REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nutarus nebefinansuoti kai kurių šalies gydymo įstaigų rekonstrukcijų, be lėšų pradėtiems projektams baigti likusios įstaigos atsidūrė nežinioje.

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nutarus nebefinansuoti kai kurių šalies gydymo įstaigų rekonstrukcijų, be lėšų pradėtiems projektams baigti likusios įstaigos atsidūrė nežinioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbta šią savaitę, naujoji Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė, peržiūrėjusi projektams skirtą finansavimą iš Valstybės investicijų programos (VIP), iš viso perskirstė beveik 3 mln. eurų, kuriuos šiemet įstaigoms buvo suplanavusi skirti praėjusios kadencijos ministerijos valdžia. Tarp įstaigų, kurios negaus lauktų lėšų – Kretingos, Radviliškio ligonines.

REKLAMA

„Buvo suplanuotos lėšos, projektai visi tęstiniai yra, ir labai keista buvo pamatyti per televiziją, kad kai kurioms ligoninėms nebus skiriamos lėšos. Jeigu mums nebus skiriamos lėšos, teks konservuoti projektus, bet tai irgi reikš papildomas lėšas“, – BNS sakė Radviliškio ligoninės direktorė Danutė Povelauskienė. Anot jos, planuota už VIP lėšas tęsti pastatų apšiltinimą.

„Šitas projektas yra būtent patalpų apšiltinimas. Labai liūdna, aš nežinau, ką darysime. Liko nedidelė antro ligoninės korpuso dalis (...). Apšiltinus pirmą korpusą iš karto labai jaučiasi: ir pacientams gydymosi sąlygos geresnės, ir šilumos kaštai smarkiai sumažėję“, – aiškino direktorė. Jos teigimu, projektą planuota baigti 2017–2019 metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradėti darbai, kai kur atidengtas stogas ir taip toliau, pradės bėgti, patalpos gali būti užpiltos... Sutikite, kad jokios logikos nėra, kai atsiranda nauji projektai, kai neužbaigti tęstiniai projektai. Kas keičia arklius vidury brastos? Jeigu pradėta, reikia pabaigti, aš nežinau, iš kur mes paimsime tų pinigų“, – guodėsi D.Povelauskienė. Ji abejojo, ar pinigų rastų savivaldybė, nes ji labiau linkusi remti pirminio lygio gydymo įstaigas.

Tuo metu Kretingos meras Juozas Mažeika vylėsi dar perkalbėti ministrą. „Antradienį susitinku su ministru, nes turėjome viziją, kad dar pora metų ir baigiame“, – teigė meras. Jo teigimu, daugiau kaip dešimtmetį ligoninė remontuojama, nes greitesniam tempui trūksta pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar yra tam tikrų darbelių. Dabar mes baigiame reanimacijos, chirurginį ir akušerijos skyrius, dar yra likęs vidaus patalpų remontas“, – pasakojo meras. Anot jo, tikėtasi darbus baigti 2017-2018 metais jiems iš VIP per šį laikotarpį gavus 0,5 mln. eurų.

„Darbai ilgai tęsėsi todėl, kad toks finansavimas, buvo ekonominė krizė, ir kadangi finansavimas po gabaliuką, tai tiek metų ir tęsiasi, nors ir savivaldybė yra investavusi nemažai“, – aiškino J.Mažeika.

Kaip BNS sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, finansuoti minėtus projektus planuota pagal buvusios ministerijos vadovybės parengą 2017 metų VIP projektą, bet jis peržiūrėtas. Ministerija aiškina, kad peržiūrint VIP lėšomis finansuojamus projektus, vertintas jų tikslingumas, racionalumas, ekonominis pagrįstumas ir reikalingumas, vertintos regionų galimybės, juose gyvenančių žmonių skaičius, esama medicinos infrastruktūra, ir visiškai atsisakyta neefektyvių projektų arba jiems gerokai sumažintas finansavimas.

REKLAMA

„Valstybės investicijų programos lėšos turi būti naudojamos racionaliai, tikslingai ir skiriamos tik tokiems projektams, kurie išties susiję su sveikatos priežiūros paslaugų gerinimu ir teikia realią naudą žmonėms. Mes – ne labdaros fondas, iš kurio būtų galima finansuoti bet kokius projektus. Manome, kad iki šiol nusistovėjusi praktika nebuvo teisinga, nes lėšos neretai būdavo skiriamos mažą pridėtinę vertę kuriantiems projektams“, – teigė A.Veryga.

Anot ministro atstovės, Kretingos ligoninės rekonstrukcijos darbų nuspręsta toliau nefinansuoti, nes jie vykdomi nuo 2003 metų ir iki šiol niekaip neužbaigiami. Projekto vertė 2017 metais būtų siekusi 200 tūkst. eurų. Dėl panašių priežasčių atsisakoma skirti 100 tūkst. eurų Radviliškio rajono savivaldybės ligoninės rekonstrukcijos projektui. Jis pradėtas vykdyti dar 2004 metais ir iki šiol niekaip nebaigiamas, aiškino L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot ministro, investicijos turi būti nukreipiamos tik į projektus, kurie išties teikia realią naudą pacientams. Pavyzdžiui, bus investuojama į vaikų onkologijos skyrių atnaujinimą ir modernizavimą, į greitosios medicinos pagalbos plėtrą regionuose, gerinant infarkto-insulto klasteryje teikiamų paslaugų prieinamumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų