REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Kas žinoma apie skerdynes naktiniame klube: šiurpių detalių daugėja (TV3 koliažas) (nuotr. SCANPIX)

Turkijos policija pirmadienį vykdo didelio masto operaciją, siekdama sučiupti užpuoliką, nužudžiusį 39 žmonės, daugiausiai užsieniečius, per išpuolį viename Stambulo elitiniame naktiniame klube, kur vyko Naujųjų metų sutiktuvių vakarėlis.

14

Turkijos policija pirmadienį vykdo didelio masto operaciją, siekdama sučiupti užpuoliką, nužudžiusį 39 žmonės, daugiausiai užsieniečius, per išpuolį viename Stambulo elitiniame naktiniame klube, kur vyko Naujųjų metų sutiktuvių vakarėlis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po naujausio šalį sukrėtusio kruvino išpuolio prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė, kad šia ataka siekta sukelti sumaištį, bet pažadėjo, kad Turkija niekada nepasiduos bauginimams.

REKLAMA

Šaudynės ant Bosforo sąsiaurio kranto esančiame klube „Reina“ prasidėjo, kai Turkija skaičiavo tik 75-ąją Naujųjų metų minutę, o šalies gyventojai vylėsi, kad pagaliau bus užbaigta 2016-aisiais šalį sukrėtusių precedento neturinčių atakų banga, kai šimtai žmonių žuvo per smūgius, siejamus su džihadistais, kurdų kovotojais ir nepavykusiu perversmu.

Užpuolikas nušovė prie klubo įėjimo budėjusį policininką ir vieną civilį, vėliau paleido ugnį pastato viduje, kur apie 700 žmonių buvo susirinkę į naujametinį vakarėlį.

REKLAMA
REKLAMA

Televizija NTV nurodė, kad per 7 min. trukusią ataką užpuolikas paleido 120–180 kulkų. Daug žmonių gelbėdamiesi nuo pražūties šoko į šaltą Bosforo sąsiaurio vandenį.

„Mūsų širdis kraujuoja“

Tragedijos liudininkai pasakojo apie paniką ir mirties siautėjimą klube, laikomame vienu prašmatniausių Stambule.

„Kai mes ruošėmės atsisėsti, prie durų pakilo daug dulkių ir dūmų. Pasigirdo šūviai, – naujienų agentūrai AFP sakė futbolininkas profesionalas Sefa Boydasas (Sefa Boidašas). – Žmonės lipo vieni per kitus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italas turistas Maximilienas (Maksimilienas) sakė: „Šiandien atėjome čia maloniai praleisti laiko, bet staiga viskas virto chaosu ir siaubo naktimi.“

Televizijos reportažuose matėsi šventiškai apsirengę žmonės – kostiumus vilkintys vyrai ir kokteilines sukneles dėvinčios moterys – išeinantys iš išpuolio taikiniu tapusio klubo apimti siaubo.

Albert'as Farhatas (Alberas Farhatas) pasakojo Libano televizijai LBCI apie momentą, kai klube prasidėjo ataka.

„Apie 1 val. 15 min. (vietos ir Lietuvos laiku) išgirdom šaudant iš kalašnikovo. Pagalvojom, kad galbūt kokie nors žmonės per daug išgėrė ir susimušė, bet tuomet žmonės pradėjo griūti ant žemės“, – sakė A.Farhatas.

REKLAMA

Prie „Reina“ žmonės dėjo žvakeles ir gėles, o klubo „Facebook“ klubo paskyros viršelio nuotrauka buvo pakeista juodu gedulo stačiakampiu.

„Mūsų širdis kraujuoja“, – parašė klubo savininkas Mehmetas Kocarslanas (Mechmetas Kodžarslanas).

Šis išpuolis atgaivino prisiminimus apie 2015 metų lapkričio atakas Paryžiuje, kai džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai per virtinę sprogdinimų ir šaudynių Prancūzijos sostinėje nužudė 130 žmonių, iš jų 90 – koncertų salėje „Bataclan“.

Aiškėja detalės

Premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) sakė, kad užpuolikas po atakos išsmuko nepastebėtas ir tebėra laisvėje. Jis neigė ankstesnius pranešimus, esą ekstremistas buvo persirengęs Kalėdų seneliu.

REKLAMA

Užpuolikas „paliko ginklą ir išėjo iš incidento vietos, – premjeras aiškino žurnalistams Stambule. – Jis buvo ginkluotas teroristas.“

Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu (Siuleimanas Soilu) sakė, kad užpuolikas atvyko automatą paslėpęs po paltu, bet vėliau išėjo iš klubo vilkėdamas kitus drabužius.

Policija ir žvalgybos tarnybos pradeda dėlioti į krūvą šios atakos detales, o visuomenė apie jas bus informuota artimiausiu laiku, pažymėjo B.Yildirimas.

Vis dėlto premjeras neapkaltino jokios konkrečios grupuotės, o nei viena iš jų iki šiol neprisiėmė atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūrai „Firat“, laikoma artima uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK), citavo šio judėjimo lyderį Muratą Karayilaną (Muratą Karajilaną), kuris sakė, kad jokios kurdų pajėgos nėra susijusios su išpuoliu klube „Reina“.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra savo ruožtu citavo šaltinius Teisingumo ministerijoje, sakiusius, kad jau atpažintos 38 šios atakos aukos – 27 užsieniečiai ir 11 turkų. Vieno žuvusiojo tapatybė dar nenustatyta.

Dar 65 žmonės buvo gydomi ligoninėje.

Vienas išsigelbėjęs libanietis Francois al Asmaras (Fransua Asmaras) pasakojo stebuklingai likęs gyvas.

REKLAMA

„Mane išgelbėjo pasas, kurį nešiojausi prie širdies“, – vyras sakė Libano televizijai.

„Niekšiška“ ataka

„Reina“ yra populiarus tarp turtingų užsieniečių, o tarp žuvusiųjų ir sužeistųjų buvo arabų – Saudo Arabijos, Jordanijos, Irako ir Tuniso piliečių.

Prancūzija nurodė, kad viena Tuniso ir Prancūzijos pilietybę turėjusi moteris žuvo kartu savo vyru tunisiečiu, o Indija paskelbė netekusi dviejų savo piliečių.

Izraelio užsienio reikalų ministerija, kad viena iš aukų buvo 18-metė izraelietė arabė Lian Nasser (Lian Nasir).

REKLAMA

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) patvirtino, kad žuvo viena kanadietė, o Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad tarp žuvusiųjų buvo viena rusė.

Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas (Vasipas Šachinas) sakė, kad užpuolikas „taikėsi į nekaltus žmonės, kurie tebuvo čia atvykę švęsti Naujųjų metų ir linksmintis“.

Ši ataka patvirtino nuogąstavimus, kad Naujųjų metų sutiktuvės gali tapti viliojančiu taikiniu ekstremistams.

Pasaulio didžiuosiuose miestuose, tarp jų Sidnėjuje, Paryžiuje, Rio de Žaneire ir Londone buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, o Stambule budėjo mažiausiai 17 tūkst. policininkų. Kaip praneša televizija, dalis šių pareigūnų buvo persirengę Kalėdų seneliais arba gatvės prekeiviais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lyderiai pasmerkė ataką Stambule, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad „sunku įsivaizduoti labiau cinišką nusikaltimą negu civilių žudynės per Naujųjų metų šventę“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel irgi piktinosi šia „nežmoniška, niekšiška ataka prieš žmones, norėjusius švęsti“. Popiežius Pranciškus pasmerkė šaudynes Stambule savo naujametiniame kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų