REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į tv3.lt portalo redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris pasidalino elektroniniame dienyne paviešinta Jonavos žemės ūkio mokyklos žinia, kurioje mokiniai yra informuojami, kad jie galėjo turėti kontaktą su tuberkulioze sergančiu asmeniu.

Į tv3.lt portalo redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris pasidalino elektroniniame dienyne paviešinta Jonavos žemės ūkio mokyklos žinia, kurioje mokiniai yra informuojami, kad jie galėjo turėti kontaktą su tuberkulioze sergančiu asmeniu.

REKLAMA

Taip pat mokyklos pavaduotojo laiške remiamasi ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nurodymu, kad visi mokyklos mokiniai privalo atlikti sveikatos patikrinimą dėl tuberkuliozės, o tyrimo rezultatus pristatyti grupės auklėtojui iki 2017 m. sausio 16 dienos. Nemokamas mokinių sveikatos tikrinimas vykdomas Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligoninės konsultacijų poliklinikoje.

Nepatogu tikrintis sveikatą

Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius Liudas Jonaitis sako, kad daug informacijos apie šį įvykį neturi. „Nustatė daktarai tuberkuliozės atvejį, tiksliai negaliu pasakyti, kada jis kreipėsi į gydytojus, ir sveikatos centras davė nurodymus pasitikrinti sveikatą mokiniams ir darbuotojams. Mokinys yra pilnametis. Tas mokinys, kai sugrįžo lapkričio mėnesį, tai tada jis matyt ir pasijuto blogai, ir kiek jis čia buvo mokykloje, tiesiog negaliu pasakyti. Ar dvi savaites, ar kiek“, - sakė mokyklos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes davėm nurodymą tikrintis, kai mums nurodė sveikatos centras. Tai čia gal buvo paskutinė mokslo metų diena – gruodžio 22 dieną kažkur. Tai va ir paskelbėm", - sako mokyklos direktorius. 

REKLAMA

Labiausiai direktorių neramina ne pats faktas, kad tuberkulioze susirgo mokinys, bet nepatogumai dėl sveikatos tikrinimo. „Duomenų apie pasitikrinimą mes negavom, nes gi tokia betvarkė Lietuvoje yra su sveikatos pasitikrinimu. Kada vaikai yra suvažiavę iš 17 įvairiausių poliklinikų. Tie vaikai kol nueina pas šeimos gydytojus, kol taloną gauna, čia tokių nesąmonių, daug darbo. Daug laiko užima. Paprasčiau būtų, jei tiesiog atvažiuotų medikai ir padarytų tuos tyrimus, visai to vaiko aplinkai. O dabar tai čia tiesiog trūksta žodžių apie situaciją Lietuvoje su tuberkulioze", - sako L. Jonaitis. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tas mokinys yra šiaulietis, jis dabar yra gydomas. Nėra čia kažkoks asocialus vaikas, jis iš normalios šeimos, gerai aprūpintas, susilpnėja koks imunitetas.  Mes taigi nežinojom, kad serga mokinys, neturim galimybių. Buvo jis išvažiavęs su tėvais į kelionę, kas ten žino, kur jis apsikrėtė", - informuoja pašnekovas. 

Panikos visai nereikia

Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos II tuberkuliozės skyriaus vedėja Virgienė Bielskienė sako, kad panikos kelti nėra tikslo, tai normali ir kasdienė gydytojų darbo dalis. „Tai ši situacija yra įprastinė darbinė, tik kartais žmonės gal sureaguoja be reikalo jautriai, gal dėl informacijos ar dėl baimės. Situacija buvo tokia, kad šeimos gydytojas atsiuntė pacientą pulmonologo konsultacijai, kurios metu įtarta tuberkuliozė. Pacientas buvo paguldytas į stacionarą, tuberkuliozė pasitvirtino. Ir tokiais atvejais mes visuomet informuojame sveikatos centrą. Mes čia nieko tokio nedarėm, ką nepriklauso daryti. Visuomenės sveikatos centras sudaro sąrašus tų asmenų, kurie privalo tikrintis dėl tos tuberkuliozės. Tai kadangi ta mokymosi įstaiga, buvo ta įstaiga, kurioje pacientas mokėsi, tai ir buvo pakviesti žmonės pasitikrinti. Aš nesuprantu, kodėl ta problema dabar taip yra užaštrinta“, - sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja taip pat informuoja, kad ligos forma yra nedidelė. "To mokinio būklė tai labai nedidelė ta forma ligos. Tikrai nemanau, kad kažkas nuo jo galėjo apsikrėsti. Aišku, vis tiek pasitikrinti reikia ir žmonės privalo, tokia yra tvarka. Nes galbūt tas mokinys užsikrėtė nuo kažko, kas šalia yra. Tas tikrinimas tai nėra vien tik ieškojimas toliau tos tuberkuliozės plitimo, bet ir stengiamasi išsiaiškinti iš kur ta tuberkuliozė atsirado pas tą žmogų, kuris susirgo. Nes jis irgi taip pat nuo kažko apsikrėtė", - situaciją aiškina V. Bielskienė.

Nors anksčiau tuberkuliozės kontaktų tikrinimas visuomet buvo dispancerių reikalas, dabar jau šitą funkciją palaipsniui perima šeimos gydytojai. "Tai dabar žmonės tikrintis tikrai gali ten, kur jiems yra arčiau, kur jiems patogiau. Svarbiausia yra, kad jie kuo greičiau pasitikrintų. Ir tikrintis žmonės privalo. Tai nemanau, kad protinga yra nesitikrinti, nes tai yra rimta infekcinė liga, kuri yra pavojingų ligų sąraše", - aiškina pašnekovė. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų