REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už šildymą permokėjusiems sostinės gyventojams nustatytos penktadaliu mažesnės šilumos kainos atsispindi ir gaunamose sąskaitose. Dviejų kambarių senos statybos daugiabutyje gyvenantys vilniečiai per šį šildymo sezoną turėtų sutaupyti apie 100 eurų, – tikina Vilniaus miesto savivaldybės Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

Už šildymą permokėjusiems sostinės gyventojams nustatytos penktadaliu mažesnės šilumos kainos atsispindi ir gaunamose sąskaitose. Dviejų kambarių senos statybos daugiabutyje gyvenantys vilniečiai per šį šildymo sezoną turėtų sutaupyti apie 100 eurų, – tikina Vilniaus miesto savivaldybės Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

REKLAMA

Tačiau „Vilniaus energijos“ atstovas sako, kad permoka kompensuojama neteisėtai ir žada, jog sulauksime pasekmių.

Džiaugiasi mažesnėmis šildymo kainomis

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pernai nustatė 24 proc. mažesnes šio šildymo sezono kainas. Taip siekiama kompensuoti permoką, kuri susidarė esą „Vilniaus energijai“ pateikus neteisingus duomenis kainą nustatančiai komisijai. „Jau nuo gruodžio šilumos kaina yra sumažėjusi. Palyginti su pernai gruodžiu mokame apie 25 proc. mažiau.

Pavyzdžiui, vidutinis dviejų kambarių butas senos statybos name mokėdavo apie 70 eurų per mėnesį. Šiuo laikotarpiu sąskaitos siekia apie 55 eurus. Jei paimsim visą šildymo sezoną, tai namų ūkis sutaupys apie 100 eurų. Tai ryškus išlaidų sumažėjimas gyventojams“, – sako Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, prognozuojama, kad per šį šildymo sezoną centralizuotai teikiamos šilumos vartotojams bus grąžinti 6 milijonai eurų permokos.

Tikisi, kad prancūzai gražins milijonus

Kol kas neaišku, kiek iš tiesų vilniečiai permokėjo už šilumą nuo 2010 metų. Šiuo metu Kainų komisija pagal teismo sprendimą vėl perskaičiuoja bazinę kainą ir aiškinasi, kokia galėjo būti permoka. Prieš daugiau kaip metus tuometinis Vilniaus miesto tarybos narys Juozas Imbrasas teigė, kad tai gali būti 100 milijonų eurų. Jo teigimu, būtent tiek nepagrįstų pajamų nuo 2010 metų gavo Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdoma „Vilniaus energija“.

REKLAMA

Grąžinti tokią sumą dabartinėmis sąlygomis (sumažinant kainą penktadaliu), prireiktų 17 šildymo sezonų. K. Karosas sako, kad Kainų komisija turi apsispręsti, kokiu būdu vartotojams bus grąžinti pinigai. Anot jo, tuos pinigus turbūt turėtų gražinti „Veolia“, kuri ir garantavo skaidrią „Vilniaus energijos“ veiklą. „Ji turi prisiimti atsakomybę. Tai yra rimta, pajėgi Prancūzijos kompanija, kuri tikrai gali visą teismų ar kainų komisijos nustatytą sumą grąžinti“, – sako Vilniaus savivaldybės atstovas.

Džiaugtis teks neilgai?

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas sako, kad įmonė nieko neskolinga. Atvirkščiai – dabar jau gyventojai skolingi įmonei. Mat kompensacija už permoką išskaičiuojama neteisėtai, o jokios permokos iš viso nebuvo. „Mes vertiname, kad tie pinigai, kurie dabar kompensuojami vartotojams, yra iš mūsų neteisėtai atimami. Valstybė turės tuos pinigus gražinti juos praradusiems įmonės akcininkams. Kaip tai bus padaryta, turės nuspręsti valstybės institucijos. Kaip tai atsilieps vartotojams, irgi jos nuspręs.

REKLAMA
REKLAMA

Bet esu įsitikinęs, kad ta neegzistuojanti permoka kompensuojama iš mūsų kišenės neteisėtai. Užtruksime kažkiek laiko, bet tai įrodysime, ir lėšas teks grąžinti“, – aiškina įmonės atstovas.

Sako, kad skaičiai sufalsifikuoti

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš keletą savaičių pareiškė, jog šilumos ir karšto vandens kainos vilniečiams nuo 2010 metų buvo nustatomos neteisingai. To priežastis – „Vilniaus energijos“ Kainų komisijai galimai pateikti apgaulingi duomenys.

N. Mikalajūnas to nepripažįsta ir visą tyrimą vadina sufabrikuotu. „Šitos išvados gautos fabrikuojant tyrimą, naudojant tik tuos skaičius, kurie atitiko išankstinį lūkestį, ignoruojant analizei nepalankius skaičius. Čia aibė manipuliacijų. Pavyzdžiui, yra šilumos gamybą efektyvinantis aparatas, vadinamasis ekonomaizeris. Kainų komisija apskaičiavo jo duodamą naudą, bet ignoravo įsigijimo kainą ir priežiūrą. Tokiu būdu sugeneruota kažkiek milijonų eurų tariamos permokos“, – sako įmonės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

100 mln. vertės populizmas?

Politiko Juozo Imbraso kalbas apie galimai įmonės neteisėtu būdų gautus 100 mln. eurų pelno N. Mikalajūnas vadina absurdišku populizmu. „Mes net pajamų tiek negavome per tą laiką. Ką jau kalbėti apie pelną“, – sako pašnekovas.

„Vilniaus energijos“ atstovas sako, kad prie istorijos prisidėjo ir kiti politikai. Bet pavardėmis įvardinti jų nenori. „Paskui neturėsiu kuo pagrįsti teisme. Laikas parodys, nes bus dar daug įvairių procesų, tai eigoje visos pavardės išaiškės“, – žada N. Mikalajūnas.

„Vilniaus energija“ yra kreipusis į Investicinių ginčų tribunolą Vašingtone. Šiuo metu laukia jo atsakymo.

REKLAMA

Kokių kainų laukti kitą sezoną?

Kovo pabaigoje baigiasi „Vilniaus energijos“ kontraktas su Vilniaus savivaldybe. Tuomet šilumos ūkio valdymą mieste perims „Vilniaus šilumos tinklai“.

Tuo metu „Vilniaus šilumos tinklai“ anksčiau žadėjo, jog šilumos kainos nedidės, o atsiskaitymo tvarka beveik nesikeis. Apie konkrečius pokyčius žadama pranešti iki pavasario.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų