REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos miškuose užfiksavo kraupius vaizdus

Kas kelerius metus pasikartojanti liga pavojinga ne tik miško gyvūnams

Į tv3.lt naujienų portalo redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris informavo, kad medžiotojų kameros Lietuvos miškuose užfiksavo kraupius vaizdus. Nuotraukose matomi nuplikę ir nuo bado perkarę vilkai.

Į tv3.lt naujienų portalo redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris informavo, kad medžiotojų kameros Lietuvos miškuose užfiksavo kraupius vaizdus. Nuotraukose matomi nuplikę ir nuo bado perkarę vilkai.

REKLAMA

Tv3.lt skaitytojas klausė, ar Aplinkos ministerija ir atsakingos institucijos yra informuotos apie šią situaciją. Taip pat, skaitytojas klausia ar nereikėtų dėl šios situacijos imtis tokių pačių veiksmų, kurių buvo imtasi gelbėjant šernus nuo Afrikinio kiaulių maro. Tą kartą buvo ženkliai mažinama jų populiacija, į pagalbą pasitelkiant medžiotojus.

Nėra reikalo panikuoti

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas sako, kad tai tėra natūralus gamtos procesas. „Pradėkime nuo to, kad jeigu tas žmogus pirmą ir paskutinį greičiausiai kartą pamatė vilką, tai jam jau pasisekė. Tai čia yra liga pasikartojanti periodiškai, vadinama niežais. Tai yra natūralus gamtos reiškinys, kuris kažkiek tai reguliuoja ne tik vilkų, vilkai nėra pagrindinis niežų objektas.

Daugiausiai jais serga urviniai žvėrys: lapės, mangutai. Kelti panikos ir skelbti pasaulio pabaigą ir kažką dėl to daryti, kaip buvo padaryta su afrikiniu kiaulių maru, tikrai nėra absoliučiai jokio pagrindo", - sako pašnekovas. 

REKLAMA
REKLAMA

Niežai kartojasi reguliariai 

Eugenijus Tijušas taip pat sako, kad ši liga pasikartoja pas kelerius metus. „Tai yra periodiškai pasikartojantis gamtos reiškinys, kuris sumažina ypač smulkiųjų gyvūnų populiaciją. Niežai tai yra tokia erkutė, kuri pažeidžia plaukų dangą, plaukai nuslenka, ir ypač gyvūnas žiemos sąlygomis neišgyvena. Tai užeina niežų banga, kas maždaug keturis, penkis ar šešis metus kartojasi reguliariai. Sumažėja lapių, tada mangutų, tada sumažėja ir kitų smulkiųjų plėšrūnų, kurie kažkokį tai kontaktą turėjo. Tai čia joks stebuklas. Tai yra natūralus gamtos reiškinys ir kol kas kovai su juo leisti mūsų visų bendrus pinigus tikrai nematau jokios prasmės", - sako E. Tijušas. 

REKLAMA

Pavojinga ir žmogui

Kas kelerius metus pasikartojanti liga yra pavojinga ne tik miško gyvūnams, „Beje ir žmogui yra pavojinga, radus tokį nuplikusį gyvūną kategoriškai reikia perspėti nei jį judinti, nei liesti. Žmogui, žinoma ta liga nėra mirtina, bet gali būti daug nemalonių pasekmių", - sako Medžiotojų ir žvejų draugijos narys.

Aplinkos ministro Kęstučio Navicko įsakymu nuo vakar yra nutraukiama vilkų medžioklė, nes jau sumedžiotas šiam sezonui nustatytas šių žvėrių skaičius. Lietuvoje vilkus leidžiama medžioti nuo spalio 15-osios iki balandžio 1-osios, tačiau jų medžioklė nutraukiama anksčiau, jeigu išnaudojamas sumedžiojimo limitas. Šį sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų, pranešė ministerija. 

Dėl vilkų kiekio Lietuvoje specialistai nesutaria. Aplinkos ministerijos duomenimis, jų yra apie 300. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų