REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po 2016 metais pasaulio rinkose praūžusios taip vadinamos „populizmo“ krizės, situacija gruodžio mėnesį stabilizavosi ir metai užsibaigė itin teigiamomis nuotaikomis. Ar gali ši euforija tęstis ir 2017 metais?

Po 2016 metais pasaulio rinkose praūžusios taip vadinamos „populizmo“ krizės, situacija gruodžio mėnesį stabilizavosi ir metai užsibaigė itin teigiamomis nuotaikomis. Ar gali ši euforija tęstis ir 2017 metais?

REKLAMA

Žinant nervingą finansų rinkų prigimtį, ramybės periodai dažniausiai ilgai neužsilaiko, taigi iš praktikos galiu pasakyti, jog patarimas išlikti budriems tikrai turėtų galioti ir šiemet. Tačiau ar jau laikas taip visų laukiamam „JAV akcijų kritimui“? Priminsiu, jog brangimas čia tęsiasi jau beveik 8 metus ir per tą laiką JAV akcijos pabrango daugiau nei 250%. Ką daryti? Laikas viską parduoti?

Neskubėkite ir nusiraminkite, ne viskas taip paprasta. Kadangi įvairiausi atsitiktiniai veiksniai ir sunkiai nuspėjamas žmogiškasis faktorius pasaulyje nulemia didžiąją dalį procesų, finansų rinkų prognozavimas yra pridėtinės vertės negeneruojantis užsiėmimas. Užuot spėliojus geriausia yra būti ilgalaikiu ir pasyviu investuotoju, kuris turi susidaręs itin plačiai diversifikuotą investicijų portfelį. Jeigu investuojate į akcijas – paprasčiausiai pirkite ir laikykite pasaulio akcijų krepšelį atkartojantį indeksinį fondą. Remiantis tyrimais, tokiu būdu savo grąža ilgoje distancijoje aplenksite didžiąją dalį investuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, efektyvus investavimas, kaip ir sveika gyvensena, yra nuobodus reikalas. Daugeliui investuotojų toks itin plačiai išskaidytas portfelis atrodo „neįdomiai“ ar „stokojantis potencialo“. Taigi kur randasi tas potencialas?

REKLAMA

Čia į pagalbą galime pasitelkti CAPE rodiklį (angl. Cyclically adjusted PE ratio). Jis, kaip atspirties taškas dažnai naudojamas įmonių potencialui vertinti. CAPE rodiklis iš esmės ima santykį tarp bendrovės akcijos rinkos kainos ir vienai akcijai tenkančio pelno, na ir galima būtų teigti, kad šis rodiklis bendrai parodo, kiek metų reikėtų laukti esant dabartinei situacijai, kad padaryta investicija atsipirktų.

Iš aukščiau pateikto paveikslo, matome, jog šiuo metu CAPE analizė geriausią grąžos potencialą žada Rusijai, Turkijai ir Lenkijai. Be abejo didesnė tikėtina grąža gaunama su didesne rizika (angl. Volatility), todėl silpnesnių nervų investuotojams labiau patartina žvalgytis ne į konkrečią šalį, bet į bendrą besivystančių rinkų temą sekančius indeksinius biržoje prekiaujamus fondus. Reikia pastebėti ir tai, jog pagal CAPE rodiklio statistiką, beveik 10% pelningumas šviečiasi ir Italijos bei Ispanijos akcijų rinkose.

REKLAMA
REKLAMA

Reziumuojant galima sakyti, jog JAV ekonomika atrodo stipriausiai, tačiau ir akcijos čia pastaruosius kelis metus brango daugiausiai, todėl investicinis potencialas atrodo kiek ribotas. Tuo tarpu Europa atrodo patraukliau ir su gerokai atpigusiu euru senojo žemyno įmonėms artimiausiais metais kelti savo pelningumą turėtų būti kiek lengviau, tarp kurių Italijos ir Ispanijos akcijos atrodo „pigiausiai“. Galiausiai, besivystančios rinkos pastaruosius 5 metus išgyveno sunkų periodą ir dėl itin smarkiai atpigusių akcijų bei valiutų, fundamentalūs rodikliai čia atrodo 2-3 kartus geriau nei išsivysčiusio pasaulio šalyse, taigi ieškantys didesnės grąžos potencialo investuotojai 2017-tais metais jį gali atrasti būtent Rusijos, Lenkijos ar Turkijos akcijų rinkose.

Apibendrinant pateiksiu Research Affiliates periodiškai atnaujinamas ateinančių 10 metų pelningumo ir rizikos projekcijas. Pilną statistiką galite rasti čia

 Komentaro autorius - Dr. Lukas Macijauskas, UAB „Synergy Finance“ fondų valdytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų