REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Karinis perversmas Turkijoje (nuotr. SCANPIX)

Turkijoje pirmadienį prasidėjo iki šiol didžiausias praėjusią liepą vyriausybę bandžiusių nuversti perversmininkų teismas, o tarp teisiamųjų yra ir pučo įtariamas sumanytojas Fethullah Gulenas.

33

Turkijoje pirmadienį prasidėjo iki šiol didžiausias praėjusią liepą vyriausybę bandžiusių nuversti perversmininkų teismas, o tarp teisiamųjų yra ir pučo įtariamas sumanytojas Fethullah Gulenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis, kaip ir dalis kitų šios bylos kaltinamųjų, bus teisiamas už akių.

152 įtariamieji šiuo metu yra kardomojo kalinimo įstaigose, o tarp jų yra šeši buvę aukšto rango kariuomenės pareigūnai, pavyzdžiui, buvęs Egėjo kariuomenės štabo vadas generolas majoras Memduhas Hakbilenas, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

REKLAMA

Svarbiausias įtariamasis šioje byloje yra JAV gyvenantis musulmonų pamokslininkas F.Gulenas, kaltinamas nepavykusio liepos 15-osios perversmo sumanymu. Jis pats šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Ankara taip pat kaltina F.Guleno vadovaujamą judėjimą esant „teroristine organizacija“, nors pamokslininkas teigia, kad jo organizacija yra taiki, skleidžianti nuosaikųjį islamą.

Vakariniame Izmyro mieste vykstančiame teismo procese kitiems įtariamiesiems pateikti įvairūs kaltinimai, įskaitant priklausymą „ginkluotai teroristinei grupuotei“.

REKLAMA
REKLAMA

Turkija ne kartą prašė JAV išduoti jai F.Guleną, kuris ten savanoriškoje tremtyje gyvena jau nuo 1999 metų.

Ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos administracija teigė, kad įmanomas lėtas teisinis procesas, tačiau Ankara tikisi greitesnio atsakymo į jos ekstradicijos prašymą iš naujojo prezidento Donaldo Trumpo.

Įtariamieji taip pat kaltinami jėgos panaudojimu bandant sugriauti konstitucinę tvarką ir atimti įgaliojimus iš Turkijos parlamento bei vyriausybės, nurodė naujienų agentūra.

Kai kuriems įtariamiesiems, jei jie bus pripažinti kaltais, gresia įkalinimas iki gyvos galvos, o pats teismo procesas turėtų tęstis du mėnesius, informavo laikraštis „Hurriyet“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodė dienraštis, Izmyras buvo vienas pagrindinių perversmo planavimo centrų. Šis Egėjo jūros pakrantėje esantis miestas galbūt buvo naudojamas kaip „logistikos bazė“.

Prieš prasidedant teismo procesui buvo pastatyti specialūs teismo rūmai, kad juose sutilptų visi bylos dalyviai. Taip pat imtasi itin griežtų saugumo priemonių.

Saugumą užtikrina virš teismo rūmų skraidanti bepilotė skraidyklė, dresuoti šunys, išmokyti aptikti sprogmenis, bei komandosų būriai.

Stambule ir kituose miestuose pirmųjų perversmininkų bylų nagrinėjimas dar tik prasidėjo, ir manoma, kad šis teismo procesas bus didžiausias per šalies istoriją.

REKLAMA

Turkijos valdžia, vykdydama valymą po nepavykusio pučo dėl galimų ryšių su perversmo organizatoriais, areštavo apie 43 tūkst. žmonių. Šalyje tebėra įvesta nepaprastoji padėtis.

Gruodį buvo teisiami 29 policijos pareigūnai, kaltinti negynę prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, kai liepos 15-osios naktį 62 sukilę kariai bandė perimti Stambulo Sabihos Gokcen oro uostą. Pastarieji kariškiai taip pat teisiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų