REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Filipinuose iš kalėjimo paspruko beveik 160 kalinių, kai įtariami musulmonų sukilėliai trečiadienį apyaušriu šturmavo apgailėtinos būklės kompleksą ir nužudė vieną sargybinį.

Pietų Filipinuose iš kalėjimo paspruko beveik 160 kalinių, kai įtariami musulmonų sukilėliai trečiadienį apyaušriu šturmavo apgailėtinos būklės kompleksą ir nužudė vieną sargybinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai naujausias iš daugybės įžūlių pabėgimų iš kalėjimų neramiuose šalies pietuose, kur ne vieną dešimtmetį vyksta musulmonų separatistų sukilimas, taip pat aktyviai veikia ekstremistinės grupuotės, neseniai paskelbusios ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė (IS)“.

REKLAMA

Daugiau nei 100 ginkluotų vyrų, kuriems, kaip manoma, vadovavo vietos musulmonų sukilėlių vadas, Kidapavano miesto kalėjimą atakavo apie 1 val. vietos laiku. Kilęs susišaudymas tęsėsi dvi valandas, nurodė pareigūnai.

„Jų tikslas buvo išvaduoti pas mus laikomus jų bendražygius. Tai buvo gelbėjimo operacija“, – vietos televizijai ABS-CBN sakė kalėjimo prižiūrėtojas Peteris Johnas Bonggatas (Piteris Džonas Bongatas).

Pasak jo, manoma, kad kalėjimą puolė nuo Moro islamo išvadavimo fronto (MILF) atskilusi sukilėlių grupuotė. MILF yra didžiausias Filipinų musulmonų sukilėlių judėjimas, šiuo metu dalyvaujantis taikos derybose su vyriausybe.

REKLAMA
REKLAMA

P.J.Bonggatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad paspruko mažiausiai 158 kaliniai, tačiau kol kas nežinoma, kiek jų yra susiję su užpuolikais, o kiek – tiesiog pasinaudojo pasitaikiusia proga kilus chaosui ištrūkti į laisvę.

„Kaliniai rizikavo, nes buvo smarkiai šaudoma… Pabėgimui jie panaudojo patalus, sukrovę juos vieną ant kito“, – pasakojo prižiūrėtojas.

Pasak P.J.Bonggato, kalėjimui, kuriame buvo laikomi 1 511 nuteistųjų, trūko prižiūrėtojų. Kalėjimas įsikūręs apleistame buvusios mokyklos pastate miškingoje, nuošalioje vietovėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai iš šio kalėjimo paspruko trys kaliniai, už grotų atsidūrę dėl neteisėto sprogmenų ir narkotikų laikymo.

Už 950 km į pietus nuo sostinės Manilos esančiame Kidapavane aktyviai veikia įvairios musulmonų sukilėlių grupuotės, nusikalstamos gaujos ir komunistų sukilėliai.

„Šiame kalėjime kali daug įtakingų musulmonų figūrų iš įvairių organizuotų grupuočių“, – sakė P.J.Bonggatas.

Saugumo pajėgos trečiadienį ryte persekiojo kalėjimo užpuolikus ir bėglius. Pranešama, kad gaudynių metu mažiausiai šeši iš jų buvo nukauti.

REKLAMA

MILF atstovas spaudai Vonas al Haqas (Vonas Hakas) AFP sakė, kad judėjimas nežino, kas užpuolė kalėjimą Kidapavane, ir šiuo metu renka informaciją iš savo narių.

MILF turi apie 10 tūkst. ginkluotų pasekėjų, bet vykstant taikos deryboms su vyriausybe jie laikosi paliaubų.

Musulmonai nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio kovoja dėl nepriklausomybės ar autonomijos pietinėse Filipinų salose, kurias laiko savo žeme, priklausiusia jų protėviams nuo tada, kai į jas XIII amžiuje atvyko arabų prekiautojai.

Per sukilimą žuvo daugiau nei 120 tūkst. žmonių.

MILF siekia taikos, tačiau esama daugybės nuo judėjimo atskilusių grupuočių, kurios žada tęsti kovą ir prisiekė ištikimybę „Islamo valstybei“.

Viena pavojingiausių ekstremistinių organizacijų laikoma Abdullah Maute (Abdulos Mautės) grupuotė, kuri pernai iš kalėjimo netoli Kidapavano esančiame mieste išvadavo 23 kalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų