REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Šios genties gyvenimas pasmerktas myriop: parodė gąsdinančią realybę (nuotr. SCANPIX)

„Reuters“ fotografė Therese Di Campo įamžino uždarą pigmėjų gyvenimą. Nykstanti gentis gali būti pasmerkta myriop.

27

„Reuters“ fotografė Therese Di Campo įamžino uždarą pigmėjų gyvenimą. Nykstanti gentis gali būti pasmerkta myriop.

REKLAMA

Centrinės Afrikos pigmėjai priklauso mažajai negrilų rasei. Jie gyvena daugiausia Kongo džiunglėse. Jų skaičiavimai labai įvairūs, bet dažniausiai pateikiami skaičiai yra nuo 250,000 iki 600,000.

Terminas „pigmėjus", apibūdinantis mažaūgius žmones, kilęs iš graikiško žodžio Pygmaioi, reiškiančio ilgio vienetą lygų atstumui nuo alkūnės iki krumplių. Graikų mitologijoje šis žodis apibūdina Homero aprašytą Etiopijojegyvenusią neūžaugų gentį.

Pigmėjai nėra sėslūs. Dažniausiai, kai savo teritorijoje ir aplink ją sumedžioja daugumą gyvūnų ir išrenka miško gėrybes, keliasi į kitą vietą. Dėl tokio gyvenimo būdo pigmėjai yra vadinami klajokliais.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis pigmėjų maistas yra tai, ką jiems suteikia gamta. Moterys dažniausiai verčiasi rankiojimu. Jos renka smulkius gyvūnus (gyvates, įvairius vabzdžius, sraiges, varles bei skruzdeles), vaisius, šaknis, medų, riešutus.

REKLAMA

Vyrai dažniausiai užsiima medžiokle. Jie medžioja šernus, antilopes, beždžiones, paukščius ir kitus gyvūnus. Maisto atsargų kaip ir bantai, nekaupia, nes dėl didelės šilumos bei drėgmės jis greitai sugenda. Tradiciniai pigmėjų ginklai yra ietis ir lankas, bet pastaruoju metu labai sparčiai plinta ir šaunamieji ginklai.

Dauguma pigmėjų genčių iki šiol išlaikę tradicinį gyvenimo būdą, tačiau civilizacija įsiskverbia ir į jų gyvenimą.

Daugelis tarpininkauja prekių mainuose su bantais. Dažniausiai mėsą, kailius, žvėrių iltis pigmėjai keičia į bananus, palmių aliejų, įrankius ir kitus daiktus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų