REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, palaikantis nuomonę, kad būtų teisinga grąžinti per krizę sumažintas pensijas iki 2014 metų vasaros mirusių pensininkų paveldėtojams, vis dėlto siūlo to nedaryti ir rūpintis, kad pensijos didėtų dabartiniams pensininkams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, palaikantis nuomonę, kad būtų teisinga grąžinti per krizę sumažintas pensijas iki 2014 metų vasaros mirusių pensininkų paveldėtojams, vis dėlto siūlo to nedaryti ir rūpintis, kad pensijos didėtų dabartiniams pensininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Kukuraitis antradienį tvirtino, jog iki pensijų kompensavimo įstatymo įsigaliojimo 2014 metais mirusių pensininkų turto paveldėtojai neturėtų gauti kompensacijų.

REKLAMA

„Tai yra ne pirmą kartą keliamas klausimas, ir jau du kartus Vyriausybė yra atsakiusi, kad nepritaria pensijų kompensavimui paveldėtojams. Viena iš teisinių nuostatų yra, jog turtą galima kompensuoti tuo metu, kai galiojo įstatymas. Įstatymas, kad turėtų būt kompensacija, įsigaliojo vėliau nei mirė tie žmonės. Tai reiškia, kai įsigalioja įstatymas, tų žmonių jau nebebuvo“, - BNS antradienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiems - gyviems. Ta nuomonė nesikeičia. Reikia grąžinti viems dabar esantiems gyviems“, - pridūrė L.Kukuraitis.

L.Kukuraitis anksčiau yra sakęs, kad teisingiausias kelias būtų kompensuoti visiems paveldėtojams, o ne tik tiems, kuriems išmokas skirti įpareigojo Konstitucinis Teismas. Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau teigė, kad kompensacijų žmonės galėtų tikėtis nebent 2018 metais.

„Aš sutinku, kad tai socialiai teisinga. Tikrai mūsų valstybė daug kam yra įsiskolinusi ar reikia kompensuoti. Ateinančių metų biudžete tam lėšų nėra numatyta. Čia mums tikrai reikia visiems apsipręsti, ar mes vis nešame lėšas kompensuodami tai, ką valstybė įsiskolino, į praeitį, ar rūpinamės tais, kurie dabar gyvena ar jiems reikalingos pajamos. Aš suprantu, kad tai yra susiję, bet siekis subalansuoti pensijas, kad metai iš metų būtų indeksuojamos ir jos galėtų kilti, šiuo metu yra pagrindinis, todėl kompensuoti mirties atveju, kad artimiesiems būtų skiriama, tam šiuo metu nenumatyta“, - Seime pristatydamas „Sodros“ biudžetą, gruodį kalbėjo L.Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas gruodį BNS teigė, kad pensijų kompensavimas paveldėtojams būtų „socialiai ir moraliai teisingas“, o pinigai, anot jo, galėtų būti išmokėti jau šių metų antroje pusėje.

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstys ministerijos siūlymą nepritarti tokias išmokas numatančioms Seimo narių pateiktoms Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatymų pataisoms.

Ministerijos teigimu, asmuo, kuris mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas, dar neturėjo teisės gauti kompensaciją - Konstitucinis Teismas pripažino, kad pensijų sumažinimas neprieštaravo Konstitucijai.

REKLAMA

„Asmenų lūkesčiai iki tol, kol Seimas nenustatė pensijų kompensavimo tvarkos, vertinami kaip neapibrėžti, orientuoti į tai, kas ateityje įstatymu galėtų būti nustatyta, todėl neturi būti paveldimi“, - rašoma dokumente.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimu, jei būtų nutarta išmokėti kompensacijas, tam reikėtų apie 29 mln. eurų, jas galėtų gauti apie 167 tūkst. žmonių - tiek jų mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas dėl kompensacijų.

Ankstesnė valdžia, motyvuodama lėšų stygiumi ir finansine drausme, nesutiko kompensuoti iki 2014 metų gegužės mirusių pensininkų sumažintų pensijų.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010-2011 metais buvo „apkarpęs“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį ir paskutinės išmokos bus išmokėtos iki šių metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų