REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Nikolajaus Surinino nuotr, Žiežmariai

Besikeičiant orams ir žiemos šalčiams paliekant Lietuvą kyla klausimas, ar galima lipti ant ledo? Žvejai turėtų žinoti, kad ledo storis vienodas ne visur, o Kuršių mariose ledas šiuo metu nepatikimas.

38

Besikeičiant orams ir žiemos šalčiams paliekant Lietuvą kyla klausimas, ar galima lipti ant ledo? Žvejai turėtų žinoti, kad ledo storis vienodas ne visur, o Kuršių mariose ledas šiuo metu nepatikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ledo storis šiuo metu

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis Tauragno ežero ledo storis siekia 11 cm, sniego aukštis ant ledo siekia 5- 10 cm, jis yra tinkamai užšalęs. Totoriškių ežeras Trakuose taip pat yra užšalęs, jo ledo storis siekia 14 cm. sniego aukštis ant šio ežero ledo siekia 5 –10 cm. Kauno marios – Darsūniškyje taip pat padengtos ledu, jis siekia 18 cm sniego aukštis ant Kauno marių ledo siekia 5cm. Nemuną Nemajūnuose dengia ledas su properšomis, jo storis 7 cm, sniego aukštis ant šio ežero ledo siekia 5 –10 cm. Nemuną Smalininkuose taip pat dengia ledas su properšomis, jo storis tik 4 cm. Kuršių marios šiuo metu yra užšalusios, jas dengia 11 cm sluoksnio ledas.

REKLAMA

Praėjusios savaitės orai neturėjo žymesnio poveikio ežerų ledui. Jo storis šiuo metu yra toks pat, kaip ir prieš savaitę – 12–23 cm.

Kuršių mariose ledas nepatikimas

Kuršių marių priekrantėje ledo storis siekia 10–12 cm, o centrinėje dalyje tik 8 cm. Praėjusį savaitgalį atsiradę ledo įtrūkiai išplatėjo iki 20–30 cm ir užsitraukė plonu ledo sluoksniu, sniego danga nutirpo ir susidarė balos. Įsivyraujantys vis šiltesni orai ir kylantis marių vandens lygis per keletą dienų centrinėje ir šiaurinėje dalyje ledą gali suskaldyti, todėl nurodytose Kuršių marių vietose vaikščioti ledu nėra saugu.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visos upės užšalo

Upių ledo danga labai įvairi – vienos visiškai užšalusios, kitos – iš dalies (užšalę atskiri ruožai su properšomis arba telikę ledo dangos likučių). Po ledu susidarė ižas, kuris seklumose užsilaiko ir prišąla prie įvairių kliuvinių. Šiam kaupiantis iš dalies užkemšama upės vaga, todėl staiga pakyla vandens lygis. Didžiausias vandens lygio pakilimas dėl ižo kamščių buvo Nemune ties Smalininkais (2,2 m) ir Nemajūnais (1,5 m), Šventojoje ties Anykščiais, Neryje ties Vilniumi (po 1,2 m) ir Birvėtoje ties Lazinkomis (1,1 m). Šiuo metu vandens lygis daugumoje upių žemėja. Prognozuojama, jog per artimiausią savaitę jis ir toliau žemės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norint lipti ant ledo, reiktų stebėti prognozes, kokius pasikeitimus prognozuos hidrologai. Ledo susiformavimą sunku nusakyti, tai priklauso nuo to, koks tas minusas bus, tam tikrose vietose, ar -5, ar -15, kiek jis išsilaikys”, – kalbėjo klimatologas dr. Donatas Valiukas.

Artimiausiomis paromis ledas dar netirps

Šią naktį vietomis (daugiausia rytiniuose rajonuose) numatomi nedideli krituliai, kai kur rūkas, plikledis. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, vidutinio stiprumo. Žemiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos. Rytojaus dieną be žymesnių kritulių. Rytą kai kur rūkas, plikledis. Vėjas šiaurės vakarų, silpnas. Aukščiausia temperatūra 0–5 laipsniai šilumos.

Sekmadienį be žymesnių kritulių. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šalčio, vakariniuose rajonuose vietomis 0–2 šilumos, dieną nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų