REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2017-ieji pasižymės ir Rusijos prezidento rinkimų kova. Vienas iš opozicijos veikėjų, kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas pačioje praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad mes iššūkį 2018-aisiais vyksiančiuose rinkimuose Kremlių užėmusioms struktūroms.

2017-ieji pasižymės ir Rusijos prezidento rinkimų kova. Vienas iš opozicijos veikėjų, kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas pačioje praėjusių metų pabaigoje paskelbė, kad mes iššūkį 2018-aisiais vyksiančiuose rinkimuose Kremlių užėmusioms struktūroms.

REKLAMA

Tačiau jo laukia itin sudėtingas kelias, ne tik dėl prieš jį atsisukusios sistemos veiklos, bet ir dėl susiskaldžiusios opozicijos. A. Navalnas, dėl savo nevienareikšmiškų pažiūrų, toli gražu ne kiekvieno Rusijos demokrato akyse užima „pokyčių vėjų“ atstovo poziciją.

Tuo labiau, kad šiuo metu prieš jį buvo atnaujinta byla dėl neteisėto praturtėjimo. Faktiškai neabejojama, kad A. Navalnas bus nuteistas. Tačiau jo komanda žada, kad nuleisti rankų jie nežada, ir rinkimams toliau yra ruošiamasi.

Kovotojo su korupcija teismas

Vasario 1-ąją Kirovo rajono teismas A. Navalną paliko mieste su pasižadėjimu neišvykti iki pat vasario 10-osios. Šį sprendimą opozicionierius komentavo savo „Twitter“ paskyroje: „Teismas įpareigojo mane iki vasario 10 dienos gyventi „Hilton“ viešbutyje: a) kas už tai mokės? b) ar galima naudotis mini baru?“

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pats A. Navalnas su tokiu nutarimo nesutiko ir pasirašyti nutarties neketina – dar šeštadienį jis tikisi dalyvauti Sankt Peterburgo rinkimų štabo atidaryme.

REKLAMA

2013-aisiais Aleksejus Navalnas ir buvęs Viatkos medžio apdirbimo bendrovės vadovas Petras Oficerovas buvo nuteisti atitinkamai 5 ir 4 metams lygtinai dėl „Kirovoles“ bylos“. Europos Žmogaus Teisių Teismas nustatė, kad Rusija pažeidė A. ir P. Oficerovo teises į sąžiningą teismą. 2016-aisiais Rusijos teismų aparatas atšaukė nuosprendį ir grąžino bylą į Kirovo teismą svarstyti iš naujo.

Pasak paties teisiamojo pretendento į prezidentus nuomone, teismas stojo į kaltintojų pusę, ir nuosprendis jam jau yra aiškus iš anksto.

Teismas nesutiko patenkinti kaltinamųjų prašymo, pateikti vidutines rinkos kainas, kuriomis tariamai per pigiai buvo parduodama mediena. „Visas tolimesnis procesas neteko prasmės. Vyksta toks formalumas, kuris turėtų reikšti, kad vyksta Nuosprendis bus kaltinamasis,“ – užbaigė savo žinutę socialiniame tinkle A. Navalnas.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 2-ąją jis taip pat sulaukė dar vienos žinios iš EŽTT – dar 7 jo apeliacijos buvo patenkintos, o Rusija dėl neprofesionalios teismų veiklos turėtų jam sumokėti žalos atlyginimą.

Tai, kaip gi su rinkimais?

A. Navalno rinkimų štabo vadovas Olegas Volkovas leidiniui „Meduza“ atskleidė, kad tokiu būdu Kremlius tikisi sutrikdyti opozicionierių pasiruošimą rinkimams.

„Mes manome, kad jie (federalinė valdžia) nori paskelbti nuosprendį iki mūsų veiklos regionuose pradžios, kad demoralizuotų mūsų šalininkus, sakydami jiems: „O kam jūs aukojate pinigus kampanijai? Juk Navalnas nuteistas, deja, neturi teisės balotiruotis. Pasitarkime, gal, vis dėlto, reiktų susitelkti aplink Grigorijų Javlinskį (partija „Jabloko“)? Ar Borisą Titovą (Augimo partija)?“ – pasakojo O. Volkovas ir pridūrė, kad pasiruošimo rinkimams kova tęsis nepaisant to, koks bus teismo sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai: sisteminis pasipriešinimas ir „patogus Putino žaisliukas“

A. Navalnas gali būti įdomus pasirinkimas Rusijos rinkėjams, tv3.lt pasakojo Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas. „Navalnas gali būti savo likimo kalvis. Ką parodė per mero rinkimus prieš keletą metų, tai jis gali išvystyti visai neblogą rinkimų kampaniją. Jis yra šiek tiek įdomesnis už likusią Rusijos opoziciją. Ir jo nesitapatinimas su visiškai vakarietiškai liberalia demokratija – jo iškart nepripaišys kaip Vakarų agento,“ – pasakojo jis.

Tačiau politologui kelia abejonių, ar tai galėtų virsti kuo nors rimčiau, sistemiškai kitokio. „Pati Rusijos visuomenė tokia yra. Reikia žiūrėti istoriškai, jeigu Rusijoje vykdavo kažkokios reformacijos, tai jos vykdavo politiniame elite, iš apačios niekas nieko labai nesurengdavo,“ – teigė L. Kasčiūnas.

REKLAMA

Dėmesį į Rusijos stagnavusią Rusijos visuomenę atkreipė ir politologas T. Janeliūnas, kuris pažymėjo, kad A. Navalnui jokios apčiuopiamos naudos neleidžia tikėtis Rusijos struktūrinės sąlygos. „Akivaizdu, kad Rusijoje fizine prasme yra nesaugu pernelyg radikaliai daryti kažką prieš režimą. Todėl, jeigu yra savisaugos instinktas, tai pats savaime kažkiek Navalnas bus suvaržytas savo veiksmais. O kiek jis rodysis viešumoj, tai bus apribotas internetinėmis priemonėmis ir viešomis erdvėmis, kurių negali visiškai kontroliuoti režimas, ar kurias leidžia režimas. O ta masinė erdvė informacinė erdvė Navalnui greičiausiai nebus prieinama. O svarbiausia, tai pati Rusijos visuomenė dar nėra pasiekusi tos ribos, kad tikėtų jog Putiną galima kažkuo pakeisti. Pradžiai reiktų patikėti, kad Putino epocha jau baigėsi ir reikia kažkokios kaitos. Visuomenėje kol kas dominuoja toks požiūris, kad net jeigu kažkas yra blogai, tai nėra išeities režimo pakeitimui. Ir pats Putinas yra vertinamas kaip vienintelė galimybė suvaldyti blogybes, konkrečius kitus blogus politikus ar oligarchus,“ – teigė T. Janeliūnas.

Kitas Rusijos opozicijos veikėjas, žurnalistas Aleksandras Sotnikas, portalo tv3.lt paprašytas pakomentuoti A. Navalno galimybes mesti iššūkį V. Putinui, pareiškė, kad jo opozicijos veikėju išvis nelaiko. „Tai labai patogus Kremliui žmogus, jį visada galima naudoti kaip buferį, dėl vienų ar kitų priežasčių. Taip pat, jeigu jis jau pasakė, kad atėjus į valdžią pirmiausiai suteiktų garantijas Vladimirui Vladimirovičiui Putinui, tai kodėl gi tuomet jo nepaskirti premjeru. Putinas laimi, antru numeriu sužaistų Navalnas. Ten jam ir yra vieta – Vladimiro Vladimirovičiaus komandoje. Ten jis iš esmės ir žaidžia kaip „x faktorius“, kaip slaptas žaidėjas,“ – pasakojo A. Sotnikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų