REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Agrokoncernui“ atstovaujantis advokatas Evaldas Valčiukas naujienų portalams parodė parlamentarės Gretos Kildišienės mamos automobilio „Range Rover“ išperkamosios nuomos sutartį. Ji apima pradinę įmoką, mokėjimų sąlygas ir nurodo 3 proc. palūkanas nuo neapmokėtos sumos.

„Agrokoncernui“ atstovaujantis advokatas Evaldas Valčiukas naujienų portalams parodė parlamentarės Gretos Kildišienės mamos automobilio „Range Rover“ išperkamosios nuomos sutartį. Ji apima pradinę įmoką, mokėjimų sąlygas ir nurodo 3 proc. palūkanas nuo neapmokėtos sumos.

REKLAMA

Sutarties pabaigos data turėjo būti 2021 metų vasario 10 dieną, tačiau, advokato teigimu, jau yra nutraukta. Remiantis dokumentais, automobilis, kurį koncernas įsigijo 2016 metų vasario 9 dieną, išperkamosios nuomos būdu G.Kildišienės mamai Vladislavai Mikalauskienei išnuomotas 2016 metų vasario 10 dieną. Pagal sutartį, automobilio kaina siekė 39 tūkst. eurų, pridedant maždaug 8,2 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokestį. Galutinė kaina siekė apie 47 tūkst. eurų.

Sutarties pasirašymo dieną automobilio pirkėja V.Mikalauskienė įsipareigojo sumokėti 5 tūkst. eurų avansą. Jis buvo pervestas 2016 metų vasario 19 dieną. Likusią sumos dalį G.Kildišienės mama įsipareigojo padengti kas mėnesį mokėdama tūkstančio eurų įmokas. Tokias įmokas ji padarė kovą, balandį, gegužę, birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį, spalį, lapkritį, gruodį, sausį. Šiuo metu V.Mikalauskienė už automobilį yra sumokėjusi 16 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Mikalauskienė anksčiau dirbo Panevėžio vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtoja, pastaruosius dvejus metus dirbo auklėtoja darželyje „Taika“ ir darbą savo iniciatyva paliko prieš mėnesį. 

REKLAMA

Kai buvo sudaryta išperkamosios nuomos sutartis, Gretos Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė dar buvo darželio „Taika“ auklėtoja. Nors šis darželis nenurodo, kokias algas išmoka savo darbuotojams, kaip pavyzdį imkime darželio „Vaikystė“ darbuotojų atlyginimus. Ikimokyklinio ugdymo vyresniojo auklėtojo vidutinis 2016 m. III ketvirčio mėnesinis (bruto) darbo užmokestis buvo 732 eurų per mėnesį. Atskaičius mokesčius, tai yra maždaug 576 eurai į rankas per mėnesį.

Iš kur išperkamosios nuomos sutartyje nurodoamas pajamas gauna fizinis asmuo, kuris šiuo metu neturi darbo, nėra nurodoma. Valstiečių – žaliųjų partijos nariai nurodo, kad tai gali būti paveldėtos lėšos ar turtas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur tokie pinigai?

Mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė sako, kad situacija jai nėra aiškiai suprantama. Esminis klausimas, anot pašnekovės, yra iš kur seimo narės mama tas pajamas gauna. „Tai vienintelis dalykas yra tai, kad iš kur mokėtojas, šiuo atveju mama turi tų lėšų po tūkstantį eurų mokėti. Nes čia grynai yra asmeninėmis lėšomis gali sumokėti už tą nuomą. Tai kyla klausimas, iš kur tas žmogus, dirbantis darželio auklėtoja turi tų pajamų. Tai reiškia, kad iš kitų lėšų ir negalima sakyti, kad kaip atlyginimas iš įmonės „Greta Gretos“. Galbūt buvo individuali veikla registruota. Arba parduotas koks nors turtas ir tada visi klausimai bus išspręsti“, - situaciją vertina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimai dėl PVM 

Ramūno Karbauskio valdomos įmonės „Agrokoncernas“, mokesčių ekspertės Rūtos Bilkštytės teigimu, veikla automobilių nuomos aspektu yra gana sunkiai suprantama. „Ta mašinų nuoma yra kaip pritemptas dalykas ir galimybė. „Agrokoncerno“ atveju akivaizdžiai pritempta veikla pernuomoti mašinas. Bet tokia galimybė yra, tam tikra lengvata PVM. Bet kai lengvatą prisitaiko tam tikros grupės, tai ne tai, kad jos nebėra lengvatos, tai ne visada ta forma atitinka turinį“, - sako mokesčių konsultantė.

Klausimų dar kelia ir tai, ar buvo tinkamai susitvarkyta su visais privalomais mokesčiais. „Dėl „Agrokoncerno“ - automobilį nusipirkus jam, įsitraukia jis 20 procentų į apskaitą, susigrąžina pridėtinės vertės mokestį. Jei jis yra naudojamas nuomai ir čia išperkamoji nuoma irgi tinka ir galioja. Tai uždirba pajamų iš nuomos. Tai susigrąžina iš biudžeto įmonė. Tokiu atveju automobilis atpinga. Tada lizinguoja, aišku tai daro su PVM, bet esmė tame, kad tą PVM dalį sumoka tas asmuo, kuriam paslauga suteikiama, per kažkokį laiko tarpą. O įmonė atsiima iš karto tą PVM dalį“, - situaciją aiškina pašnekovė.

REKLAMA

Kodėl toks ramus dėl VMI?

Antradienį bene į daugelį klausimų apie automobilio nuomą Ramūnas Karbauskis atsakė sakiniu „sulaukite VMI išvados. Mokesčių ekspertė turi paaiškinimą ir šiam elgesiui. „VMI negalės paskelbti jokių duomenų be šalių sutikimo. Pasakys, kad viskas yra tvarkoje, tikrina. Jei paskaičiuos ir pasakys, kad reikia sumokėti, tai jei šalys nesutiks tokios informacijos paviešinti, tai VMI ir negalės skelbti. Karbauskis kaip ir saugioje zonoje, nes kad ir kaip būtų paskelbti nieko negalės. Nebent jau kitokiais būdais ištrauktų tą informaciją. Bet pats VMI nieko neskelbs“, - sako pašnekovė.

O kodėl įmonė lizinguoja automobilį?

Klausimų kelia ir pats faktas, kad įmonė, kuri nesiverčia automobilių nuoma, ar jų lizingavimu, imasi tokios veiklos. „Jei pavyzdžiui jūs nueisit į lizingo bendrovę ir paprašysit lizinguoti automobilį. Tai jie kaip bankininkai tikrins, koks atlyginimas ir kokie pajamų srautai, kiek yra išlaikytinių. Ir kaip asmuo yra pasiruošęs mokėti tas įmokas. Ir to lizingo gali neduoti, nors ir turite pinigų. Tai čia toks pasitikėjimo reikalas, nes įmonės gali paimti lizinguoti automobilį ir perleisti kitiems privatiems savo draugams, šeimos nariams, ar kam tik nori. Bet jeigu ten viskas yra rinkos kainomis, tai viskas ten yra tvarkoje. Kitas reikalas - didelės bendrovės kaip ir turi geresnes derybines pozicijas dėl sąlygų. Gal mažesnėmis įmokomis, ar didesnė įmoka, mažesni procentai“, - teigia pašnekovė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų