REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smulkusis VP grupės įmonių akcininkas Gintaras Marcinkevičius už neskelbiamą sumą parduoda 2 proc. jo valdomų akcijų Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamai bendrovei „Bertona Holdings Limited“. Tai BNS patvirtino pats G. Marcinkevičius.

Smulkusis VP grupės įmonių akcininkas Gintaras Marcinkevičius už neskelbiamą sumą parduoda 2 proc. jo valdomų akcijų Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamai bendrovei „Bertona Holdings Limited“. Tai BNS patvirtino pats G. Marcinkevičius.

REKLAMA

„Akcijas iš manęs perėmė ne rinkos kaina. Nes Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos VP įmonių grupės įmonės užversdamos kaltinimais teismuose privertė taip pasielgti. Jaučiuosi labai prastai, tarsi išprievartautas, taip pat paaiškėjus Valstybinės mokesčių inspekcijos bendradarbiavimo su VP aplinkybėms, supratau, kad neturiu šansų kovoti - būsiu sudorotas“, - BNS teigė G. Marcinkevičius.

Jis teigė negalintis įvardyti sandorio sumos, tačiau teigė, kad ji gali būti panaši į jo brolio Žilvino Marcinkevičiaus pernai parduotų akcijų kainą, nors teigė jos tiksliai nežinantis. Pastarasis už 13-os įmonių, išskyrus Maltos „Relvit“ bei Estijos „Klarus Group Holding“, apie 15 proc. akcijų paketus gavo 141,9 mln. eurų, rodo BNS turimos pasiūlymų pasinaudoti pirmumo teise kopijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo aštuonerių metų spaudimo, šantažo ir kitokio tyčiojimosi kaina. Nelabai turėjau kitokio pasirinkimo“, - BNS pridūrė G.Marcinkevičius.

REKLAMA

„Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovas ir smulkusis VP grupės akcininkas Ignas Staškevičius tvirtino, kad G.Marcinkevičius nebuvo spaudžiamas parduoti akcijas, o dėl sandorio vertės buvo sutarta derybų metu.

„Mes pernai liepą gavome G.Marcinkevičiaus raštišką pasiūlymą parduoti akcijas su nurodyta kaina. Vėliau gavome antrą raštišką pasiūlymą, kuriame buvo nurodyta jau didesnė kaina. Vyko derybos, buvo pasiektas kompromisas, o sutarta akcijų pirkimo-pardavimo kaina yra didesnė nei buvo nurodyta pirmame Gintaro pasiūlyme“, - BNS sakė I.Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo normalus pokalbis ir aš esu nustebęs, kodėl jis (G.Marcinkevičius - BNS) dabar taip kalba. Kai pasirašėme sutartį ir spaudėme rankas, jis dėkojo ir buvo patenkintas ir į akis taip nesakė, kaip dabar yra cituojamas pranešime“, - pridūrė I.Staškevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad G.Marcinkevičius dar turi galimybę atsisakyti sandorio, jei jo sąlygos jam yra nepriimtinos.

„Jei G.Marcinkevičius nenori parduoti akcijų sutarta kaina, jis turi teisę atsisakyti ir mes netaikysime jokių sankcijų, tai būtų absurdiška. Jeigu jis laiko, kad tai yra blogas sandoris, netinkama kaina arba kitos sąlygos, dar ne vėlu jo atsisakyti. Jis turi tokią galimybę“, - BNS sakė I.Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Marcinkevičius neatskleidė, kokiu būdu „Bertona Holdings Limited“ atsiskaitys už įsigytas akcijas, taip pat teigė dar nežinantis, kur investuos gautus pinigus, tačiau sakė neketinantis išvažiuoti iš Lietuvos.

„Šiandien anksti kalbėti, kur investuosiu“, - BNS tvirtino G.Marcinkevičius.

Jis be kita ko teigė, kad akcijų pirkėjo atstovai žadėjo ateityje atsiimti iš teismų ieškinius prieš jį - VP grupės įmonės „Maxima grupė“ ir „Franmax“ yra pateikusios ieškinį teismui dėl Gintaro, Eglės ir ir Mindaugo Marcinkevičių bei su jais susijusios Baltarusijos mažmeninės prekybos bendrovės „Mart Inn Food“ padarytos žalos, susijusios su neteisėtu „Maxima“ koncepcijos pasisavinimu ir verslo plėtros planų Baltarusijoje sužlugdymu.

REKLAMA

I.Staškevičius BNS nurodė, kad „Bertona Holdings Limited“ su G.Marcinkevičium nesibylinėja.

„Tai (akcijų pardavimas - BNS) nebuvo siejama su jokiais ieškiniais - nei kad jis ką nors atsiims, nei kad mes ką nors atsiimsime, nei kad apskritai kas nors ką nors atsiims. Tai yra tiesiog akcijų pirkimas-pardavimas“, - BNS teigė G.Marcinkevičius.

„Bertona Holdings Limited“ pranešė, jog kitiems VP grupės akcininkams bus suteikta pirmenybė įsigyti G.Marcinkevičiaus valdomas akcijas.

Su N.Numavičiumi konfliktuojantis kitas VP grupės akcininkas Mindaugas Marcinkevičius BNS sakė suprantantis brolio Gintaro sprendimą parduoti akcijas.

„Nesu nustebęs tokiu jo sprendimu. Spaudimas milžiniškas, o jį atlaikyti tikrai nėra lengva ir paprasta. Tad tikrai suprantu jo asmeninius motyvus ir priežastis, nulėmusias būtent tokį jo pasirinkimą”, - BNS sakė M.Marcinkevičiu, kurias yra antras pagal valdomą akcijų paketą VP akcininkas ir vienintelis, nesusijęs su N. Numavičiumi.

REKLAMA

Pernai lapkritį VP grupės įmonių akcijas (maždaug po 2 proc.) už neskelbiamą kainą pardavė ir Mindaugas Bagdonavičius. Didžiąją jų dalį taip pat įsigijo „Bertona Holdings Limited“, dalį akcijų nupirko viena grupės finansines lėšas valdančių investicijų bendrovių „Stetas“.

Nuo 7 iki 8 proc. akcijų įvairiose VP grupės įmonėse turintis M.Marcinkevičius 2015-ųjų vasarą pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų atriboti veikiančias bendroves nuo grupės akcininkų. M. Marcinkevičius tikino, kad grupėje buvo taikoma „ypač agresyvi“ mokesčių planavimo sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VP grupės atstovai kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

BNS žiniomis, VMI atlieka „Vilniaus prekybos“ finansinį patikrinimą, kuriam darytu neteisėtu poveikiu įtariamas laikinai nušalintas VMI vadovas Dainoras Bradauskas. Anot šaltinių, vienas pagrindinių teisėsaugos Finansų ministerijai perduotų epizodų susijęs būtent su D.Bradausko ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ryšiais ir susitikimais, derinant veiksmus dėl VMI atliekamų VP grupės ir „MG Baltic“ tyrimų.

N.Numavičius netiesiogiai valdo 66 proc. „Bertona Holdings Limited“ akcijų, likusias netiesiogiai valdo kiti VP grupės akcininkai - Vladas Numavičius, Ignas Staškevičius ir M.Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų