REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Karo zona (nuotr. Fotolia.com)

Staigiai suintensyvėję susirėmimai tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Rusijos palaikomų separatistų pirmadienį nusinešė mažiausiai 10 žmonių gyvybių, nors karo nualintame šalies rytiniame regione galioja trapios paliaubos.

14

Staigiai suintensyvėję susirėmimai tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Rusijos palaikomų separatistų pirmadienį nusinešė mažiausiai 10 žmonių gyvybių, nors karo nualintame šalies rytiniame regione galioja trapios paliaubos.

REKLAMA

Kaip pranešama, per pastarąsias dvi dienas žuvusiųjų padaugėjo iki 15, įsiplieskus kruviniausiems susirėmimams po praeitą mėnesį sutartų „neribotos trukmės“ paliaubų.

Vokietijoje viešintis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino šios šalies kanclerę Angelą Merkel sugriežtinti ekonomines sankcijas Maskvai. Be to, Kijeve didėja nuogąstavimai, kad iki šiol demonstruotas JAV palaikymas gali išblėsti, jeigu naujasis prezidentas Donaldas Trumpas stengsis pagerinti ryšius su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

P. Porošenko sutrumpino savo vizitą Berlyne, sužinojęs apie naujas žūtis, naujienų agentūrai AFP sakė jo atstovas.

„Nuo sekmadienio tęsiasi susirėmimai ir įnirtingos atakos prieš mūsų pozicijas“, – AFP sakė Ukrainos 72-osios armijos brigados atstovė Olena Mokrynčuk. Kariškiai Kijeve antradienio rytą nurodė, kad praeitą naktį žuvo dar trys kariai, o daugiau kaip 20 buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas AFP žurnalistas, esantis Avdijivkos mieste netoli separatistų faktinės sostinės Donecko, sakė, kad Kijevo pajėgos pirmadienį sučiupo tris separatistų kovotojus. Du iš jų vėliau mirė nuo žaizdų.

REKLAMA

Tęsiantis artilerijos ir raketų bombardavimui bei šaudymui Avdijivkoje nuo sekmadienio nutrūkęs elektros ir sutrikęs vandens tiekimas.

Separatistai taip pat pranešė apie du civilius, žuvusius Donecko apylinkėse nuo ukrainiečių ugnies.

Šis kraujo liejimas gali sužlugdyti dar vieną derybų tarpininkų mėginimą užbaigti vieną įnirtingiausių konfliktų Europoje nuo 10-o dešimtmečio Balkanų karų.

Porošenkos susitikimas su Merkel

Berlyne P. Porošenka susitiko su savo sąjungininke A. Merkel. Vokietijos lyderė kartu su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u 2015 metais padėjo Baltarusijos sostinėje Minske sudaryti taikos susitarimą, bet jo įgyvendinimas strigo.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame tikri, kad dabar mums reikia ryžtingų ir vieningų veiksmų, galinčių motyvuoti Rusiją sėstis prie derybų stalo ir visiškai įgyvendinti Minsko susitarimus – ypač saugumo dalį – kad nebežūtų civiliai“, – P.Porošenka sakė Berlyne prieš prasidedant lyderių susitikimui.

„Esame įsitikinę, kad sankcijos turėtų būti ne vien tęsiamos, bet ir suintensyvintos“, – pridūrė jis.

A. Merkel sakė, kad susiklosčiusi padėtis jai atrodo „neraminanti“, bet neužsiminė, ar ketina didinti spaudimą V.Putinui.

Rytų Ukrainoje esama akmens anglių kasyklų ir metalurgijos įmonių, kurias valdyti trokšta abi pusės, kovojančios konflikte, besitęsiančiame nuo 2014 metų balandžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu konflikto šalys buvo susitarusios dėl virtinės laikinų ugnies nutraukimų, o gruodžio 23-ąją – dėl „neribotos trukmės“ paliaubų, bet šių susitarimų buvo menkai laikomasi.

Konfliktas Rytų Ukrainoje nusinešė jau beveik 10 tūkst. žmonių gyvybių, o daugiau kaip pusė aukų yra civiliai. Dėl jo Maskvos santykiai su Vakarų šalimis pablogėjo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Rusija neigia remianti separatistus, bet pripažįsta, kad jos „savanoriai“ ir kariai ne tarnybos metu savanoriškai vyksta į kovos veiksmų zoną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų