REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Ilzenbergo dvaras (Vido Venslovaičio nuotr.) (nuotr. tv3.lt)

Teminis Ilzenbergo dvare kuriamas skulptūrų parkas skatins atsigręžti į šių dienų didžiąsias vertybes, kurių XXI amžiuje vis dažniau savyje ieško žmonės ir neišvengiami turės atsigręžti visa visuomenė.

21

Teminis Ilzenbergo dvare kuriamas skulptūrų parkas skatins atsigręžti į šių dienų didžiąsias vertybes, kurių XXI amžiuje vis dažniau savyje ieško žmonės ir neišvengiami turės atsigręžti visa visuomenė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvaro šeimininkai skelbia skulptūrų konkursą, kuriame kviečiami dalyvauti visi dvaro kultūra besidomintys menininkai.

REKLAMA

Rokiškio rajone esantis Ilzenbergo dvaro parkas yra privatus, tad konkursas yra finansuojamas iš privačių lėšų. Angliško stiliaus Ilzenbergo parkas yra įtrauktas į valstybės saugomų parkų registrą. Jis užima 15 ha plotą tarp dviejų ežerų. Parko teritorijoje yra trys tvenkiniai, atkurtos ir prižiūrimos alėjos bei takai.

Pasirinkta skulptūrų konkurso tema atspindi Ilzenbergo dvaro puoselėjamą atmosferą, kurią apibūdina trijų kultūrinių polių dermė: „Dvaras – Meilė – Harmonija“.

REKLAMA
REKLAMA

Meilė, pasak dvaro savininkų, yra puoselėjama tiek žmogui, tiek darbui, tiek dievui. Dvaras – tai istorija, stabilumas bei progresas, o harmonija yra žmogaus tikroji vieta gamtoje ir jo egzistenciją ateityje nulemsiantis veiksnys.

Būtent šia tema sukurtos skulptūros turėtų praturtinti Ilzenbergo parką ir darniai įsilieti į natūralią parko aplinką. Pirmasis būsimo skulptūrų parko eksponatas jau įrengtas. Tai – skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurta bronzinė skulptūra „Angelų medis“.

„Medis, angelai arba amūrai - tai gyvybės simboliai. Dvaras atgimsta taip, kaip atgimsta medis. Šalia dvaro yra Meilės sala, o pats dvaras prisikelia naujam gyvenimui. Siekiau pavaizduoti džiaugsmą, kad dvaras nesunyko“, - po skultūros atidengimo kalbėjo K. Dovydaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, jog naujos skulptūros atsiras įvairiose dvaro parko vietose ir prisidės prie dvarų kultūros atgimimo šiaurės Lietuvoje. Iš viso parke numatoma įrengti iki 10 skulptūrų.

Konkursui pateiktus darbus vertins konkurso komisija, kurią sudaro prof. Marius Šaliamoras, architektė Vidutė Povilauskaitė ir dvaro savininkas Vaidas Barakauskas. Nustatyti trys vertinimo kriterijai: (1) skulptūros originalumas, jo atitiktis konkurso temai bei dermė su pasirinkta eksponavimo vieta Ilzenbergo dvare; (2) skulptūros meninė vertė; (3) skulptūros kainos atitiktis sąnaudoms.

REKLAMA

Ilzenbergo dvaro parko skulptūrų parko tema – „Dvaras – Meilė – Harmonija“.

Konkurso sąlygos

Pasiūlyme būtina nurodyti visus toliau išvardytus duomenis kiekvienai siūlomai skulptūrai atskirai:

1. Autoriaus rekvizitai ir trumpas prisistatymas bei kitų darbų nuotraukos (pageidautina – labiausiai derančių su Ilzenbergo dvaro parkui pateikiamu projektu).

2. Aiškus Ilzenbergo dvaro parkui siūlomos skulptūros eskizas su aprašu: numatomas detalių smulkumas, akcentai, medžiagos ir tiksli montavimo vieta parke, pagrindiniai skulptūros parametrai.

REKLAMA

3. Autoriaus siūloma skulptūros kaina. Kaina apima kūrybos sąnaudas, gamybą ir montavimo darbus.

4. Autoriaus numatomas skulptūros įrengimo (sukūrimo, pagaminimo ir montavimo) galutinis terminas.

Reikalavimai skulptūroms ir jų vertinimas

Autoriai kviečiami projektuoti savo kūrinius bet kurioje parko vietoje, pvz., ant tiltelio ar tvenkinyje. Konkurso rengėjai taip pat yra numatę keletą, jų manymu, tinkamų vietų, kurios pažymėtos pridedamame plane, tačiau autoriai gali siūlyti ir kitas vietas (žr.priedą).

Skulptūros privalo būti iš akmens, bronzos ar kitos ilgalaikės nekoroduojančios, atsparios medžiagos. Spalvinis ir montavimo sprendimas turėtų derėti su skulptūrai siūloma vieta ir aplinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skulptūras vertins komisija, kurios nariai yra prof. Marius Šaliamoras, architektė Vidutė Povilauskaitė ir dvaro savininkas Vaidas Barakauskas.

Komisija skulptūras vertins tik pagal šiuos tris kriterijus: (1) originalumas (atitiktis temai „Dvaras-Meilė-Harmonija“ ir parinktai eksponavimo vietai Ilzenbergo parke); (2) meninė vertė; (3) kainos pagrįstumas sąnaudomis (ne pigiausia kaina, bet atitiktis sąnaudoms). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų