REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto ketvirtadienį atšaukė savo susitikimą su Donaldu Trumpu dėl ginčo, kilusio JAV prezidentui pažadėjus priversti Meksiką susimokėti už amerikiečių statomą pasienyje naują tvorą.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto ketvirtadienį atšaukė savo susitikimą su Donaldu Trumpu dėl ginčo, kilusio JAV prezidentui pažadėjus priversti Meksiką susimokėti už amerikiečių statomą pasienyje naują tvorą.

REKLAMA

„Mes informavome šįryt Baltuosius rūmus, kad aš nedalyvausiu darbo susitikime, numatytame antradienį“ su D.Trumpu Vašingtone, parašė Meksikos prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Imigracijos suvaldymas buvo esminė D.Trumpo rinkimų kampanijos dalis.

Vienas pagrindinių jo politikos pasiūlymų buvo pastatyti tvorą palei 3 200 km ilgio JAV ir Meksikos pasienį.

Dalis pasienio jau yra užtverta, tačiau, pasak D.Trumpo, reikia ištisinės sienos, kad į šalį nebepatektų nelegalūs imigrantai iš Lotynų Amerikos.

Tokia politika tapo labai aiškia žinute JAV dešiniesiems ir kraštutiniams dešiniesiems – pagrindiniams D.Trumpo rėmėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklalapio „Politico“ ir viešosios nuomonės tyrimo bendrovės „Morning Consult“ trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad sienos statyboms pritaria 47 proc. rinkėjų, o 45 proc. respondentų tokio siūlymo nepalaiko.

REKLAMA

Ekspertai abejoja, ar tokia siena išties pažabotų nelegalią imigraciją ir ar ji verta savo kainos – milijardų dolerių. „Įtariu, kad daugelis Trumpo šalininkų taip pat džiaugtųsi ir didžiule vidurinio piršto, nukreipto pietų pusėn, skulptūra“, – sakė įstatymų leidėjas Luisas Gutierrezas.

„Ir viena, ir kita būtų daugmaž vienodai veiksmingos nacionalinio saugumo strategijos“, – pridūrė jis.

Nepaisant ugningos retorikos, D.Trumpo veiksmai nebuvo nuoseklūs, nes jis dar nežinojo, iš kur gauti lėšų finansuoti šį projektą.

Respublikonų kontroliuojamas Kongresas turėtų numatyti skirti keliais milijardais dolerių daugiau, jei ta siena būtų baigiama statyti.

REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpo partija pastarąjį dešimtmetį ragino laikytis tvarią biudžeto politiką, tad dėl naujojo plano atsitverti nuo Meksikos gali tekti sumažinti finansavimą kitoms jau veikiančioms programoms.

Interviu televizijai MSNBC Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas jau pareiškė, kad Kongresas blokuos prašymą skirti lėšų sienos statybai. Jis pridūrė, kad prognozuojama šio projekto vertė – 8–14 mlrd. dolerių – yra „apytikriai teisinga“.

D.Trumpas taip pat nurodė per 180 dienų atlikti sienos statybos sąlygų tyrimą.

Didžiąją dalį žemės, ant kurios būtų statoma ši siena, reikėtų perimti iš privačių savininkų Teksase, Teksaso valstijos arba genčių valdžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to gali prireikti ilgų teisinių procesų, politinių veiksmų ir nemažų lėšų kompensacijoms už nusavinamą žemę.

„Vienintelis tikras sprendimas, kaip reformuoti mūsų imigracijos sistemą –priimti išsamią imigracijos reformą, kuri suteiktų galimybę gauti pilietybę 11 milijonų“ nelegalių migrantų, esančių Jungtinėse Valstijose, sakė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų