REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės vadovai žada svarstyti, ar bent po mirties apdovanoti Borisą Jelciną jo nuopelnus atitinkančiu apdovanojimu. Pirmąjį Rusijos prezidentą, rėmusį Lietuvos nepriklausomybę, pasirašiusį dokumentus dėl sovietų kariuomenės iš Lietuvos išvedimo ir valstybės sienų sutartį, mūsų valstybė yra apdovanojusi tik Sausio 13-osios medaliu.

REKLAMA
REKLAMA

1992 metų sausio 9 d. Lietuvos ambasadoje Maskvoje tuometis Aukščiausiosios tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis pirmajam Rusijos prezidentui įteikė Sausio 13-osios atminimo medalį už palaikymą tragišką Lietuvai naktį, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA

Priimdamas jį Borisas Jelcinas sakė suprantantis, kad šis apdovanojimas yra kuklus, tačiau pabrėžė, jog jis – simbolinis.

„Aš savęs nelaikau įvykių dalyviu, nors visą sausio 13-osios naktį nuolat palaikėme ryšį su Vytautu, vėliau kalbėjau su Jazovu, kelis kartus su Gorbačiovu. Ir tada Gorbačiovui pasakiau:

„Turėkite omeny, kad prieš jūsų ekspansiją Lietuvą kelyje į demokratizavimą galingais pečiais parems Rusija, ir Rusija tai padarė“, – tuomet kalbėjo B. Jelcinas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis medalis taip ir liko vienintele mūsų valstybės oficialia padėka Borisui Jelcinui už komunikatą dėl rusų armijos išvedimo, valstybės sienų sutartį ir kitokią paramą atkuriančiai nepriklausomybę Lietuvai.

„Kad paskui kiti Lietuvos prezidentai ar vadovai nepadarė tokio sprendimo, negerai – čia yra Lietuvos skola.

Manau, kad suvokiant visą Boriso Jelcino palankumą laisvės idėjai, nepriklausomybei ir konkrečiai Baltijos šalių nepriklausomybei, kur nors Vilniuje galėtų atsirasti Boriso Jelcino gatvė ar kas nors panašaus“, – sakė buvęs Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prabėgo tiek laiko. Latviai susigriebė tik praeitais metais, ir nepriklausomybės dieną, rugsėjo pradžioje, jam buvo įteiktas aukščiausias Latvijoje trijų žvaigždžių ordinas. Aš dalyvavau toje ceremonijoje.

Be abejo, B. Jelcinas nusipelnęs, Lietuva galėjo aukščiau jį įvertinti. Deja, dabar jau vėlu“, – mano kadenciją baigęs Prezidentas Algirdas Brazauskas.

„Nemanau, kad tas klausimas buvo svarstytinas. Man atrodo, čia ne Prezidento iniciatyva. Juk yra nustatyta tvarka, kad ordinų tarybai siūlymus teikia arba Vyriausybė, arba Seimas, arba ministerijos bei visuomeninės grupės.

REKLAMA

Jei toks pasiūlymas tarybai bus, manau, kad ji padarys sprendimą ir tada jį man pateiks kaip rekomendaciją“, – tvirtina Prezidentas Valdas Adamkus.

Pagal įstatymą, Prezidentas ir be jokio teikimo bei nepasitaręs su Valstybės apdovanojimų taryba gali teikti apdovanojimus. Apdovanoti galima ir po mirties.

„Manau, kad tai tikrai svarstytinas klausimas“, – teigia Premjeras Gediminas Kirkilas.

„Paprastai mes vertinam žmones ir pradedam vertinti objektyviai po jų mirties. Matyt, deja, ir šiuo atveju atsitiks būtent taip. Manau, kad jis nėra pakankamai įvertintas“, – sako Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

Anot Seimo pirmininko, kaip pagerbti Borisą Jelciną, jis tarsis su Seimo vadovybe artimiausiame valdybos posėdyje.

Kristina Jackūnaitė, Jūratė Anilionytė, Tomas Kavaliauskas, Olegas Kurdiukovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų