REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenei pristatomos Vyčio skulptūros idėjos, kurių geriausią tikimasi realizuoti rekonstruojamoje sostinės Lukiškių aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA

Konkursą skelbė privatus „Vyčio paramos fondas“, iniciatyva nebuvo derinta su Vilniaus miesto savivaldybe, kuri šiuo metu prižiūri Lukiškių aikštės rekonstrukciją ar pinigus aikštei skiriančia Vyriausybe.

REKLAMA

„Šeštadienį mes „Karininkų Ramovėje“ pristatysime - sulaukėme kažkur apie dešimt darbų“, - sakė fondo atstovas Vilius Kavaliauskas. Fondo atstovai savo idėją jau pristatė Seimo Kultūros komitete. Iniciatyvą rėmė buvęs kultūros ministras „darbietis“ Šarūnas Birutis. Šios Vyriausybės ministrė Liana Ruokytė-Jansson sako, kad prieš imantis tokio įamžinimo idėjas reikėtų aptarti plačiai visuomenėje. Panašios pozicijos laikėsi ir prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės vicemeras Gintautas Paluckas skeptiškai vertina visuomenininkų galimybes realizuoti sumanymą, bet sako, kad jei konkursą laimėtojęs darbas bus pristatytas savivaldybei, dėl jo greičiausiai spręs visa taryba.

„Konkursą organizuoja privatus fondas, jis išsirinks sau patinkantį vytį, o paskui, turbūt kito kelio nėra, kaip su tuo vyčiu eis į savivaldybę ir prašys leidimo jį pastatyti Lukiškių aikštėje. Tokiu atveju, miesto taryba turi spręsti, ar jį leisti pastatyti, ar neleisti“, - kalbėjo G.Paluckas.

Jis priminė, kad iniciatyvos autoriams siūlyta, jog konkursą rengtų savivaldybė, o pirmos vietos nugalėtojas įgytų teisę realizuoti savo projektą. Jis neabejojo, kad šis konkursas sulauks „įvairaus vertinimo“, tačiau jo rezultatai neįpareigoja savivaldybės imtis projekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra didžiulė rizika, kad vertinimai užgoš konkursą ir apskritai nepavyks apskritai jokio sprendimo priimti“, - sakė vicemeras.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2011-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – Rolando Paleko „Ramybė“, tačiau projekto įgyvendinimo kaina - apie 11 mln. eurų - Vyriausybei pasirodė per didelė. 2013-aisiais skelbtas dar vienas konkursas, kurį vėl laimėjo R.Palekas, sumažinęs planuojamų darbų kainą iki kiek daugiau nei 2 mln. eurų, antroji vieta atiteko Gintaro Čaikausko vadovaujamų architektų projektui „Rėdos ratas“. Abiejų idėjų vėl atsisakyta po ilgų diskusijų bei Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išsakytos kritikos, jog R.Paleko „atpigintas“ pasiūlymas negali būti vertinamas, nes pažeistų kitų dalyvių interesus. VPT paraginus skelbti naują konkursą, savivaldybė paskelbė perkanti atnaujinimo darbus be architektūrinės idėjos. Konkursą laimėjusi bendrovė „Infes“ konsultantu architektūriniams sprendimams pasirinko G.Čaikauską.

REKLAMA

2014-aisiais taip pat išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui įamžinti – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo dėl prieštaringų visuomenės ir ekspertų vertinimų nuspręsta atsisakyti.

Šiuo metu Lukiškių aikštė uždaryta ir yra rekonstruojama, darbus ketinama pabaigti iki šių metų rudens. Anksčiau skelbta, kad darbai kainuos 2,1 mln. eurų, tačiau vėliau savivaldybės atstovai pranešė, kad už šias lėšas bus tik sutvarkyta aikštės infrastruktūra, o architektūriniams sprendimams, aikštės prieigų sutvarkymui prireiks dar apie 1,7 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų