REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Barackas Obama ir Vladimiras Putinas (nuotr. SCANPIX)

Baracko Obamos prezidentavimo laikas jau beveik baigėsi – ir ta proga Rusijos pareigūnai leidžia sau šnekėti, ką tik nori, rašo CNN.

17

Baracko Obamos prezidentavimo laikas jau beveik baigėsi – ir ta proga Rusijos pareigūnai leidžia sau šnekėti, ką tik nori, rašo CNN.

REKLAMA

“Dievas sukūrė pasaulį per septynias dienas. Obamos administracija turi dar turi daugiau nei savaitę laiko jo sugriovimui”, - savo socialinio tinkle “Facebook” paskyroje šią savaitę rašė Rusijos užsienio reikalų ministeros atstovė spaudai Maria Zakharova.

JAV rinkiminės kampanijos metu, Rusijos valstybinė žiniasklaida kritikavo JAV “suklastotą demokratiją”. Ši strategija nustojo veikti tuomet, kai rinkimus laimėjo Donaldas Trumpas.

Dabar antiamerikietiškos nuotaikos reiškiamos tiesiogiai puolant Baraką Obamą. Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai gali būti laikoma viena išradingiausių prezidento Obamos pašaipininkių, į savo socialinio tinklo paskyrą kėliančia ypatingus pareiškimus. Pavyzdžiui: “Man atrodo, kad jei “Rusijos programišiai” būtų nulaužę ką nors JAV, tai būtų du dalykai – Obamos smegenys, ir, žinoma, pats pranešimas apie “Rusijos programišius”.

Nuo M. Zakharovos neatsiliko ir Rusijos parlamento narys Aleksejus Pushkovas, niekaip nepaliekantis ramybėje Obamos ir jo politikų.

REKLAMA
REKLAMA

“JAV demokratiniam procesui pakenkė ne Rusija, o Obamos administracija ir žiniasklaida, kuri rėmė prieš Trumpą kovojusią Hillary. Grėsmė demokratijai yra pačios JAV viduje”, - visai nešeniai socialiniame tinkle “Twitter” rašė politikas.

REKLAMA

Kiti, tiesa, pasisako ir kur kas aštriau. Politikas Vladimiras Žirinovskis, kuris niekuomet nestokoja įžeidžių komentarų, Rusijos naujienų agentūroms dar praėjusių metų gruodį pareiškė, kad “Obama turėtų gauti D įvertinima už prastus rezultatus kaip JAV presidentas”.

Žirinovskis taip pat nepraleisdavo progos apie Obamą papasakoti netinkamų anekdotų, ar net pavadinti JAV prezidentą psichiškai nesveiku.

Komentarai apie Obamą dažnai reikšdavo vieną ir tą pati – jei tik Obama nebūtų sugadinęs santykių su Rusija, pasaulis būtų kur kas geresnė vieta; vis tik viltis jau pakeliui – Trumpas netrukus taps prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

Štai ir dar vienas dėmesio vertas Užsienio reikalų ministerijos atstovės pasisakymas šia tema:

“Viskas baigta, užuolaidos nuleistos. Blogas spektaklis baigėsi. Visas pasaulis, nuo pirmųjų eilių iki balkonų, stebi destruktyvų Amerikos prestižui suduotą smūgį. Smūgį sudavė Obama ir jo prasta užsienio politikos komanda, kurį išdavė pagrindinę šalies paslaptį visam pasauliui – jos išskirtinumas slėpė jos bejėgiškumą. Joks priešas negalėjo padaryti daugiau žalos JAV”.

Kai kurie iš tokių “nuodingų” pasisakymų galėjo būti ir reakcija į griežtą Baracko Obamos kritiką, išsakytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Toks pavyzdys galėtų būti Obamos pareiškimas 2013 metais, kai jis Rusijos prezidentą sulygino su “nuobodžiaujančiu vaiku klasės gale”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremliaus spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas šią savaitę vis dar kaltino Obamą “pasirinkimu nusmukdyti santykius”.

Tuo pat metu Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Ryabkovas pareiškė, kad Obamos administracija “pastaraisiais metais naudojo įvairiausias priemones, kad įskaudintų. Dabar jie jaučiasi įsiutinti, nes jų kandidatas pralaimėjo prezidento rinkimus. Tačiau dėl savo pralaimėjimo jie siekia apkaltinti bet ką tik ne save. Ir toks frustravimas yra išraiška ir jų presto elgesio, ir rusofobijos”.

Obamos kritika Rusijos socialiniuose tinkluose nuėjo dar toliau. 2016 metai pagal kinų kalendorių buvo Beždžionės metai, tad rasistiniai paveikslėliai su Obama buvo labai dažni.

Tuo metu, kai bėga paskutinės Obamos prezidentavimo valandos, Putinas laikosi atokiai nuo šių žodinių kovų ir leidžia savo pavaldiniams lieti kritiką. Putinas buvo įsivėlės į tam tikrą diplomatinę diskusiją, tačiau aiškiai nieko neatrėžė net į Obamos sprendimą iš šalies dėl įtariamų programišių atakų išsiųsti 35 Rusijos diplomatus. Tuo siekta perduoti Putino požiūrį, kad ”tu nesi nė toks svarbus, kad tau atsakyčiau”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų