REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau savaitę viešojoje erdvėje, žiniasklaidoje ir Seimo koridoriuose kalbama apie Valstiečių – žaliųjų frakcijos pirmininko pavaduotojos Gretos Kildišienės automobilio istoriją.

Jau savaitę viešojoje erdvėje, žiniasklaidoje ir Seimo koridoriuose kalbama apie Valstiečių – žaliųjų frakcijos pirmininko pavaduotojos Gretos Kildišienės automobilio istoriją.

REKLAMA

Pagaliau situacijoje atsirado ir galutinis spredimas - šiandien Seimo narė, išrinkta vienmandatėje Panevėžio - Anykščių apygardoje, pateikė VRK pareiškimą panaikinti jos mandatą. Seimo narės mama automobilį išperkamosios nuomos sutartimi pirko iš Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“. Daugiausiai klausimų kėlė būtent ši sutartis, tačiau

Penktadienį išsirutuliojo ir kelias savaites tylomis laikytas Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo Dainoro Bradausko atvejis – jis Finansų ministro įsakymu yra atleidžiamas iš užimamų pareigų. Įvardinant ir įrašytą pokalbį su „MG Baltic“ žiniasklaidos grupės vadovu Raimondu Kurliansku. Kuris dar nuo gegužės mėnesio yra įtariamas davęs apvalios sumos kyšį buvusiam liberalui ir Seimo nariui Eligijui Masiuliui.

O dar šį šeštadienį pranešta, kad buvęs ministras pirminkas Algirdas Butkevičius automobilį nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7“ automobilį iš nedidelės įmonės, kuri nei Registrų centro dokumentuose, nei viešoje erdvėje nenurodo užsiimanti automobilių nuoma. A.Butkevičius teigia, jog įmonę rado apklausos būdu. Marijampolėje veikiančios bendrovės „Alavera“ vadovas neatskleidžia, kaip surado klientą. Konservatoriai jau kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydami paaiškinti, ar Seimo narys socialdemokratas Algirdas Butkevičius nepažeidė įstatymų, nedeklaravęs, kad iš įmonės „Alavera“ nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7“ automobilį, už kurį kas mėnesį moka 480 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Visi trys įvykiai visuomenės dėmesį priklaustė paskutiniųjų savaičių metu, tačiau nereikia pamiršti ir per paskutinius kelerius metus politinėje erdvėje įvykusių skandalų, kai politikai pernelyg laisvai naudojosi verslininkų teikiamomis paslaugomis. 

REKLAMA

Ryšiai su verslu kainavo ministro portfelį

Konservatorius Dainius Kreivys, Andriaus Kubiliaus valdomos Vyriausybės Ūkio ministras buvo paragintas Prezidentės atsistatydinti iš užimamų pareigų dėl to, kad ministras sėdi „ant dviejų kėdžių“. Taip ji įvertino faktą, jog prieš tapdamas ministru D. Kreivys savo įmonę perdavė motinos globai. Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdomai bendrovei „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV) ir bendrovėms „Dalsta" bei ir „Bikusta" skirta maždaug 6 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų. Tai įvyko 2011 metų kovo mėnesį. Po jo ministro kėdę perėmė Rimantas Žylius.

REKLAMA
REKLAMA

Paslaptinga ministrės vakarienė su "Biovelos" vadovu

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius kartu su Latvijos ministru ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“ vadovu liepos pabaigoje dalyvavo bendroje vakarienėje su medžiokle. V. Baltraitienė BNS patvirtino su vyru Regimantu Baltraičiu dalyvavusi vakarienėje su medžiokle Panevėžio rajone Lietuvoje tąkart viešėjusio Latvijos žemės ūkio ministro Janio Duklavo garbei. Šiame renginyje Stumbrynėje be ministrų dalyvavo Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J. Milius, Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Maris Balodis, keli kiti šių įstaigų atstovai ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas. Pasak ministrės, vakarienę derino ministerija, o medžioklę organizavo J. Milius. Medžioklės dalyviai, tarp jų – ir „Biovela Group“ vadovas ministrės sutuoktinis, susimokėjo patys, teigė ji. Ministrė sakė nežinanti, kodėl pareigūnų draugijoje atsirado vienos verslo įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po šio įvykio konservatorių partijos nariai surengė Žemės ūkio ministrei interpeliaciją. Kurią ministrė atlaikė ir baigė savo darbą ministerijoje.

Teisingumo ministro namo statybos

Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės Teisingumo ministras Juozas Bernatonis „šmeižto kampanija“ vadina jam metamus kaltinimus dėl jam artimų verslininkų protegavimo, tačiau neneigia asmeniškai pažįstantis stambius valstybinius konkursus laimintį verslininką Petrą Vasiliauską. Atsakydamas į jam žiniasklaidoje metamus kaltinimus, J.Bernatonis pareiškė niekuomet neužsiiminėjęs verslo lobizmu, o pateiktą informaciją siejo su „prasidėjusia rinkimų kampanija ir suaktyvėjusiais politinių oponentų bandymais diskredituoti Vyriausybę“. Žiniasklaidos priemonės tada skelbė, jog verslininko P.Vasiliausko bendrovė „Garantas“ yra laimėjusi net kelis stambius konkursus statyti pastatus policijai bei sieja tai su J.Bernatonio vadovavimu Vidaus reikalų ministerijai 2001-2003 metais. Tuo metu to paties verslininko valdoma bendrovė „Pontem“ yra laimėjusi kalinių maitinimo konkursus J.Bernatoniui šiuo metu pavaldžiame Kalėjimų departamente. Žiniasklaida nurodo, kad paties J.Bernatonio namo statybas vykdė bendrovė „Garantas“. J.Bernatonis pripažino, kad jo namą statė būtent ši įmonė, tačiau atkreipia dėmesį, kad namo statybas pradėjo ir užbaigė tuomet, kai jau nėjo vidaus reikalų ministro pareigų ir „dar nežinojo, kad taps teisingumo ministru“. Jokių atitinkamų veiksmų šiuo klausimu nebuvo imtasi. 

REKLAMA

Ūkio ministrės pasiskraidymas privačiu "Arvi" lėktuvu

2013 m. gegužę Ūkio ministrė socialdemokratė Birutė Vėsaitė pasinaudojo privačios bendrovės „Arvi“ paslaugomis - į komandiruotę Kazachstane skrido šios bendrovės išnuomotu verslo klasės lėktuvu, taip sukeldama įtarimus dėl interesų konflikto, nes tuo pat metu Ūkio ministerija ruošė sprendimą dėl tos pačios bendrovės dalyvavimo sąlygų vienoje iš laisvųjų ekonomikos zonų. Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nutraukus tyrimą dėl Birutės Vėsaitės veiksmų, buvusios ministrės elgesį pavesta ištirti LR Seimo etikos ir procedūrų komisijai. Seimo Etikos ir procedūrų komisija, išnagrinėjusi pateiktą medžiagą, nustatė, jog Birutė Vėsaitė nepažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse, Lietuvos Respublikos Seimo statute, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytų valstybės politiko elgesio principų ir reikalavimų. 2013 m. gegužės 29 d. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo atsižvelgė į premjero Algirdo Butkevičiaus teikimą ir atleido Birutę Vėsaitę iš ūkio ministrės pareigų nuo birželio 3 d.

REKLAMA

Eligijaus Masiulo paskola alkoholio dėžutėje

Liberalo Eligijaus Masiulio praėjusių metų gegužės mėnesį tapo esmine naujiena, kai jo namuose buvo atlikta krata dėl galimai iš jau minėto Raimondo Kurliansko paimto kyšio. Jis Seimo nario mandato atsisakė po jam pareikštų įtarimų kyšininkavimu. Pareigūnai tiria bylą, kurioje politikas esą paėmė daugiau nei 100.000 Eur kyšį iš Raimondo Kurlianskio, koncerno „MG Baltic“ viceprezidento. Pat p. Masiulis teigia, kad alkoholio dėžutėje perduoti grynieji buvo paskola, skirta investuoti į nekolinojamąjį turtą Nidoje. Šioje byloje kaip specialieji liudytojai apklausti ir kiti Liberalų sąjūdžio nariai – Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis. Jie sustabdė narystę partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar Eligijus Masiulis, anot žiniasklaidos, su partneriais įkūrė konsultacijų firmą. 

Svarbiausia yra moralė

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos ir Etikos ir procedūrų komisijos narys, seimūnas Antanas Matulas sako, kad visos taisyklės, kurios apibrėžia verslininkų ir politikų santykį yra etikos kodekse. Tačiau svarbiausia remtis moralinėmis normomis. „Yra etikos kodeksas, yra taisyklės rašytos, nerašytos, bet kiekvienas politikas ar valstybės tarnautojas turi visų pirma pats suvokti, kur yra tos bendravimo ribos. Nesurašysi visko į popierių. Akivaizdu, kad jei susitikimas vyksta su verslo grupių atstovais, jeigu tai yra deklaruota, tai ne tiek svarbu, kokioje tu vietoje susitiksi. Tuo labiau, kad dabar Seimo valdyba priiminėja sprendimus nebeišduoti leidimų asociacijų atstovams. Kurie ateina patarti į komitetus. Jie išsakydavo savo nuomones įvairiais klausimais. Ir labai dažnai susidurdavome, kad ministerijos, kurios teikdavo įvairius teisės aktus, tiesiog tokių susitikimų neorganizuodavo. Ir tas aptarimas buvo tik formalus", - sako konservatorius. 

REKLAMA

Anot konservatoriaus Antano Matulo, jį stebina situacija su Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovu Dainoru Bradausku. "Tai jeigu įvyksta susitikimas su atskirais verslo atstovais, kurie atstovauja kažkokią oficialią įmonę ir jei susitikimas vyksta neinformuojant visuomenės, be abejo, kad galima įtarti, kad yra kažkokie tai santykiai. Bet mano manymu Parlamente nereikėtų riboti oficialių susitikimų. Tai reikia turėti tam tikrą suvokimą, kas dabar yra ten su VMI, tai net sunku patikėti, kad taip gali būti. Kad susitinka su verslininkais, dėl kurių vyksta ikiteisminiai tyrimai, - sako pašnekovas. 

Reikia atskirų mokymų?

Etikos ir procedūrų komisija visada vertina pagal teisės aktus, bet etika ir moralė visada yra aukščiau, nei teisės aktais. Kiekvienas politikas, ministras ar valstybės tarnautojas turi suvokti taisykles. „Galbūt patys ministrai, jei kalbam apie Virginiją Baltraitienę, Dainių Kreivį ir Birutę Vėsaitę, net ir nepagalvojo, kad čia gali būti kažkas tokio, kas gali sukelti įtarimą visuomenei dėl privačių interesų pažeidimo. Tai čia labai svarbu, kad viešųjų ryšių specialistai ir patarėjai, kurie formuoja darbotvarkes, suprastų. Bet pas mus tokia praktika, kad pas mus patys ministrai atsiveda savo patarėjus, kažkokius tai piemenis, kurie tokioje srityje nedirbo. Tai manau, kad patarėjas turi būti žymiai didesnis ir geresnis specialistas, nei ministras. Galbūt tam tikri mokymai, kurie STT vyko ministrams, galbūt tokie mokymai galėtų atsirasti ir Seimo nariams", - išeitį siūlo Seimo narys. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų