REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečiai žalieji po švenčių į darbą grįžtančiam Seimui, rengia dar vieną idėjinį ir rinkiminės kampanijos metu žadėtą pokytį – mažinti Seimo narių skaičių.

Valstiečiai žalieji po švenčių į darbą grįžtančiam Seimui, rengia dar vieną idėjinį ir rinkiminės kampanijos metu žadėtą pokytį – mažinti Seimo narių skaičių.

REKLAMA

Nors sausio 12 dieną bus tik šio projekto svarstymas, nes beveik pusšimtis valstiečių žaliųjų sąjungos atstovų pasirašė po savo lyderio Ramūno Karbauskio parengtomis Konstitucijos dviejų straipsnių pataisomis. Viena jų numato Seimo narių skaičių sumažinti iki 101. Tačiau Seimo teisininkai sukritikavo valstiečių žaliųjų argumentus dėl pakeitimo.

Iš tikrųjų siūlo nieko nekeisti

Politologas Lauras Bielinis sako, kad Seimo narių skaičiaus problema nėra esminė. Darbo efektyvumą lemia ne narių skaičius, o darbo kokybė. „Seimo narių skaičiaus problema yra daugiau demagoginė problema, nei realiai politiška. Nepriklausomai nuo to, koks seimo narių skaičius bus, ar 10, ar 100, ar 200, svarbiausia yra ne skaičiai, o jų kokybė. Teigdami tokį formalų, menkai veikiančio ir kritikuojamų politikų skaičiaus sumažinimą, iš tikrųjų jie siūlo nieko nekeisti. Nekalbam kaip padaryti apsunkintas sąlygas rinkimų metu, kad į Seimą nepakliūtų įvairūs melagiai, demagogai, populistai, rėksniai paprasčiausi arba kvailiai. O štai apie seimo narių skaičių kalba visi tie, kurie mano, kad prisišaukti visuomenės dėmesį sau. Problemos neišsispręs, tai tiesiog yra elementari politinė demagogija“, - komentuoja Lauras Bielinis.

Politologas neatmeta, kad Seimas yra būtent ta vieta, kurioje vyksta diskusija ir kuo mažiau diskusijoje narių dalyvaus, tuo mažiau bus skirtingų nuomonių. O šią idėją jis sulygina su tautinių rūbų pirkimu vaikams. „Tai ką Karbauskis siūlo, yra dar vienas eilinis pakankamai demagogiškas ir populistiškai orientuotas siūlymas. Kaip ir pasiūlymas vaikus aprengti tautiniais rūbeliais. Aš manau, kad šita idėja yra tiesiog tuščia. Tai nėra nei gerai, nei blogai. Kalbėti reikia apie darbo kokybę, o ne apie tai, kiek turi dirbti žmonių. Čia tas pats kaip klausti, kiek žmonių turi iškasti duobę. Vienas, du, penki ar šeši, bet jei mes ginčysimės, kas turi kasti duobę, mes kalbėsime nesąmones. Mes turime kalbėti apie tai, kaip greitai ir efektingai tą duobę iškasti“, - sako pašnekovas.  

REKLAMA
REKLAMA

Dirgina visuomenę

Politologas Lauras Bielinis teigia, kad ji neramina faktas, kad pasiūlymas mažinti Seimo narių skaičių tėra dirgiklis, kuris aštrins visuomenės nuomonę apie politikus ir valdžią. „Tai yra eilinis ir pakankamai populistiškas pasiūlymas. Ir sukoncentruoti seimo veiklą į trečiaeilius nereikšmingus klausimus, pamirštamos realias bėdos. Ir dar, iš tikrųjų yra žaidžiama viena labai pavojinga gaida. Yra dirginamas žmonių norėjimas paskaičiuoti, kad va, seime sėdi, skaniai valgo, daug uždirba. Tai ką jie siūlo seime svarstyti jau ne vieną kartą, yra neprofesionalaus ir apolitiško veiksmo rodiklis“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Žaidžiama svarbiausiu valstybės dokumentu

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Gintas Karalius sako, kad tai tikrai ne pirmos valdžios ir tikrai ne pirmas bandymas tokį esminį pokytį įvesti. „Ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, populistinėms politinėms partijoms yra būdinga tai siūlyti, nes žmonėms malonu girdėti, kaip čia valdžia bus sumažinta. Dažniausiai praktikoje visada jis nėra įgyvendinamas“, - sako politologas.

Tačiau kaip esminę problemą politologas įvardina naujosios valdžios siekį nuolat keisti Konstituciją. „Tai čia toks noras kaitalioti Konstituciją. Dėl įvairiausių dalykų: monopolijų, seimo rinkimų datos, dvigubos pilietybės. Tai čia toks noras žaisti su tikrai svarbiausiu valstybės dokumentu. Tai šitas noras yra negeras. Konstitucija turėtų būti keičiama kuo rečiau. Konstitucija neturi būti toks lengvai keičiama, kada tiktai kažko užsimąstom. Tai turi būti tik strateginiai valstybės sprendimai“, - sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių mažėja?

Politologas Gintas Karalius teigia, kad jei iš tikrųjų toks pasiūlymas būtų priimtas, ir Seimo narių skaičius sumažėtų iki 101, Seimo komitetų darbas pradėtų strigti. „Iš esmės seimo komitetų darbas taptų dezorganizuotas ir reikėtų pertvarkyti vidinį seimo darbą. Tai čia atsirastų tokio nereikalingo chaoso. Patys valstiečiai žalieji nurodo, kad žmonių Lietuvoje mažėja, bet Seimo teisininkai sukritikavo ir pasakė, kad balsuoja ne gyventojai, o piliečiai. Žmogus išvykęs iš Lietuvos irgi gali balsuoti“, - situaciją aiškina politologas.

O tokius pasiūlymus politologas taip pat vertina nevienareikšmiškai. „Tai čia toks vienas iš šiai valdžiai būdingų vienadienių emocingų pasiūlymų, skatinančių diskutuoti, pasisakyti. Nes skandalus tokie pasiūlymai provokuoja, bet esmingai nekeičia dalykų. Nes žmonėms gal kai kuriems malonu yra girdėti, kad va sumažinsime valdžią, kaip bus gerai. Bet praktinės naudos nuo to nebus, nei ten finansiškai kažką sutaupysim“, - sako Gintas Karalius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų