REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Donaldas Trumpas (nuotr. SCANPIX)

Siekiant sustiprinti neapykantą tarp vakariečių ir musulmonų, teroristai dažnai pasitelkia vaizdo įrašus. Vienas tokių gerai žinomų įrašų – dvasininko Anwaro al-Awlakio pasakojimas apie tai, kad JAV nekęs savo piliečių musulmonų. Dabar „al-Qaeda“ džihadistai tvirtina, kad jų Amerikoje gimusio vado žodžiai pildosi naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo dėka, rašo news.com.au.

13

Siekiant sustiprinti neapykantą tarp vakariečių ir musulmonų, teroristai dažnai pasitelkia vaizdo įrašus. Vienas tokių gerai žinomų įrašų – dvasininko Anwaro al-Awlakio pasakojimas apie tai, kad JAV nekęs savo piliečių musulmonų. Dabar „al-Qaeda“ džihadistai tvirtina, kad jų Amerikoje gimusio vado žodžiai pildosi naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo dėka, rašo news.com.au.

REKLAMA

Vaizdo įraše, kuris nufilmuotas Jemene, al-Awlaki įspėja, kad kyla karas tarp Vakarų ir musulmonų.

„Jūs negalite pasitikėti solidarumo žinute, kurią gausite iš civilių grupės ar politinės partijos, negalite tikėti pagalbos žodžiu, išgirstu iš kaimyno arba mielo bendradarbio“, - sako džihadistas vaizdo įraše.

Tačiau dar labiau įstringa kiti jo žodžiai, kuriuos dabar masiškai kartoja džihadistai.

„Vakarai pamažu atsisuks prieš savo piliečius musulmonus“, - įspėja dvasininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo pasirašytas įsakas neįleisti piliečių iš septynių musulmoniškų šalių – Irako, Irano, Sirijos, Sudano, Somalio, Libijos ir Jemeno – bent 90 dienų skamba labai panašiai į minėtojo pareiškimo išpildymą. Trumpas taip pat apsisprendė dėl 120 dienų trunkančio JAV pabėgėlių programos stabdymo ir sirų neįleidimo į šalį neribotą laiką. Toks įsakas sulaukė didžiulio pasipiktinimo visoje JAV, neatsiliko ir pasaulio lyderiai. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasakė Trumpui, kad kova su terorizmu nėra pasiteisinimas pabėgėlių ar žmonių, atvykstančių iš musulmoniškų šalių, neįsileidimui.

REKLAMA

Džihadistai susidariusią situaciją vertina kaip priežastį švęsti – kai kurie JAV prezidento įsaką vadina netgi „palaimintuoju draudimu“, kuris, jų manymu, išspręs naujų narių pritraukimo klausimą, rašo „The Washington Post“.

Daug socialinių tinklų vartotojų rašo, kad prezidento įsakas patvirtina, kad „Vakarai nekenčia musulmonų“, t.y. vis labiau yra kartojami al-Awlakio žodžiai.

Džihadistai Trumpo įsaką atvirai naudoja kaip įrodymą, jog al-Awlakio žinutė, perduota 2010-ųjų metų vaizdo įraše, yra tiesa. Pasak „The Washington Post“, internete netrūksta tokių žinučių kaip: „Kuomet JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako „Mes jų čia nenorime!“ ir uždraudžia atvykti musulmonams imigrantams iš musulmoniškų valstybių, į galvą ateina tik viena asmens žodžiai.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daktaras Rodgeris Shanahanas, dirbantis „Lowy Institute“, tvirtina, kad tokie pareiškimai internete turėtų būti vertinami kritiškai. Anot mokslininko, propagandos skleidėjai siekdami savo tikslo pasinaudos bet kokia palankia idėja – ar tai būtų karas su Vakarais, ar jų pačių šalies valdančiųjų neapykanta. Vis tik jis mano, kad tokių žinučių taikinys yra atsivertusieji į islamą ir nedaugelis į jas žiuri rimtai. Anot R. Shanahano, „Islamo valstybė“ ir „al-Qaeda“ desperatiškai siekia skleisti propagandą ir dauguma žmonių supranta, kad tai yra netiesa.

„Juk įsakas iškart tapo labai nepopuliarus ir sukėlė chaosą. [...] Nemanau, kad tai padės „Islamo valstybei“, kuri vis praradinėja pozicijas, ar „al-Qaeda“, kuri pernelyg užsiėmusi kovomis su „Islamo valstybe“. Tai nėra aspektas, kuris pakeistų įvykių eigą“, - sako ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot daktaro Shanahano, džihadistai visuomet teigė, kad Vakarai nekenčia musulmonų.

„Ar šis prezidento nurodymas yra vertas pajuokos? Taip. Ar jis yra keliantis chaosą? Taip. Tačiau ar įsakas gali turėti propagandinį efektą, kurio tikisi džihadistai? Abejoju.“, - dėsto mintis analitikas.

Tuo tarpu tarpvyriausybinė islamiškojo bendradarbiavimo organizacija paskelbė pareiškimą, kuriuo pasmerkė prezidento įsaką ir skatina JAV persigalvoti dėl sprendimo. Pranešime taip pat įspėjama, kad toks sprendimas gali pasitarnauti ekstremistams.

„Tokie selektyvūs ir diskriminaciniai sprendimai tik paskatins radikalų ekstremistinį diskursą ir kurstys smurto ir terorizmo palaikytojus tokiu kritiniu laiku, kuomet organizacija bendradarbiauja su partneriais, siekdama kovoti su visomis ekstremizmo ir terorizmo išraiškomis“, - tvirtina organizacijos atstovai.

REKLAMA

Irako premjeras Haideris al-Abadis pareiškė, kad JAV prezidento Trumpo sprendimas neįsileisti irakiečių į JAV, baudžia tuos, kurie kovoja su terorizmu“, - praneša AFP. Irako užsienio reikalų ministerija taip pat keripėsį į Vašingtoną su prašymu peržiūrėti keliavimo suvaržymus, kurie įvardyti kaip „neteisingas sprendimas“. Iranas irgi prisidėjo prie kritikos – šalies užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Iranas gali imtis panašių priemonių, skirtų apsaugoti piliečiams.

„Islamo valstybės“ terminas

Tuo tarpu Tumpas savo patarėjams davė 30 dienų tam, kad šie sukurtų planą, kuris leistų nugalėti „Islamo valstybę“ ir „nušluoti" ją nuo Žemės paviršiaus. Naujasis prezidentas dar kartą pažadėjo išnaikinti ekstremistinę grupę, primindamas savo kalbas per rinkiminę kampaniją.

REKLAMA

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris reporteriams pranešė, kad „Islamo valstybės“ nugalėjimo plane bus įtraukti tokie aspektai kaip kibernetinis aktyvumas, pinigų plovimo stabdymas bei susitarimas su Rusija.

„Prezidento požiūris yra toks – aš nelauksiu. Aš sieksiu užtikrinti, kad šalis ir jos žmonės būtų saugūs bet kokiomis priemonėmis. Jei „Islamo valstybė“ išlaikys savo galią, vadinasi jos keliama grėsmė tik augs. Mes žinome, kad jie gali siekti cheminių ginklų ir išpuolių skaičiaus prieš mūsų sąjungininkus didinimo. JAV privalo imtis ryžtingų veiksmų ir dabar atlieka būtinus žingsnius“, - sakė S. Spiceris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karinis smūgis

Taip pat panašiu metu paaiškėjo, kad pirmasis JAV karys žuvo per karinius veiksmus, kuriuos patvirtino D. Trumpas. Trys kariai buvo sužeisti Jemene amerikiečiams kovojant prieš „al-Qaeda“, pranešė AP. Dar vienas JAV karys nukentėjo kariniam lėktuvui leidžiantis avariniu būdu.

Reidas buvo planuotas kaip slapta operacija, apie kurią informacija neviešinama, tačiau tokį planą pakeitė kario žūtis. Tuo tarpu „al-Qaeda“ šaltiniai pranešė, kad amerikiečių operacija kainavo 30 žmonių gyvybes – tarp jų buvo ir moterų ir vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų