REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbis telefonu užtruko apie 45 minutes. Tai buvo pirmasis dviejų didžiųjų valstybių vadovų pokalbis, kai Donaldas Trumpas tapo prezidentu, skelbia „Reuters“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbis telefonu užtruko apie 45 minutes. Tai buvo pirmasis dviejų didžiųjų valstybių vadovų pokalbis, kai Donaldas Trumpas tapo prezidentu, skelbia „Reuters“.

REKLAMA

Šią savaitę prezidentu oficialiai inauguruotas D. Trumpas turėjo intensyvų savaitgalį – per kelias dienas spėjo telefonu pabendrauti su Meksikos, Japonijos, Vokietijos lyderiais, o gyvai – su vizito atvykusia Didžiosios Britanijos premjere Theresa May.

Pranešama, kad prieš pokalbį su V. Putinu, D. Trumpas 45 minutes kalbėjo su Vokietijos kanclere A. Merkel.

Paskutinį sykį V. Putinas ir D. Trumpas telefonu kalbėjosi 2016 metų lapkritį, kuomet D. Trumpas dar nebuvo inauguruotas prezidentu.

JAV prezidentūros atstovų teigimu, Rusijos ir JAV prezidentai turėtų aptarti radikalaus islamo terorizmo problemą, taip pat kitas sritis, kuriose abi šalis sieja bendri interesai. Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad iš šio pokalbio nereiktų tikėtis labai didelių rezultatų visais klausimas. „Tai pirmasis kontaktas telefonu po pareigų užėmimo,“ – pareiškė D. Peskovas. Jis pridūrė, kad įprastai tokių kontaktų metu „vyksta nuomonių apsikeitimas apie dabartinius dvipusius santykius“.

REKLAMA
REKLAMA

Prioritetas – kova su terorizmu

Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas „aptarė aktualias tarptautines problemas, asmeninio susitikimo galimybes ir prekybinių-ekonominių ryšių atstatymą“, pranešė Kremlius. Rusai taip pat pažymėjo, kad „pokalbis vyko pozityviai ir dalykiškai“.

REKLAMA

Pasak Kremliaus pranešimo spaudai, tarp aptariamų temų buvo krizė Ukrainoje, padėtis Artimuosiuose Rytuose, kova su terorizmu, arabų ir Izraelio konfliktas, Irano branduolinės programos padėtis ir situacija Korėjos pusiasalyje.

„Išskirtas prioritetas apjungti jėgas kovoje su pagrindine grėsme – tarptautiniu terorizmu. Prezidentai pasisakė už realios Rusijos ir JAV veiksmų koordinacijos siekiant sunaikinti ISIS ir kitas teroristines grupuotes Sirijoje,“ – rašoma Kremliaus pranešime spaudai.

Sankcijų klausimas

Kremliaus ataskaitoje nėra tiesiogiai užsimenama apie JAV sankcijas Rusijai. Praėjusią savaitę keli JAV žurnalistai paskelbė apie „informaciją iš šaltinių Vašingtone dėl paruošto įsako nutraukti sankcijas Rusijai“.

Abiejų šalių prezidentai anksčiau sakė, kad norėtų geresnių santykių tarp valstybių. Penktadienį kalbėdamas spaudos konferencijos metu D. Trumpas teigė, kad norėtų geresnių santykių su Rusija, tačiau pažymėjo, kad kol kas yra per anksti kalbėti apie sankcijų atšaukimą, taip pat jis atkreipė dėmesį, kad „susitarti gali ir nepavykti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų