REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išankstiniai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimai įgauna pagreitį. Penki patvirtinti kandidatai: Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas, Agnė Bilotaitė, Paulius Saudargas ir Žygimantas Pavilionis vasario 11 -12 dienomis kovos dėl partijos lyderio pozicijos.

Išankstiniai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimai įgauna pagreitį. Penki patvirtinti kandidatai: Gabrielius Landsbergis, Mykolas Majauskas, Agnė Bilotaitė, Paulius Saudargas ir Žygimantas Pavilionis vasario 11 -12 dienomis kovos dėl partijos lyderio pozicijos.

REKLAMA

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai 2015 metų pavasarį nutarė stipriai keisti partijos veidą ir partijos pirmininko vairą iš Andriaus Kubiliaus perėmė Gabrielius Landsbergis. Iki pat 2016 metų spalio 9 dienos, partijos atsinaujinimas ir naujas planas Lietuvai buvo konservatorių šūkis ir nešama vėliava. Tačiau rinkimus laimėjus Lietuvos valstiečių – žaliųjų sąjungos atstovams, konservatoriai liko opozicijoje su 31 iškovotu mandatu.

Po Seimo rinkimų G. Landsbergis prisipažino pralaimėjęs, todėl šie išankstiniai rinkimai ir yra skelbiami. Tv3.lt naujienų portalas, siekdamas aiškiai suvokti partijos skyrių nuotaikas, paklausė, kokio rinkimų rezultato tikisi didžiųjų Lietuvos skyrių pirmininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miestas džiaugiasi diskusijomis

Vienas iš kandidatų į partijos pirmininko postą, Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad favorito išskirti negali. „Aš negaliu komentuoti favoritų, juk esu pats vienas iš kandidatų. Negaliu susidvejinti, yra tokių atvejų, kai žmonės tai padaro, bet stengiuosi vengti tokių situacijų. Negaliu komentuoti užsidėjęs vieną kepurę, o po to užsidėjęs kitą kepurę“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Tačiau anot jo, skyriuose buvo juntama ir matoma kokybiška diskusija. „Vilniaus skyriai kėlė daug kandidatų. Dalis jų atsisakė, dalis jų patvirtino dalyvavimą. Populiariausi iškelti buvo tie, kurie prezidiumo metu ir buvo patvirtinti. Tai buvo plačios labai ir atviros diskusijos. Ir visi skyriai išsakė savo nuomonę. Vieni griežčiau išsakė savo palankumą, kiti norėjo atviros diskusijos ir demokratijos šventės. Mano nuomone, kuo daugiau diskusijų bus skyrių viduje, tuo labiau į naudą“, - tikina seimo narys.

Kaune didžiausias palaikymas dabartiniam pirmininkui

Kauno miesto skyrių sueigos pirmininkė Edita Gudišauskienė tikina, kad aiškaus favorito skyriuose taip apt neįžvelgia. „Konkretaus favorito neturime, mūsų skyriai iškėlė įvairiai po kelis kandidatus, o tas favoritas matysis, kai jau vyks pirmininko rinkimai ir kai mūsų nariai apsispręs ir išsirinks iš kandidatų geriausią. Nei kažkokias apklausas atliekame, nei vertinimus“, - sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Editos Gudišauskienės patvirtinti kandidatai nenustebino. „Man asmeniškai nėra netikėtų, nes buvo iškelta tikrai daugiau jų. Ir kiek žinau, vyks ir debatai ir diskusijos, taip kad turėsime puikią galimybę išgirsti, ką kiekvienas kandidatas, ką mano, kokią savo viziją mato. Tiek mūsų partiniame gyvenime ir darbe, bet tiek ir kokia ta vizija ir ateities Lietuvai. Kaune daugiausiai pasitikėjimo sulaukė Gabrielius Landsbergis, o kiekvienas narys rinksis pats“, - sako E. Gudišauskienė.

Klaipėdoje – galimybė nugalėti Agnei Bilotaitei

Klaipėdos miesto skyrių sueigai vadovaujanti Agnė Bilotaitė, kuri taip pat yra kandidatė į partijos pirmininko postą, šiuo metu yra išvykusi. Tad į klausimus apie Klaipėdoje vyraujančias nuotaikas pateikė Danės – Klaipėdos skyriaus pirmininkas Tomas Meškinis. „Iš tikrųjų, tai visi tinkami kandidatai, visi jauni, tai tik tiek, kad vienas iš vyresnių yra Žygimantas Pavilionis. O taip visi gana vienodo amžiaus yra. Pasirinkimas yra didelis, norim atsijauninti, atsinaujinti. O pačiame skyriuje visokių nuomonių yra, patys rinkimai parodys, nes jie slapti. Tai taip nuomonė ir yra tikroji išgaunama. Visi verti, kiekvienas savaip“, - teigia pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors antrajame ture pašnekovas prognozuoja kovą tarp dabartinio partijos pirmininko ir Žygimanto Pavilionio, šansų išsiveržti turi ir Agnė Bilotaitė. „Antrame ture turėtų būti kova tarp Gabrieliaus Landsbergio ir Žygimanto Pavilionio. Taip bus toks ir metų skirtumas, ir pasirinkti galės, kas norės tąsos partijoje. O jeigu norės kažko naujo, tai tada galbūt pasirinks Pavilionį. Patirties tarptautiniu mastu turi Pavilionis, bet reikia ir Lietuvoje dirbti. Aišku, visoje Klaipėdoje gali balsų daugiau surinkti ir Agnė Bilotaitė“,- teigia T. Meškinis.

Šiauliuose - stiprios G. Landsbergio pozicijos.

Šiaulių skyriaus pirmininkas Tomas Petreikis tikina, kad skyriuje kandidatai yra vertinami skirtingai. „Pirmiausia norim pasidžiaugti, kad visi kandidatai yra jauni. Tai partija atsinaujina, čia didžiausias yra pasiekimas. Aišku, tvirtos pozicijos yra pirmininko. Galima paminėti Mykolą Majauską, kuris šiauliečiams yra mažiau žinomas, mažiau bendravę su skyriumi. Bet kiek atgarsių turiu, tai labai gražiai ir protingai šneka. Tai Paulius Saudargas, Žygimantas Pavilionis ir ypatingai Agnė Bilotaitė tai jie betarpiškai dažnai skyriuje bendrauja su partiečiais“, - situaciją vertina pašnekovas.

REKLAMA

Tačiau kalbėdamas apie galimą rinkimų laimėtoją, Tomas Petreikis įvardina ir stiprias dabartinio pirmininko pozicijas. „Aš manau, kad tikrai turi realias galimybes pakovoti dėl pirmininko posto. Bet žinoma, Gabrieliaus pozicijos yra ganėtinai stiprios, aš taip jaučiu pagal nuotaikas“, - sako Šiaulių skyriaus pirmininkas.

Panevėžyje – tikėtina dabartinio partijos pirmininko pergalė

Panevėžio skyriaus pirmininkas Maurikijus Grėbliūnas teigia, kad nuomonės skyriuje yra įvairios. „Turim daugybę žmonių, kurie turi skirtingas nuomones, tai viskas pasimatys po rinkimų. Praeitą kartą Panevėžio skyriaus nariai atidavė balsus už Gabrielių Landsbergį. Tai aš nemanau, kad čia kažkas pasikeis. Sunku yra komentuoti, ką galvoja skyriaus nariai, kokios jų mintys, ką jie rinksis. Kadangi tai yra toks bendras partinis reikalas, dalyvauja visi partijos nariai, tai visi ateina su tam tikromis mintimis ir savo apsisprendimu“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Prognozuoti pašnekovas bijo, skyriaus nariai turi konkrečias nuomones ir nusiteikimus. „Šiaip tai labai smalsu, ar žmonės tą pasitikėjimą išreikš tokį patį, koks jis buvo prieš porą metų. Žmonės kada ateina, konkrečiai tą dieną, jie ir išsako tas savo nuomones ir lūkesčius. Ir tada turime tokius rezultatus, kokius turim. O mes kadangi žinojom, kad dalyvauja tie, kurie dalyvauja, tai mes nieko kaip ir nekėlėm. Kadangi partijos pirmininkas kaip ir dalyvauja, tai mes pritarėm tokiai va nuomonei, manau, kad taip ir pasirinks žmonės“, - prognozuoja Maurikijus Grėbliūnas.

Vilniaus rajono favoritas – Paulius Saudargas

Vilniaus rajono skyriaus pirmininkas Gediminas Kazėnas sako, kad stipriai palaiko Pauliaus Saudargo kandidatūrą. „Mes patys pirmieji pateikėme savo kandidatūras, teikėme Pauliaus Saudargo ir Lauryno Kaščiūno kandidatūras. Kiek žinau, pastarasis atsisakė, liko Paulius Saudargas. Tai pati kandidatų paletė ji ir atspindi ideologinį partijos spektrą. Taip kaip ir tenkina viskas mus. Mūsų skyriuje favoritas yra Paulius Saudargas“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gediminas Kazėnas sako, kad Paulius Saudargas būtų geriausias kandidatas į pirmininko postą dėl būtent jų skyriuje reikalingų krikščioniškų vertybių, kurias kandidatas ir atstovauja. „Dabartinio pirmininko rinkimuose, 2015 metais, kaip atsimenu, maždaug 60 procentų narių balsavo už Ireną Degutienę, o už Gabrielių Landsbergį - apie 40 procentų. Mums kaip Vilniaus rajono skyriui, ir aplamai, rajone, kuriame turime reikalų su lenkų tautine mažuma, tos krikščioniškos vertybės yra tos, kurios mus jungia. Tai dėl to mes galime tikėtis didesnės naudos savo skyriui būtent iš šio kandidato. O šiaip prognozuoti bijau ir bijau prisišnekėti“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Ukmergė palaiko G. Landsbergio kandidatūrą

Ukmergės skyriaus pirmininkė Agnė Balčiūnienė sako, kad skyrius iškėlė tris kandidatūras, „Mūsų skyrius iškėlė tris kandidatus, du iš jų sutiko ir dabar jau dalyvauja rinkimuose. Vygaudas Ušackas, mūsų žiniomis, atsisakė ir palaiko dabartinio pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą. Tai manau, kad viskas gerai čia bus, linkim sėkmės jiems konkuruojant. Matant žmonių emocijas, didžiosios daugumos skyriaus, tai favoritas yra dabartinis pirmininkas. O Vygaudas Ušackas yra Ukmergės garbės pilietis, mes su juo labai bendraujam ir bendradarbiaujam glaudžiai. Tai būtume matę ir jį kaip atskirą kandidatą. Bet jis nusprendė palaikyti dabartinio pirmininko kandidatūrą“, - sako pašnekovė.

REKLAMA

Tikėtina, kad Marijampolė palaikys dabartinio pirmininko poziciją

Marijampolės skyriaus pirmininkas Kęstutis Traškevičius teigia, kad skyrių tenkina visos kandidatūros. „Marijampolės skyrių tikrai tenkina tos kandidatūros, mes savo kandidatų nebuvom kėlę, nes planuojame pasikviesti kandidatus į debatus ir tada tiesiog apsispręs skyrius ir kiekvienas asmeniškai, kurį kandidatą paremti. Jeigu vertinti, kas prieš dvejus metus rinkimuose buvo nubalsuota, tai tuo metu daugiausiai balsų surinko mūsų skyriuje Gabrielius Landsbergis. Tikėtina, kad taip pat bus ir šiemet. Nors negaliu atsakyti už visą skyrių, kaip dabar bus dabartiniame balsavime“, - sako K. Traškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors prognozuoti Marijampolės skyriaus pirmininkas bijo, tačiau galvoja, kad daugiausiai galimybių laimėti turi dabartinis partijos lyderis. „Tiesiog aš tikiuosi, kad kandidatai prisistatys, ir tada jau apsispręsime kiekvienas asmeniškai. Mes manėme, kad mums nereikia atskirai, nes bus kas iškels tuos kandidatus. Tikiuosi, kad turėsim iš ko pasirinkti. O aš manyčiau, kad daugiausiai galimybių turėtų dabartinis pirmininkas Gabrielius Landsbergis, toliau vadovauti partijai. Bet tas, kuris bus išrinktas, tas ir turės tenkinti. Didelių problemų, manau tikrai nebus, kad ir kurį beišrinktumėm“, - situaciją vertina pašnekovas.

Utenoje rezultatai priklausys nuo rinkimų kampanijos

Utenos skyriaus pirmininkas Edmundas Pupinis teigia, kad jų partija buvo iškėlę du kandidatus: Gabrielių Landsbergi ir Ireną Degutienę. „Tai kiek žinau, Irena Degutienė atsiėmė savo kandidatūrą. Taip šaunu, šitie penki kandidatai tegul dalyvauja. Pas mus ryškiai pirmavo Gabrielius Landsbergis. Kol kas sunku pasakyti, už ką bus balsuojama, priklausys viskas ir nuo rinkimų kampanijos. Kaip labai aktyvūs bus kandidatai, ar jie norės susitikti, kaip jie suorganizuos tuos susitikimus. Kai kuriuos kandidatus jau nemažai pažįsta mūsų skyrius, praktiškai visi kandidatai ir buvo atvažiavę. Aš manau, kad visgi pabaigoje nugalės Gabrielius Landsbergis“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Alytuje – neaiškus rinkimų rezultatas

Alytaus miesto skyriaus pirmininkas Povilas Labukas sako, kad džiaugiasi kandidatais matydamas tokius jaunus politikus. „Bendras mūsų atsiliepimas tų penkių kandidatų kontekste, tai labai mus džiugina matyti tokius jaunus kandidatus profesionalus. Ypatingai jų kandidatūros faktu, yra griaunami stereotipai, tam tikros etiketės. Tad Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratai nebevyrauja tendencija, kad yra akademiškumas, bet nėra atjautos. Bet ką mes vakar matėme iš jų pasisakymo ir retorikos, kad empatija ir atsigręžimas į regionus yra labai aiškus prioritetas“, - sako pašnekovas.

Alytaus skyriaus pirmininkas taip pat teigia, kad viskas priklausys nuo rinkimų kampanijos ir jos metu suformuotų nuostatų dėl partijos likimo Lietuvoje. „Mes kėlėme mūsų Europos parlamentarės Laimos Liucijos Andrikienės kandidatūrą. Bet pagrindinė ašis – Gabrielius Landsbergis, Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kaščiūnas. Tikrai Alytaus skyrių tenkina šie penki kandidatai. Galiu tik pasakyti, kad vyks labai stiprios diskusijos, dedami tam tikri pliusai ir minusai, vertinami tiek padaryti darbai, tiek tam tikros formuojamos strategijos. Nes šie rinkimai parodys partijos Lietuvos kontekste likimą. Tai dar niekas niekur nelinksta, laukiama diskusijos. 2015 metais per rinkimus, balsai buvo pasidalinę labai panašiai, Alytuje būtent buvo labai lygus rezultatas tarp dabartinio partijos lyderio ir Irenos Degutienės“, - sako Povilas Labukas.

REKLAMA

Jonavoje turėtų laimėti G. Landsbergis

Jonavos skyriaus pirmininkas Justas Dieninis sako, kad tikėtina, kad skyrius palaikys tą patį kandidatą kaip ir 2015 metų rinkimuose. „Manau, kad visi kandidatai tenkina, tai yra geras pasirinkimas. Tai manau, kad kiekvienas ras ir sau tinkamą ir sau netinkamą kandidatą. Tai manau, kad šitoje vietoje kandidatai tikrai yra geri ir bus įmanoma ir geriausią išsirinkti. Rinkimuose prieš dvejus metus didžioji dauguma palaikė Gabrielių Landsbergį, tai manau, kad ir šiai dienai jį palaikys labiausiai. Bet žinoma, sunku kažką pasakyti, nes nuomonės truputį keičiasi. Bet bus turbūt, kad taip, pagal tendenciją, turėtų laimėti dabartinis partijos pirmininkas“, - sako J. Dieninis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų