REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos paskelbus naujų trijų su puse tūkstančio šauktinių sąrašą, į karo prievolės skyrius suplūdo šimtai jaunuolių. Nors dalis vaikinų nusprendė vilktis kario uniformą, kiti ieško būdų tarnybos išvengti. Tarp priežasčių - ir baimė prarasti darbą, sunki šeimos padėtis.

Vos paskelbus naujų trijų su puse tūkstančio šauktinių sąrašą, į karo prievolės skyrius suplūdo šimtai jaunuolių. Nors dalis vaikinų nusprendė vilktis kario uniformą, kiti ieško būdų tarnybos išvengti. Tarp priežasčių - ir baimė prarasti darbą, sunki šeimos padėtis.

REKLAMA

Vilniaus karo prievolės skyriuje sujudimas. Tarpduryje mindžikuojantys jaunuoliai atskubėjo aiškintis, ar teks devynis mėnesius praleisti kareivinėse. Tarp pakviestų į tarnybą ir vilnietis Albertas. Apsaugininku dirbantis jaunuolis į komplektavimo skyrių suskubo ne dėl noro kuo greičiau apsivilkti kario uniformą. Vaikinas susirūpino savo šeimos likimu, mat su žmona neseniai susilaukė pirmagimio.

Savo pavardes sąraše aptikę Andrius ir Jonas taip pat neketina tarnauti, mat dirba. Tiesa, paklausti, ar bandė kalbėtis su darbdaviais, prasitarė, jog šie devyniems mėnesiams jį kariuomenei paskolintų.

REKLAMA
REKLAMA

O štai su dviem draugais į skyrių atėjęs Simonas į rankas imti ginklą pasiryžęs. 20-metis suvirintojas iš Vilniaus ne tik pageidauja tarnybą pradėti jau šiemet, bet ir norėtų vienos sunkiausių, daugiausiai ištvermės reikalaujančios karybos pakraipų – žvalgybos.

REKLAMA

Karininkus stebina toks aktyvumas, mat sostinėje prisistatyti į skyrių šauktiniai kviečiami tik nuo vasario pirmosios. O ir savo noru karybą renkasi vis daugiau vaikinų ir merginų. Daugiau nei penktadalis sąraše esančių lietuvių prašo pirmumo teisės. Taigi ir šiemet kariuomenėje gali nebūti nė vieno prievolininko. Savanorių per pastaruosius dvejus metus daugiau nei šeši tūkstančiai, šiemet jau daugiau nei 500. Iš viso 2017 metais bus pakviesta trys su puse tūkstančio 19-26erių metų jaunuolių. Kitąmet dar 500 daugiau. Visgi iniciatyvą galima paaiškinti ir ekonomine nauda. Sąraše nesantys, tačiau savo noru kariuomenę besirenkantys per devynis mėnesius uždirbs kiek daugiau nei tris tūkstančius eurų, sąraše esantys, tačiau pageidaujantys pirmumo teisės – 2830, priverstinai tarnybą atliksiantys – 2630 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi tokie tempai, siekiant iki 2020 metų suburti 20 tūkstančių karių rezervą, valdžios netenkina. Premjeras siūlo visuotinį šaukimą į kariuomenę. Vyriausybės vadovas mano, jog jau už dvejų metų reikėtų kviesti visus vaikinus, tik baigusius mokyklą. Tokių kasmet yra apie septynis tūkstančius. Saulius Skvernelis tikina, kad tokiu būdu rengiant kariuomenės rezervą būtų tvirčiau užtikrinamas šalies saugumas.

Siūlymą jaunuoliams į kario batus privalomai šokti iškart po dvyliktos klasės visuomenė vertina dvejopai. Vieniems tai primena sovietinius laikus, kuomet tokia praktika taip pat buvo taikoma, o kiti problemos neįžvelgia.

2017-ųjų šauktinių sąraše savo pavardes išvydo ir ne vienas tarnybą jau atlikęs jaunuolis. Krašto apsaugos ministerija pripažįsta padariusi klaidų sąraše, tad buvusiems šauktiniams į skyrius vykti nereikės. Tarp kandidatų į kariuomenę šiemet ir ne vienas garsus asmuo. Tai ir Arvydo Sabonio sūnus Tautvydas bei ką tik iškeptas pasaulio plaukimo čempionas Simonas Bilis. Tiesa, pastarasis tarnybos išvengs, mat šiuo metu studijuoja Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų