REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

90 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono Vilniuje statybos ir valdymo koncesijos konkurso sąlygos kiek keičiamos, jas supaprastinant. Todėl konkursas dar kartą pratęstas - šį kartą iki kovo pradžios, pranešė Vilniaus savivaldybė.

90 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono Vilniuje statybos ir valdymo koncesijos konkurso sąlygos kiek keičiamos, jas supaprastinant. Todėl konkursas dar kartą pratęstas - šį kartą iki kovo pradžios, pranešė Vilniaus savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė BNS teigė, jog dabar išplėstas būsimo daugiafunkcinio komplekso renginių spektras ir sumažintas konkurso dalyvių patirties reikalavimas - jie privalo būti surengę bent 5 tūkst. žiūrovų renginių, o ne 10 tūkst., kaip reikalauta iki šiol.

REKLAMA

„Išplėstas renginių sąrašas, nenurodant konkrečių futbolo arba lengvosios atletikos reikalaujamų renginių skaičiaus, kad dar platesnis potencialių dalyvių skaičius galėtų dalyvauti konkurse pagal savo renginių organizavimo patirtį ir kad konkurse galėtų dalyvauti daugiau ir vietinių, ir užsienio potencialių dalyvių“, - BNS atsiųstame komentare teigė A.Vaitkunskienė.

Anot jos, taip pat buvo patikslinta nuostata dėl konsorciumo dalyvių solidarios atsakomybės už statybas - už projekto įgyvendinimą bus atsakinga tik pagrindinė konsorciumo įmonė. Be to, jame būtinai turi dalyvauti užsienio bendrovė.

REKLAMA
REKLAMA

Koncesijos konkurse ketinančios dalyvauti „Švyturio“ areną Klaipėdoje ir „Girstučio“ baseiną Kaune valdančios bendrovės „Infrastruktūra LT“ vadovas Vitalijus Kuodis BNS teigė, kad naujos konkurso sąlygos turėtų užtikrinti didesnę konkurenciją ir aktyvesnį potencialių jo dalyvių įsitraukimą.

„Manau, kad savivaldybė nesulaukė daug pasiūlymų, nes konkurso sąlygos buvo nepatrauklios. Sveikintinas dalykas, kad savivaldybė sąlygas keičia ir daro sąlygas lankstesnes. Tai turėtų užtikrinti didesnę konkurenciją. Jeigu sąlygos bus lankstesnės, tai viskas keisis iš esmės ir konkurse atsiras daugiau dalyvių“, - kalbėjo V.Kuodis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „Infrastruktūra LT“ vis dar nėra sudariusi konsorciumo su potencialiais partneriais iš Didžiosios Britanijos arba Kinijos, nes laukia galutinių konkurso sąlygų patvirtinimo.

„Solidari konsorciumo dalyvių atsakomybė labai daugeliui rinkoje kliuvo. Mes negalime būti atsakingi už statytojų atsakomybes, nes mes orientuojamės į valdymą. Dar vienas dalykas buvo tai, jog jokia lietuviška bendrovė be užsienio partnerio negalėjo dalyvauti konkurse. Rinkoje buvo kalbama, kad tokiais objektais užsiimančioms užsienio bendrovėms šis projektas nebuvo įdomus“, - BNS teigė V.Kuodis.

REKLAMA

Apie ketinimus dalyvauti konkurse BNS yra patvirtinusi ir dujotiekių statybos ir nekilnojamojo turto nuomos bendrovė KDS grupė.

Pasiūlymai konkursui turėjo būti pateikti iki sausio 31 dienos, tačiau šis terminas dabar pratęstas iki kovo 1 dienos. Tai jau ne pirmas kartas, kai terminas pratęsiamas - pradžioje paraiškos turėjo būti pateiktos praėjusių metų spalio pradžioje.

Savivaldybės teigimu, paraiškų pateikimo terminą pratęsus pirmą kartą, padaugėjo potencialių konkurso dalyvių skaičius.

A.Vaitkunskienė pernai BNS teigė, kad besidominčių projektu yra. Juo anksčiau domėjosi 7 užsienio bendrovės, tarp jų - vokiečių „Siemens“, prancūzų „Vinci Concessions“, lenkų „Budimex“ ir kiti Europos žinomi operatoriai bei koncernai.

REKLAMA

Tačiau BNS šaltiniai teigė, kad rimtų kandidatų įgyvendinti projektą nėra, o investuotojų ir ekspertų teigimu, savivaldybė nepakankamai jam pasiruošė, todėl vietos rinkos dalyviams jame dalyvauti sudėtinga, o užsienio operatoriai įžvelgia per daug rizikų.

Sutartis tarp Vilniaus savivaldybės, Kūno kultūros ir sporto departamento bei privataus investuotojo bus pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausys Vilniaus savivaldybei. Planuojama stadiono statybų vertė sieks 88,5 mln eurų (su PVM), iš jų ES lėšos sudarys 33,6 mln. eurų, savivaldybės indėlis - 2,9 mln. eurų. Be to, savivaldybė planuoja skirti dar po 0,5 mln. eurų stadiono išlaikymui kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stadiono, komplekse turėtų įsikurti iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Savivaldybė bus atsakinga už vaikų darželio, bibliotekos ir dalies neformaliam ugdymui skirtų patalpų veiklą, departamentas - už sporto muziejų. Už visa kita - patalpų įrengimą, priežiūrą ir naudojimą - atsakys koncesininkas.

Numatoma, kad sutartis su konkursą laimėsiančiu koncesininku įsigalios 2019 metų balandį, tuomet bus pradėtos statybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų