REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atliko kratas už Europos Sąjungos paramos skirstymą atsakingoje Nacionalinėje mokėjimų agentūroje.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atliko kratas už Europos Sąjungos paramos skirstymą atsakingoje Nacionalinėje mokėjimų agentūroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė BNS patvirtino, kad kratos NMA atliktos, tačiau daugiau detalių teigė negalinti atskleisti.

REKLAMA

„Buvo atliekami procesiniai veiksmai - kratos Nacionalinėje mokėjimų agentūroje“, - BNS sakė R.Andriuškaitė.

B.Markauskas: krata NMA atlikta dėl senų tyrimų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) atlikus kratas už Europos Sąjungos ir nacionalinės paramos žemės ūkiui skirstymą atsakingoje Nacionalinėje mokėjimo agentūroje, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, kad teisėsauga tiria vieno buvusių tarnybos vadovų - Sauliaus Siliciko - administruotus projektus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, po trečiadienį atliktų kratų jis ketvirtadienį susitiko su NMA vadovu Eriku Bėrontu.

„Jis mane informavo jau užvakar vakare (trečiadienį - BNS), kada buvo padarytas poėmis ir aš, aišku, pasikviečiau jį pasiaiškinti. Aišku, turėjome ir kitų reikalų, nes jo kaip vadovo vertinimas nėra atliktas, o jau terminai praėję. Tai pokalbis ir susijęs, ir nesusijęs“, - BNS sakė B.Markauskas.

Anot ministro, E.Bėrontas patikino, kad FNTT tiria NMA dėl senų projektų, kai įstaigai dar tebevadovavo S.Silickas. Jis agentūrai vadovavo nuo 2005 metų iki 2013 metų birželio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„(Patikino - BNS), kad tie projektai yra seni, ne jam vadovaujant buvo administruojami, o jam vadovaujant tie visi projektai buvo sankcionuoti (nutrauktos paramos sutartys, susigrąžinta parama - BNS), nes buvo nustatyta pažeidimų. Sakė, kad visi ar visi ar ne, bet sankcionuoti, susigrąžinta parama“, - teigė ministras.

FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius BNS sakė, jog tarnyba neketina suteikti daugiau komentarų apie tyrimą, bet patvirtino, kad jame figūruoja S.Silickas.

„Taip, S.Silickas figūruoja tyrime, bet negaliu komentuoti dėl jo statuso“, - teigė K.Jucevičius.

REKLAMA

Anot B.Markausko, svarbu, kad nebūtų tyrimų, susijusių su dabartinės Vyriausybės įgyvendinamais projektais.

„Tikėtina, kad visi tie reikalai bus seni, mums svarbiausia, kad neatsirastų su nauja Vyriausybe susiję, tai mums tas išsigryninimas yra ir, ko gero, aš kaip ministras, turėčiau būti suinteresuotas, kad visi seni dalykai išlįstų, kad ateityje to mes nebeturėtume“, - sakė B.Markauskas.

Anot ministro, NMA vadovui Erikui Bėrontui nėra suteiktas specialiojo liudytojo statusas, kaip rašo portalas lrytas.lt.

„Pasirodo, kad ne. Vakar mane informavo ir FNTT vadovybė, kad tokio statuso nėra ir sakė, kad kitą savaitę pateiks informaciją ir tada bus galima apsispręsti, kaip ir kas“, - teigė B.Markauskas.

REKLAMA

Jo žodžiais, FNTT direktorius K. Jucevičius jį patikino, jog nušalinti E.Bėrontą pagrindo kol kas nėra.

„Aš bandžiau aiškintis ir su savo teisininkais, ką čia reiktų daryti, ar nušalinti vadovą. Bet man ir gerbiamas Jucevičius sakė, kad kol kas pagrindo nėra. (...) Turi būti tam pagrindas, nes vienas dalykas už senas nuodėmes. A aš už tai, kas buvo prieš 5 metus negaliu atsakyti. Galiu tik tiek prisidėti, kad išsiaiškintų, o atsakyti už tai...

Taip ir vadovas - turi būti labai konkretūs kaltinimai“, - teigė jis.

Ministras sakė negalintis pasakyti, dėl kokių konkrečiai projektų FNTT atliko kratą NMA: „Aš tikrai neprašiau nei sąrašo nei kokie, nei su kuo susiję ir nelabai galėčiau tą informaciją gauti ir aš agentūros vadovo tiek neklausiau. Tik tiek, kad tai seni ir susiję su jau pradėtu tyrimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė BNS patvirtino, kad kratos NMA atliktos, tačiau daugiau detalių teigė negalinti atskleisti.

NMA atstovė Aistė Mileikaitė BNS teigė, kad tyrimas atliekamas dėl kelių projektų, kuriems parama skirta 2010-2012 metais.

„Tyrimas atliekamas dėl kelių projektų, dėl kurių agentūra savo ruožtu ne kartą kreipėsi į FNTT. Šiems projektams parama skirta dar 2010–2012 metais. Įtarusi pažeidimus, Agentūra 2014–2016 metais atliko šių projektų informacijos peržiūrą, rizikų vertinimus, projektų pažeidimų tyrimus, kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir visais atvejais pritaikė tam tikro pobūdžio sankcijas (paramos sutarties nutraukimai, paramos susigrąžinimai)“, - teigiama BNS pateiktame komentare.

REKLAMA

Ji tikino, kad NMA bendradarbiauja su FNTT ir teikia jai papildomą informaciją: „Šiuo atveju NMA taip pat bendradarbiauja su FNTT – pateikė papildomą informaciją, dokumentus, reikalingus tyrimui atlikti“.

2013 metais kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba pripažintas S.Silickas buvo nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikui.

Teismas paskelbė, kad S.Silickas kartu su buvusiu žemės ūkio viceministru Aušriu Macijausku pasinaudojo tarnybine padėtimi, veikė siekdami turtinės ir asmeninės naudos.

REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnyba tuomet nustatė, kad organizuodamas NMA kompiuterinės technikaos konkursą, A.Macijauskas ir S.Silickas susitarė su tiekėjais į jį įtraukti „Apple iPhone 4“ telefonų pirkimą, to nenurodant dokumentuose. S.Silickas iš vienos bendrovės neva agentūros reikmėmis 2010-ųjų rudenį įgijo penkis išmaniuosius telefonus, bet jų agentūrai neperdavė.

Nacionalinė mokėjimo agentūra – vienintelė akredituota institucija, administruojanti paramos priemones žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei.

FNTT apklausė NMA vadovą E.Bėrontą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) apklausė už Europos Sąjungos ir nacionalinės paramos žemės ūkiui skirstymą atsakingos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovą Eriką Bėrontą. Jis sako, jog jam įtarimai nėra pareikšti, bet daugiau detalių apie tyrimą teigia negalintis atskleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien buvau FNTT ir susitikau su pareigūnais po trečiadienį atliktų kratų. Pasikalbėjome, kokia linkme juda tyrimas ir visą informaciją, kurią turėjau, atidaviau“, - BNS po FNTT apklausos sakė E.Bėrontas.

Jis negalėjo atskleisti, kokį tyrimą atlieka FNTT, ir galėjo patvirtinti, jog tyrime figūruoja buvęs NMA vadovas Saulius Silickas. E.Bėrontas taip pat negalėjo pasakyti, ar jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

„Aš galiu patvirtinti tik tuos faktus, kuriuos viešai patvirtina FNTT“, - tvirtino E.Bėrontas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas BNS penktadienį sakė, kad teisėsauga tiria vieno buvusių tarnybos vadovų - S.Siliciko - administruotus projektus. Anot ministro, E.Bėrontas patikino, kad FNTT tiria NMA dėl senų projektų, kai įstaigai dar tebevadovavo S.Silickas (nuo 2005 metų iki 2013 metų birželio), o FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius esą jį patikino, jog nušalinti E.Bėrontą pagrindo kol kas nėra.

Ministras sakė negalintis pasakyti, dėl kokių konkrečiai projektų FNTT atliko kratą NMA.

FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius BNS sakė, jog tarnyba neketina suteikti daugiau komentarų apie tyrimą, bet patvirtino, kad jame figūruoja S.Silickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų