REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Darbo birža (nuotr. Fotodiena.lt)

Jonavietis Arimantas Blaškys pateko į keblią padėtį: iš darbo išėjęs vyras negali registruotis Darbo biržoje ir gauti bedarbio pašalpą, nes šiuo metu jis mokosi Jonavos suaugusiųjų švietimo centre. Septynias klases baigęs vyras sako, kad jis nori kabintis į gyvenimą, nori mokytis, tačiau Darbo biržoje jam pasakė: turi išeiti iš mokyklos – kitaip bedarbio pašalpos negausi.

10

Jonavietis Arimantas Blaškys pateko į keblią padėtį: iš darbo išėjęs vyras negali registruotis Darbo biržoje ir gauti bedarbio pašalpą, nes šiuo metu jis mokosi Jonavos suaugusiųjų švietimo centre. Septynias klases baigęs vyras sako, kad jis nori kabintis į gyvenimą, nori mokytis, tačiau Darbo biržoje jam pasakė: turi išeiti iš mokyklos – kitaip bedarbio pašalpos negausi.

REKLAMA

„Išėjau iš darbo, toje darbovietėje atidirbau trejus metus, ir dabar lieku be jokių socialinių garantijų. Manau, kad tai visiškai neteisybė. Negaliu atsistoti į Darbo biržą, negaliu gauti socialinio draudimo, nei pašalpos galiu prašyti – lieku visiškai „ant ledo“.

Esu pabaigęs septynias klases ir noriu baigti jų daugiau, bet esu priverstas išeiti iš tos mokyklos, būti septintoku ir eiti atgal į Darbo biržą“, – tv3.lt sakė. A. Blaškys.

REKLAMA
REKLAMA

Liko be pajamų

34-erių metų vyras nurodė, kad Jonavos suaugusių švietimo centras jokių stipendijų nemoka, tad šiuo metu, kai išėjo iš darbo, jis neturi jokių pajamų.

REKLAMA

„Darbą aš susirasiu kitą, tačiau šiuo metu dar negaliu jo susirasti. Skaitau internete darbo skelbimus, žiūriu – daugumą įmonių žinau, tačiau į jas nenoriu eiti – ten tiesiog žmonių išnaudojimas, o ne normalus darbas... (...) Bandau kabintis į gyvenimą – mokytis, tačiau Darbo birža su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) sukūrė tokius įstatymus, kad susidaro toks vaizdas, kad Lietuvai reikalingi bemoksliai ir beraščiai“, – pasakojo sandėlio darbuotoju dirbęs vyras.

Ką sako įstatymas

Darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Milda Jankauskienė tv3.lt nurodė, kad pagal įstatymą bedarbio statusas negali būti suteikiamas besimokantiems asmenims, toks asmuo, pasak jos, Darbo biržoje gali būti registruojamas besimokančio asmens statusu. Tačiau informaciją, ar tokiam žmogui priklauso socialinės garantijos, anot M. Jankauskienės, gali suteikti tik konkrečios savivaldybės socialinės paramos skyrius. A. Blaškys nurodė, kad jokių socialinių garantijų jis negauna.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos darbo biržos duomenimis, šių metų pradžioje buvo apie 800 mokinių, registruotų šalies teritorinėse darbo biržose, kuriems nebuvo suteiktas bedarbio statusas, nes jie mokėsi pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą“, – sakė M. Jankauskaitė.

Pasak jos, Lietuvos darbo birža teikė pasiūlymus SADM, kad besimokantiems neakivaizdinėse, vakarinėse ir pan. studijose būtų suteikiamas bedarbio statusas, tačiau kol kas atsakymo nesulaukė.

Viskas normalu

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Algirdas Sysas nurodė, kad nenormalu yra ne tai, kad besimokantis bedarbis negauna bedarbio pašalpos, o tai, kad suaugęs vyras neturi specialybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už mokslą suaugusiųjų švietimo centre jis nemoka, mokslą finansuojame mes su jumis. Mes jau prisidedame prie šio žmogaus situacijos pasikeitimo, bet aš suprantu, kad kiekvienas norėtų gauti ir papildomai pinigų. Ar mes tam pajėgūs – čia yra kitas klausimas. Valstybė ir taip jį remia mokydama, ruošdama iš jo tam tikrą specialistą“, – nurodė A. Sysas.

Bedarbio statusas bus

SADM viceministrė Eglė Radišauskienė nurodė, kad toks yra įstatymas – besimokantis asmuo negali registruotis Darbo biržoje, ir viskas.

„Darbo biržoje registruotis gali visi darbo ieškantys asmenys, nepriklausomai, nuo to, kur jie mokosi. Tačiau Užimtumo rėmimo įstatymas numato, kad darbo biržoje registruotam darbo ieškančiam asmeniui, bedarbio statusas suteikiamas, jeigu jis – nedirbantis darbingo amžiaus darbingas asmuo, kuris nesimoko pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą arba nestudijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės formos studijų programas ir yra įstatymų nustatyta tvarka įsiregistravęs teritorinėje darbo biržoje.

REKLAMA

Taigi asmeniui, kuris mokosi pagal suaugusiųjų pagrindinio ugdymo program, bedarbio statusas nesuteikiamas, nors registruotis darbo biržoje jis gali. Privalomas sveikatos draudimas valstybės lėšomis šiuo atveju suteikiamas tik bedarbio statusą turintiems žmonėms“, – raštu atsiųstame atsakyme teigė E. Radišauskienė.

Pasak jos, Sveikatos apsaugos ministerija 2016 m. rudenį yra išaiškinusi raštu, kad neplanuojama plėsti valstybės draudžiamų asmenų sąrašą, įtraukiant į ji pilnamečius asmenis, kurie mokosi pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas.

„Tačiau yra ir gerų naujienų. Nuo 2017-07-01 įsigaliojus Užimtumo įstatymui, bedarbio statusas bus suteikiamas ir asmenims, kurie mokosi pagal suaugusiųjų pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas, jeigu jie atitinka visas kitas Užimtumo įstatyme nurodytas sąlygas. Rengiamas ir šiuo metu galiojančio Užimtumo rėmimo įstatymo pakeitimas dėl šio dalyko, tad gali būti, kad nuostata įsigalios anksčiau“, – kalbėjo viceministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų