REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai ir toliau masiškai perka būstus, o labiausiai už jį pinigines atveria sostinėje. Čia verda net ir prabangaus – per 300-us tūkstančių eurų – kainuojančių būstų rinka.

Lietuviai ir toliau masiškai perka būstus, o labiausiai už jį pinigines atveria sostinėje. Čia verda net ir prabangaus – per 300-us tūkstančių eurų – kainuojančių būstų rinka.

REKLAMA

Lietuvos banko atstovai įspėja, kad šalyje nekilnojamojo turto rinka pamažu kaista ir ragina būstus įsigyti tik tinkamai įvertinus savo finansus.

Skaičiai pribloškia

Prie pat Rotušės aikštės esantys 90 kvadratinių metrų apartamentai kainuoja sunkiai įsivaizduojamą sumą – 700 tūkstančių eurų. Jei vidutinis lietuvis nieko nevalgytų ir nieko nepirktų, tokiame bute už savo atlyginimą po metų nusipirktų vos vieną kvadratinį metrą. Tačiau prabangaus būsto brokeriai sako, kad net ir tokių apartamentų pirkėjų sostinėje tikrai netrūksta.

Prašmatnūs būstai sostinės senamiestyje, kurių kvadratinio metro kaina atsieina nuo 5000 iki 7000 eurų, šeimininkus suranda gana greitai – per maždaug 3 - 6 mėnesius. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tiek Lietuvoje, tiek bet kurioje šalyje senamiestyje esantis turtas jis visada bus paklausiausias. Jis bus, visų pirma, labiausiai likvidus ir jis pritraukia, nes visi nori gyventi miesto širdyje, senamiestyje. Tikrai taip, tikrai taip. Jis išlaiko savo vertę toks turtas“, - komentavo Kristina Marčiulevičienė, „DNB būsto“ brokerė.

REKLAMA

Sandorių daugėjo

Apibendrinus praėjusių metų rezultatus, akivaizdu, kad Lietuvos nekilnojamojo turto rinka ir toliau ryžtingai kopė aukštyn – sudaromų sandorių daugėjo, tad kilo ir būsto kainos.

Sostinėje metinis kainų augimas siekė apie 7 - 8 procentus, kituose Lietuvos miestuose – apie 5 procentus. Panašus būsto kainų augimas prognozuojamas ir šiemet, o tai pamažu kaitins rinką.

Jei „burbulas sprogtų“, labiausiai jis smogtų sostinei, nes čia sudaroma net iki 85 procentų visų šalies nekilnojamojo turto sandorių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Lietuvos Bankas neatskleidžia, kokių priemonių imtųsi nekilnojamojo turto rinkaiaušinti, neoficialiai komercinių bankų užkulisiuose kalbama, kad pirmiausia pirkėjams didėtų pradinio įnašo įmoka – nuo 15 iki 20 procentų. Nekilnojamojo turto vystytojai sako, kad tai atimtų galimybę įsigyti būstą iš daugybės žmonių.

Vis dėlto Lietuvos banko ekspertai ragina lietuvius, visų pirma, nepasiduoti būsto rinkos vystytojų spaudimui kuo greičiau įsigyti nekilnojamąjį turtą dėl prognozuojamo kainų kilimo ir tai daryti tik atsakingai įvertinus savo finansines galimybes.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų