REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) svarstys klausimą dėl Seimo narės Gretos Kildišienės naudoto automobilio, pati EPK nare esanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė įteikė komisijai atsistatydinimo prašymą, jį dar turi patvirtinti Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Paskyrėme išvadų rengėjus, komisija surinks visą medžiagą išvadai parengti, nustatyta kovo 1 dieną apsvarstyti išvadą“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos pirmininkė Rita Tamašunienė.

REKLAMA

Ji per svarstymą nuo pirmininkavimo nusišalino opozicijos reikalavimu, dėl pareikštos išankstinės nuomonės ir posėdžiui pirmininkavo pavaduotojas „valstietis“ Justas Džiugelis.

Komisijos posėdžio metu parlamentarai siūlė kreiptis į „Agrokoncerną“, kad šis pateiktų bent nuasmenintą sutartį dėl automobilio išperkamosios nuomos, tuo tarpu J.Džiugelis keliskart pastebėjo, kad „Agrokoncernas“ gali ir neatsakyti.

„Agrokoncernas teisiškai galėtų ir neatsakinėti, nes ji niekaip nesusijęs šioje situacijoje, išskyrus, kas skamba viešojoje erdvėje ir kas traktuojama su gerbiamu Ramūnu Karbauskiu, čia išvados rengėjai spręs, ar kreiptis, ar ne, bet „Agrokoncernas“ turi teisę ir neatsakyti“, – vėliau žurnalistams sakė J.Džiugelis.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje daug dėmesio sulaukė faktas, kad G.Kildišienė naudojosi LŽVS pirmininko R.Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“. R.Karbauskis aiškino, kad „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui, o pastarasis leidžia juo naudotis Seimo narei.

Po kilusio skandalo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė G.Kildišienė antradienį pranešė, kad jos artimieji atsisakys išperkamosios nuomos būdu iš „Agrokoncerno“ pirkto automobilio, o ji pati įsigis asmeninį. Tačiau G.Kildišienė neatskleidė, koks giminystės ryšys sieja ją su minimu asmeniu: „Tas asmuo yra privatus, nėra viešas, tai yra jo noras arba nenoras atskleisti savo tapatybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimąsi į EPK inicijavusio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas ragino komisijos išvados rengėjus kreiptis į „Agrokoncerną“, kad šis pateiktų informaciją apie automobilio nuomos sąlygas.

„Aš manau, kad jūs turėtumėt kreiptis į „Agrokoncerną“ prašydami lizingo sutarties, gali būti priimtas jų sprendimas užtušuoti išperkamąją nuomą vykdančio asmens duomenis, pavardę, bet jūs turite tą sutartį gauti, ten esminiai dalykai“, – sakė E.Gentvilas.

„Ar jūs įsivaizduojat, kad kažkas 11 mėnesių mokėjo išperkamąją nuomą už automobilį, tada, kai G.Kildišienė nebegali važinėti tuo automobiliu, jis nutraukia sutartį, sumokėjęs 11 mėnesių įmokas, o automobilio negaudamas? Ar jums rūpi žinoti, kas yra toje sutartyje?“ – retoriškai klausė liberalų vadovas.

REKLAMA

J.Džiugelis tuo tarpu tvirtino, kad komisijai net neetiška būtų „Agrokoncernui“ uždavinėti tokius klausimus.

„Agrokoncernas“ turi teisę nepateikti tų dokumentų, o mums reikėtų kalbėti apie santykį tarp G.Kildišienės ir to žmogaus, kuriam priklauso automobilis, koks yra ryšys, kokiu pagrindu buvo tas automobilis naudojamas, kaip dažnai ir panašiai. Nes iš tiesų „Agrokoencernas“ šioje vietoje, kad ir kaip skambėtų antraštės, ko gero, nėra labai etiška jį čia klausinėti. Yra koncernas, kuris su G.Kildišiene kaip ir nėra susijęs, jei nebūtų automobilio“, – sakė J.Džiugelis.

REKLAMA

E.Gentvilas nepasidavė: „Aš sutinku su gerbiamu Justu, kad koncernas gali ir neatsakinėti, bet koncerno savininkas R.Karbausis šiuo metu yra viešas asmuo, galima klausti to viešo asmens, kuris apie savo nuosavybę turi deklaruoti, būdamas viešas asmuo jis privalėtų pateikti informaciją, galima eiti per šitą liniją“.

Bet sulaukė J.Džiugelio atsako: „Negalima per šitą liniją eiti, nes, mano žiniomis, R.Karbauskis yra „Agrokoncerno“ akcininkas, o tai nėra vykdančioji valdžia, ir nebūtinai turi žinoti, kur koks automobilis nuvažiavo ir ką veikė, čia turbūt tas klausimas irgi nėra labai tikslingas. Aš palaikau poziciją, kad skaidrumo reikia, bet skaidrumą turi įnešti pati G.Kildišienė, o ne „Agrokoncernas“ ar R.Karbauskis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EPK posėdis buvo paskelbtas 14 val., tačiau prasidėjo kiek anksčiau, tuo piktinosi G.Kildišienės atvejį nagrinėti reikalaujanti opozicija. „Nekaltinkit mūsų, kad mes vėlavom, posėdis galbūt motyvuotai buvo pradėtas anksčiau, kad nesuspėtų ir komisijos nariai, ir žiniasklaida, kuri tuo klausimu domisi“, – sakė konservatorius Kazys Starkevičius, sulaukęs pastabų, kad jo keliami klausimai jau apsvarstyti posėdyje iki jam ateinant.

R.Tamašunienė aiškino, jog posėdį surengė anksčiau, nes anksčiau nei numatyta baigėsi plenarinis posėdis, o kiekvieną komisijos narį ji informavusi asmeniškai ir dar papildomai po plenarinio posėdžio per mikrofoną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų