REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija šiandien svarstys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovės Gretos Kildišienės prašymą naikinti jos Seimo nario mandatą. Planuojama, kad bus apsispręsta ir dėl rinkimų datos. Tikimasi, kad rinkimai Anykščių – Panevėžio apygardoje bus prijungti prie išankstinių Mero rinkimų balandžio 23 dieną.

Vyriausioji rinkimų komisija šiandien svarstys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovės Gretos Kildišienės prašymą naikinti jos Seimo nario mandatą. Planuojama, kad bus apsispręsta ir dėl rinkimų datos. Tikimasi, kad rinkimai Anykščių – Panevėžio apygardoje bus prijungti prie išankstinių Mero rinkimų balandžio 23 dieną.

REKLAMA

Kiek papildomai šie rinkimai kainuos Valstybės biudžetui?

Keli rinkimai vienu metu - pigiau

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sako, kad sprendimas sujungti Seimo rinkimų turą su Mero rinkimais buvo priimtas taupant valstybės lėšas. „Rinkimai Jonavoje ir Šakiuose, kur bus renkami merai, plius Seimo rinkimai vienmandatėje Anykščių – Panevėžio apygardoje turėtų kainuoti apie 700 tūkstančius eurų. Jei mes organizuotume vien tik rinkimus Anykščių – Panevėžio apygardoje, tai rinkimai daugiau, nei šimtu tūkstančiu euru būtų brangesni. Dėl to rinkimų komisija pasispaudė šioje vietoje ir taupydama biudžeto lėšas, planuoja rinkimus rengti balandžio 23 dieną“, - informuoja Laura Matjošaitytė.

Anot Lauros Matjošaitytės, į šią sumą įeina biuletenių, rinkėjų kortelių gamyba, leidiniai su kandidatų programomis, debatai televizijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Visos Lietuvos rinkimams skiriama virš 7 milijonų

Vyriausiosios rinkimų komisijos Finansų skyriaus vedėja Danguolė Jakštienė sako, kad praėjusių metų Seimo rinkimams buvo skirta vos daugiau, nei 2015 metų Savivaldos rinkimams. „2016 metų Seimo rinkimai visoje Lietuvai kainavo septyni su puse milijono eurų - tai visi pinigai buvo panaudoti. Savivaldos rinkimams buvo skirta šimtu tūkstančiu mažiau, nei 2016 metų rinkimams. Nors savivaldos rinkimai yra pigesni, nei Seimo rinkimai. Nes Seimo rinkimuose atsiranda daugiau įsipareigojimų, balsavimas užsienyje turi būti organizuojamas“, - sako D. Jakštienė.

REKLAMA

Norintiems palikti Seimą reikėtų suskubti

Vyriausiosios rinkimų komisijos Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė juokauja, kad Seimo nariai, norintys atsisakyti mandato, turėtų suskubti. „Dabar mes darom, kad projekte numatyta, kad Anykščių – Panevėžio rinkimus mes įtalpinsime dar į balandžio 23 dieną. Nes labai daug pasiruošimo darbų tam reikia. O toliau, jei dar po kokios savaitės iškristų Seimo narių, tai abejoju, ar įmanoma įtalpinti į tą pačią balandžio 23 dieną, Nes dabar mes stengiamės daryti tą pačią dieną, kad dėl tų visų spausdinimo paslaugų, tai viską, kad bent jau vienu kartu“, - sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Kartelė frakcijai bus pakelta

Valstiečių – žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis šiandien telefonu nėra pasiekiamas, tad jo paklausti, kaip vertina partietės pasitraukimą, nėra įmanoma.

Todėl šį klausimą uždavėme frakcijos nariui ir partijos derybininkui Povilui Urbšiui. Pašnekovo nuomone, dabar jau nebėra svarbu, kiek viskas kainuos. Jis juokavo, kad pigiausia valsdymo forma yra totaliitarinis valdymas. Tačiau kaip esminę problemą jis įvardina politinę kultūrą ir jos nuostatas. „Aišku dabar yra bandoma suvesti į problemą, kad Gretos Kildišienės atsistatydinimas gali kainuoti biudžete ir faktiškai yra bandoma sukurti tokią situaciją. Kad jei ji lieka, tai tada yra ir toliau eskaluojama tema dėl moralinių ir kitų vertybių. O jeigu ji atsisako mandato, tai jau gali kainuoti biudžetui. Tai reikia pripažinti, kad yra negerai, kad Seimas yra paverčiamas slėptuve nuo baudžiamosios atsakomybės. Ir tuo labiau, kai politiko atsakomybė atsiranda tik tada, kai tik teismas pripažįsta. Nes moralė yra daugiau, nei baudžiamasis kodeksas. Ir natūralu, kad jei sprendimai atsiranda remiantis kažkokiomis moralinėmis nuostatomis, tai norima nemesti šešėlio ant Seimo iš viso“, - sako P. Urbšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės susidomėjimą Valstiečių – žaliųjų frakcija, Povilas Urbšys vertina kaip iššūkį visai frakcijai. „Ar vis dėl to Lietuvos valstiečių – žaliųjų sąjungos frakcija sugebės perlipti tą kartelę, kurią iškėlė rinkimų kampanijos metu. Nes būtent mes kalbėjome, kad yra svarbiausia yra ne partinis bilietas, o vertybės ir profesionalumas. Tai yra normalu, kad mums yra keliami daug didesni reikalavimai. Ir tai, kad oponentai tą išnaudoja, tarsi atrasdami mūsų silpną vietą, tai irgi yra natūralu. Taip, mes galbūt suklumpame, galbūt mes klystame. Bet taip, kad Seimo narė atsisakytų mandato dėl moralinių dalykų, tai to nėra buvę“, - situaciją vertina Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų