REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Visuomenė stojo į kovą su smurtu (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Dėl šios savaitės tragedijos Kėdainiuose Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo tarnybinį tyrimą.

61

Dėl šios savaitės tragedijos Kėdainiuose Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo tarnybinį tyrimą.

REKLAMA

„Pusantro mėnesio, kai buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, iš tarnybų akiračio ta šeima išnyko. Praktiškai paliktas vaikas toje šeimoje buvo bet kokiam elgesiui“, - sakė L.Kukuraitis.

Jis kelia klausimą, kodėl darželio auklėtojos įtarimai apie smurtą nepasiekė atsakingų institucijų.

„Kodėl suaugusiųjų žinia nepasiekė tarnybų ir jos neužtikrino, kad būtų rimta, pilna priežiūra, tai yra tarnybų atsakomybė. (...) Galiausiai komunikacijoje nutiko taip, kad jokia tarnyba neliko atsakinga“, - kalbėjo ministras.

„Istorija pasakojama tokia, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius siuntė raštą socialinių paslaugų skyriui ir tas raštas nenuėjo. Ir taškas“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kėdainių rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja V.Jucevičiūtė teigė, jog pagrindo minėtos šeimos įtraukti į socialinės rizikos šeimų sąrašą nebuvo, nes prokurorų tyrimas smurto nenustatė.

REKLAMA

„Tiek mūsų skyrius, tiek kiti skyriai turi praktikos, kada nuolat yra skundžiami teismui tokie sprendimai, arba dėl vaiko paėmimo, arba dėl šeimos įrašymo“, - sakė pareigūnė.

Ji pripažino, kad nužudytas vaikas skundėsi, jog prieš jį yra smurtaujama, tačiau psichologinė ekspertizė, ar jis meluoja, atlikta nebuvo.

Lankėsi Kauno klinikose

BNS L.Kukuraitis sako ketvirtadienio vakarą lankęsis Kauno klinikose, kur penktadienio rytą ir užgeso sunkiai sužaloto berniuko gyvybė. Kauno prokurorai žurnalistams atskleidė, jog vaikas galėjo sukelti patėvio įtūžį ir būti mirtinai sumuštas dėl to, jog netaisyklingai ištarė skaičių pavadinimus. Ekspertai aiškinasi, ar vyras nevartojo narkotinių medžiagų. Ministras svarstė, kad turint omenyje veiksmų žiaurumą, juos iššaukti galėjo tik kvaišalai.

REKLAMA
REKLAMA

„Seselė, kuri buvo šalia vaiko, sakė, kad per 40 metų to nebuvo mačiusi. Aš niekaip kitaip to negaliu paaiškinti, kaip tik veiksmų poveikio būsenoje“, - BNS telefonu kalbėjo ministras.

Jis nurodo, kad pagrindinė atsakomybė dėl to, jog nebuvo užtikrinta komunikacija tarp tarnybų ir kad vaikas nebuvo apsaugotas nuo smurto, tenka būtent savivaldybės skyriui. Tad jei skyriaus vadovė neprisiims asmeninės atsakomybės, jos atleidimą turėtų inicijuoti savivaldybė.

„Tyrimo metu turėtų būti įvardinti asmenys, ir atrodo, kad tikrai yra tarpžinybinės komunikacijos problemų, komunikaciją turėjo užtikrinti Vaiko teisių apsaugos skyrius. Arba darbine tvarka pokyčiai turėtų būti daromi skyriuje, arba asmeninės atsakomybės principu“, - BNS sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepranešė dėl baimės

Jis neatmetė, kad dalis kaimynų apie smurtą šeimoje galėjo žinoti, bet nepranešė dėl baimės, jog bus kerštaujama, arba nebevertino veiksmų kaip smurto, nes tai tapo pernelyg įprasta ir nebepastebima. Dėl šios priežasties ministras svarsto apie galimą informacinę kampaniją ypač regionuose, pavyzdžiui pašto dėžutėse dalijant informacinius leidinius, kaip atpažinti smurtą ir nurodyti, jog apie tai galima pranešti anonimiškai.

L.Kukuraičiui nuostabą kelia ir tai, kad abu įtariamieji anksčiau buvo teisti, moters sugyventinis Gediminas Kontenis pripažintas kaltu dėl kvaišalų gabenimo, bet apie tai informacijos Vaiko teisių skyrius taip pat neturėjo.

REKLAMA

Reaguojant į keturmečio nužudymą, būtina centralizuoti vaiko teisių apsaugos sistemą, tai įgyvendinti tikimasi iki liepos, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak jo, pakeitimus, kurie leistų inicijuoti dabar savivaldybėms pavaldžių vaiko teisių priežiūros tarnybų centralizavimą, ketinama svarstyti pavasario Sesijoje.

„Norėtųsi, kad tai pradėtų jau funkcionuoti nuo liepos 1 dienos“, - žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Jis sako, kad skyriai galėtų būti pavaldūs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ar jai pavaldžiai įstaigai. Ministras tiki, kad tai padėtų pritaikyti socialiniams darbuotojams vienodus veikimo kriterijus. Jis pažymi, kad vykdant restruktūrizaciją būtų iš naujo įvertinama specialistų kompetencija ir tai padėtų atrinkti geriausius darbuotojus.

REKLAMA

„Norisi vaiko teisių apsaugos skyriams suteikti nepriklausomą funkciją santykyje su savivalda, t.y. juos centralizuoti, kad vaiko teisių apsauga turėtų balsą vietos savivaldoje, taip pat ir visuomenėje, kas yra daroma ir ko trūksta (...) Vaiko teisių apsaugos skyrių socialinius darbuotojus matytumėme kaip komandos veikėjus vietoje, tik tiek, kad jie turėtų nepriklausomumą“, - sakė L.Kukuraitis.

Nuspręsta imtis veiksmų

Jis pripažino, kad institucijų „nedovanotinas nebendradarbiavimas“ lėmė situaciją, kai smurtą, manoma, jau patyręs keturių metų berniukas buvo mirtinai sumuštas ir penktadienio rytą mirė.

Penktadienį vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo penkių minsiterijų, Savivaldybių asociacijos, Generalinės prokuratūros atstovai, ekspertai, anot ministro, nuspręsta imtis ir kitų veiksmų, siekiant pagerinti tarnybų tarpusavio susikalbėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visos sistemos turi duomenis apie šeimas, tuo tarpu tam tikrais registrais nesidalinama arba dalinamasi nepakankamai. Tai pirmiausia peržiūrėsime visus registrus, kad vaikų teisių apsaugos tarnybos ir visi kiti veikėjai, susiję su asmeniu - ar švietimo sistema, ar sveikatos - jie galėtų prieiti ir matyti, su kokia asmens situacija susiduria“, - dėstė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų