astravo AE bus būtinai pastatyta, o Lietuvos kaltinimus dėl elektrinės saugumo pavadino politiniais. Jis taip pat tikisi prisivilioti buvusius ir „didelę darbo patirtį sukaupusius“ uždaromos Ignalinos AE darbuotojus.

15

Baltarusijos prezidentas spaudos konferencijos Minske metu paskelbė, kad Astravo AE bus būtinai pastatyta, o Lietuvos kaltinimus dėl elektrinės saugumo pavadino politiniais. Jis taip pat tikisi prisivilioti buvusius ir „didelę darbo patirtį sukaupusius“ uždaromos Ignalinos AE darbuotojus.

REKLAMA

A. Lukašenka pripažino, kad atominės elektrinės statybas vykdo Rusija – „imperija, branduolinė valstybė“. „Rusija suinteresuota parodyti naujausią atominės elektrinės (technologijų) kartą, kurios yra pačios saugiausios pasaulyje. Semaško pas mane ten kontroliuoja kiekvieną varžtuką ir veržlę, kad neduok dieve kas. Atsitiko su reaktoriaus korpusu – iškart sakau, pas mus postčernobylinė šalis, pakeiskite tą korpusą,“ – aiškino jis, turėdamas omenyje AE konstravimo metu nutikusią nelaimę, kuomet neišlaikius konstrukcijoms, nukrito reaktoriaus korpusas.

Vien tai, kad AE stato Rusija, anot Baltarusijos prezidento, reiškia, kad projektas bus užbaigtas, nes ten yra ir Maskvos interesai – „pristatyti naujausias technologijas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbėjau su ambasadoriumi, senu ir nauju, ir sakau tiek slaptai, tiek konfidencialiai, tik ir atvirai jau: Tai juk taikus atomas, visi stato, kodėl Baltarusija negali pasistatyti. Tuo labiau, kad tai ne silpnutė valstybė stato atominę elektrinę. Stato Rusija, imperija, branduolinė šalis. Ir ji ją pastatys. Nes jie taip pat tame yra labai suinteresuoti.“

REKLAMA

Jis taip pat pasakojo, kad siūlė Lietuvai bendradarbiauti, įdarbinti lietuvius naujojoje elektrinėje, kurioje baltarusiams „trūksta ekspertų“, ir pigiai pirkti elektrą.

„Stabdykite šiuos trikdymus, nustokime lipti vienas ant kito – jūs ant mūsų, o mes atsimušinėsime – dėl atominės elektrinės statybų. Bendradarbiaukime kartu, juk pas jus elektros deficitas, o mes jums galime pigią, normaliomis kainomis elektrą tiekti,“ – pasakojo A. Lukašenka, eilinį sykį pabrėždamas, kad Lietuvos pozicija yra ne ekonominė, o politinė.

„Siūlau susitarti, tebūnie tai bendra mūsų elektrinė, – pasiūlė baltarusių prezidentas. – Siūlau gaminti elektros energiją ir jums pigiai parduoti.“

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos AE I-ojo bloko fizinis paleidimas numatytas 2018 metų balandį, energetinis paleidimas - tų pačių metų birželį

Baltarusijos atominės elektrinės I-ojo bloko fizinis paleidimas numatytas 2018 metų balandį, energetinis paleidimas - tų pačių metų birželį, pranešė atvirosios akcinės bendrovės NIAEP(AE statybos generalinės rangovės) atstovybės Baltarusijoje vadovas Jurijus Pustovojus per pasitarimą su statybos ir montavimo organizacijų atstovais Maskvoje.

"Pagal direktyvinį grafiką, (Baltarusijos AE) I-ojo bloko fizinis paleidimas - 2018 metų balandžio 25 dieną, energetinis paleidimas - 2018 metų birželio 4 dieną", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Pustovojus pridūrė, kad II-ojo energetinio bloko paleidimo terminas - per 18 mėnesių po I-ojo paleidimo. Anksčiau buvo pranešta, kad atiduoti naudoti I-ąjį bloką numatoma 2018 metų lapkritį, II-ąjį - 2020 metų liepą.

Trečiadienį NIAEP ir bendrovės "Direkcija stroitelstva AES" (AE statybos Baltarusijoje užsakovės) vyriausioji valdyba pasirašė generalinę sutartį pastatyti Baltarusijos ES, kurios vertė iš viso 10 mlrd. dolerių. J.Pustovojus taip pat pranešė, kad NIAEP numato šįmet paskelbti kitų metų pagrindinių darbų iš viso už ne mažiau kaip 4 mlrd. rublių konkursus.

Pirmoji 2400 megavatų galingumo AE Baltarusijoje statoma Gardino srityje Astrave. Rusija skiria Baltarusijos elektrinės statybai maždaug 10 mlrd. dolerių valstybinę paskolą.

REKLAMA

Europos Parlamentas išreiškė susirūpinimą Astravo AE sauga ir Baltarusijos demokratija

Europos Parlamentas (EP) priėmė rezoliuciją, kuria išreiškiamas susirūpinimas dėl Astravo atominės elektrinės saugumo, stringančių demokratinių procesų Baltarusijoje.

Rezoliucijoje, kuriai ketvirtadienį pritarė 468 EP nariai, nepritarė 21, o dar 93 susilaikė, ES Taryba ir Europos Komisija (EK) raginama pokalbiuose su Baltarusija ir Rusija nuolatos kelti Astravo elektrinės saugos klausimą, o ES makrofinansinės paramos teikimo sąlygomis siekti, kad Baltarusija laikytųsi tarptautinių standartų, atliktų vadinamuosius elektrinės streso testus. Taip pat reikalaujama užtikrinti, kad elektrinė atitiktų tarptautinius standartus.

REKLAMA

„Europos Parlamentas (...) yra susirūpinęs dėl saugumo problemų, kurias kelia Baltarusijos atominė elektrinė, statoma Astrave – mažiau nei 50 kilometrų atstumu nuo Vilniaus, Lietuvos sostinės, ir visai netoli Lenkijos sienos, ir pabrėžia, jog įgyvendinant šį projektą reikalinga atidi tarptautinė priežiūra siekiant užtikrinti, kad jis atitiktų tarptautinius branduolinės saugos ir aplinkos apsaugos reikalavimus ir standartus“, – pabrėžiama teisiškai neįpareigojančiame EP dokumente.

Europarlamentarai paragino EK įtraukti šios statomos atominės elektrinės saugumo ir skaidrumo klausimus į savo dialogą su Baltarusija ir Rusija. Pastarosios įmonė „Rosatom“ stato elektrinę. Taip pat EK raginama „reguliariai teikti ataskaitas EP ir valstybėms narėms, visų pirma Baltarusijos kaimynėms“ apie situaciją. Pabrėžiama, kad ir pati Baltarusija „privalo vykdyti įsipareigojimus savo piliečiams ir kaimyninėms šalims“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumente kritikuojami ir Baltarusijos veiksmai dalyvaujant bendrose su Rusija karo pratybose „Zapad“. Jų scenarijuje numatomas vakarinių kaimynų puolimas, įskaitant branduolinio ginklo naudojimo prieš Lenkiją simuliacijas. Pažymima, kad kitąmet šiose pratybose „gali būti išbandomi dar kiti agresyvūs scenarijai“.

Rezoliucijoje gausu kritikos Baltarusijai ir dėl politinės situacijos. EP atkreipė dėmesį, kad nuo 1994-ųjų Baltarusijoje nebuvo laisvų ir sąžiningų rinkimų, o per 2015 metų prezidento ir 2016 metų parlamento rinkimus nepadaryta pakankama pažanga, neatsižvelgta į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos, kitų europinių struktūrų pastabas apie neužtikrinamas demokratines laisves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų