REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp penkių didžiųjų Lietuvos miestų gruodžio mėnesį už šilumą mažiausiai mokės sostinės gyventojai, tačiau labiausiai džiaugsis gyvenantieji Visagine. Visgi kitų miestų gyventojams naujienos nebus tokios džiugios.

Tarp penkių didžiųjų Lietuvos miestų gruodžio mėnesį už šilumą mažiausiai mokės sostinės gyventojai, tačiau labiausiai džiaugsis gyvenantieji Visagine. Visgi kitų miestų gyventojams naujienos nebus tokios džiugios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2016 m. gruodžio 1 d. UAB „Vilniaus energijai" taikant naują bazinę šilumos kainą vilniečiams šildymas atpigo net 22,48 proc. Palyginti su visos Lietuvos miestų gruodžio mėnesio šilumos kaina, Vilnius užima antrą vietą ir už šilumą moka bene mažiausiai šalyje.

REKLAMA

Gruodžio mėnesio šilumos kaina Vilniuje yra 4,31 ct/kWh., ir tai yra antra mažiausia kaina po Visagino, kuris už šilumą moka 4,09 ct/kWh.

Sostinės savivaldybė, gindama vilniečių interesus, ne kartą kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją dėl „Vilniaus energija“ taikomos šilumos kainos perskaičiavimo. Po atlikto įmonės veiklos patikrinimo, šilumos kaina vilniečiams nuo gruodžio mėnesio atpigo beveik ketvirtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš savivaldybės Tarybos rinkimus žadėjome, kad šiluma vilniečiams pigs bent 20 procentų. Matėme, kaip „Vilniaus energija“ piktnaudžiauja savo padėtimi ir parengėme aiškų veiksmų planą, kaip mažinti šilumos kainą. Tikslą pasiekėme – vilniečiai už šilumą moka beveik ketvirtadaliu mažiau. Šiais metais sugrąžinsime miestui šilumos ūkio valdymą, toliau aktyviai bendradarbiausime su Kainų komisija ir Energetikos ministerija, siekdami geriausios šilumos kainos vilniečiams“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjus šilumos kainai, per šį šildymo sezoną vilniečiai sutaupys apie 80-90 Eur. skaičiuojant 60 kv. m buto išlaidas šildymui.

Nuo 2014-2015 m. šildymo sezono vilniečiams šilumos kaina kasmet sparčiai mažėjo – 2014-2015 m. šildymo sezono bazinės šilumos kainos vidurkis buvo 7,07 ct/kWh, patvirtinus naujas kainas jis bus net 40 proc. mažesnis - 4,31 ct/kWh.

Tarp penkių didžiųjų miestų gruodžio mėn. už šilumą mažiausiai moka Vilniaus, daugiausiai – Panevėžio gyventojai.

Išaugus paklausai, dėl ko buvo brangiau įsigyta šiluma iš nepriklausomų šilumos gamintojų gruodžio mėn., palyginus su lapkričiu, AB ,,Kauno energija" aptarnaujami vartotojai už šilumą moka 3,58 proc. (0,19 ct/kWh su PVM) daugiau, AB ,,Klaipėdos energija – 5,19 proc. (0,25 ct/kWh su PVM).

REKLAMA

AB ,,Panevėžio energija" aptarnaujamiems vartotojams dėl taikomų mažesnių kainų, kurių pajamų skirtumas bus dengiamas iš bendrovės pelno, šilumos kaina mažėja 0,18 proc. (0,01 ct/kWh su PVM). Šiauliuose vartotojams šilumos kaina mažėja 3,45 proc. (0,16 ct/kWh su PVM), tai lėmė dėl kuro kainų skirtumo AB ,,Šiaulių energija" gautos papildomos pajamos ir atitinkamai sumažinta šilumos kaina.

Mažiausiai vis dar moka Visagino gyventojai 

Gruodžio mėn. mažiausia šilumos kaina yra Visagine (4,09 ct/kWh su PVM), didžiausia – Biržų rajone (9,23 ct/kWh su PVM). Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 88 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl realizuojamos šilumos kiekio sumažėjimo bei kuro sąnaudų skirtumo, susidariusio dėl faktinių ir į šilumos kainą įskaičiuotų kuro kainų.

REKLAMA

Dėl pigiau įsigytos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų UAB ,,Fortum Joniškio energija" aptarnaujami vartotojai už šilumą moka 3,59 proc. (0,24 ct/kWh su PVM) mažiau. 

Dėl išaugusių biokuro kainų UAB ,,Šilalės šilumos tinklai" aptarnaujamiems vartotojams gruodžio mėn., palyginus su lapkričiu, už šilumą reikia mokėti 8,52 proc. (0,41 ct/kWh su PVM) daugiau. Dėl tų pačių priežasčių šiluma brango ir UAB ,,Kaišiadorių šiluma" bei UAB ,,Litesko" filialo ,,Telšių šiluma" aptarnaujamiems vartotojams – atitinkamai 8,25 proc. (0,49 ct/kWh su PVM) ir 7,93 proc. (0,54 ct/kWh su PVM). Kaišiadoryse šilumos kainos augimui įtakos turėjo ir tai, kad pasibaigė galioti anksčiau taikyta kompensacija dėl kuro kainų skirtumo, Telšiuose – šilumos tiekėjas brangiau pirko šilumą iš nepriklausomų šilumos gamintojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų