REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2016 metai į kasdienybę įnešė terorizmo išpuolius ir nerimą dėl blogėjančios geopolitinės situacijos. Tad svarbu žinoti, ar mūsų kariuomenė gali ginti ir apsiginti? Kokia ginkluotė bus naudojama kitais metais?

2016 metai į kasdienybę įnešė terorizmo išpuolius ir nerimą dėl blogėjančios geopolitinės situacijos. Tad svarbu žinoti, ar mūsų kariuomenė gali ginti ir apsiginti? Kokia ginkluotė bus naudojama kitais metais?

REKLAMA

Paskutiniai metai buvo labai svarbūs Lietuvos kariuomenei, buvo pradėti ir užbaigti tam tikri procesai įsigyjant modernią ir galingą ginkluotę.

Nauja technika

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus patarėja Asta Galdikaitė sako, kad išaugęs gynybos finansavimas sudarė sąlygas toliau tęsti ir pradėti naujus projektus, kurie užtikrins Lietuvos kariuomenės pajėgumų augimą, vienetų manevringumą, ugnies galią ir personalo parengimo lygį.

Tarp šių projektų, bus tęsiamas dar 2014 metais pradėtas 120 mm savaeigių minosvaidžių modernizavimo projektas. 2016 m. sudaryta sutartis dėl 155 mm. savaeigių haubicų PZH 2000 pirkimo iš Vokietijos gynybos ministerijos. Pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasiekė 2016 m. birželio mėn. ir jau dalyvavo tarptautinėse pratybose „Ugninis griausmas“. Likusias, pagal patvirtintus reikalavimus atnaujintas ir parengtas ginkluotės sistemas, planuojama gauti iki 2019 m.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, 2016 m. vasaros pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pasirašė sutartį dėl 88 pėstininkų kovos mašinų BOXER pirkimo Lietuvos kariuomenei. Pirmosios mašinos Lietuvai turėtų būti perduotos 2017 metais. Šios lietuvišką pavadinimą „Vilkas“ gavusios kovos mašinos bus gaminamos pagal Lietuvos kariuomenės iškeltus reikalavimus.

REKLAMA

Karą laimi kariai, ne ginklai

Ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis teigia, kad šiuo metu yra būtina pradėti ruošti personalą naujos technikos atgabenimui. „Vien tik turėdami ginklus, mes nieko negalėsime išspręsti. Svarbu, kas naudosis tais ginklais. O mūsų ginkluotė yra labai efektyvi, tai karių pasirengimas ir parengimas turi būti labai aukšto lygio. Tad kol mes negavom tos ginkluotės, kurią mes užsakom, mes turim gerą laiką būtent investuoti į karį, į žmogų, kuris ir užtikrins efektyvų ginklo panaudojimą“, - sako D. Antanaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau taip pat ginkluotės ekspertas primena, kad karą laimi kariai, o ne ginklai. „Tos ginkluotės, be abejo, kad neužtenka, šiuo metu vyrauja nuomonė, kad tik ginklai laimi karą. Iš tikrųjų, ne ginklai karą laimi, o kariai. Dabartinė, modernesnė ginkluotė, ji nėra sprendimas, tai yra vienas iš žingsnių, modernizuojant mūsų kariuomenę, rengiant ją mūsų valstybės gynybai. Lietuvos kariuomenės vystymas nėra kažkoks baigtinis procesas. Tai nuolatinis procesas, kuris turi prisitaikyti prie esamos geopolitines situacijos“, - sako pašnekovas.

„Šalia pasirašytų sutarčių mes turėsim vystyti ir žvalgybos, bei kontržvalgybos pajėgumus, ypatingai informacijos apsaugą, priešo žvalgų sekimas ir gaudymas. Į kariuomenę reikia žiūrėti kaip į sistemą. Reikia ne tik turėti, kuo šaudyti, bet ir žinoti į ką ir kur šaudyti. Taip kad mes nusipirkom vieną plaktuką, tai dar nereiškia, kad mes pastatysim namą. Mums dar reikia vinių, projekto, vietovės“, -tikina D. Antanaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki iš tikrųjų reikalingo finansavimo - toli 

Buvusi Krašto apsaugos ministrė, konservatorė Rasa Juknevičienė sako, kad 2017 metais kariuomenės laukia didžiuliai iššūkiai. „Mes pradeda atkurti, galima sakyti, kariuomenę. Pagaliau realiai pradėjom į gyvenimą ir situaciją žiūrėti. Labai daug ko trūksta savanorių pajėgoms, jos šiandienai yra mažiausiai modernizuotos, technikos aspektu.

Rasa Juknevičienė taip pat džiaugiasi, kad po to, kai kariuomenės vystymo sritis buvo užmiršta, vėl yra vykdomi planai. „Mes gi pradedam modernizavimą beveik nuo nulio. Kariuomenė buvo nevystoma, nuo 2004 metų, kai įstojome į NATO, visą laiką mažėjo BVP dalis tam skiriama. Dabar jau normalėjant finansavimui, mums dar toli gražu iki tokio, kokio reikėtų, bet jau tie planai yra pradedami įgyvendinti“ - sako konservatorė R. Juknevičienė.

REKLAMA

Tačiau kaip esminį aspektą buvusi Krašto apsaugos ministrė įvardina atgrasymą. „Svarbiausias šiandien uždavinys yra atgrasymas. Kad tiems, kurių galvose sukasi mintis, ką nors prigriebti, kad tos mintys išgaruotų iš galvų. Tam atgrasymui ir reikalinga mūsų pačių stipresnė kariuomenė ir kartu su sąjungininkais, tokį grasymą užtikrinti“, - teigia pašnekovė.

Joks priešas neperžengs mūsų sienų?

Buvęs Krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas teigia, kad jam būnant ministru ginkluotė žymiai pagerėjo. „Mus pasiekė ir taikliojo šaulio ginklai, haubic kovos mašinos, sudarytos sutartys dėl pėstininkų kovos mašinų, pasirengta ir pradėtos derybos dėl vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų. Ir visa eilė projektų, kurie leidžia kariui pasijusti tvirčiau ir visai kariuomenei būti pajėgesnei apginti mūsų valstybę. Ateinančiais metais, manau, bus tų projektų tąsa, yra užtikrintas finansavimas, pamatysime pirmąsias pėstininkų kovos mašinas čia Lietuvoje, Boxer, kurie pavadinti „Vilkais“. Tikiuosi, kad visos šitos priemonės ženkliai sustiprins kariuomenę. Turim dar Lietuvos žmonių paramą, sąjungininkų buvimą kartu su mumis. Atvyksta visas kovinis batalionas į Lietuvą kitais metais“, - sako Juozas Olekas.

REKLAMA

Anot jo, Lietuvos kariuomenės ginkluotės užteks, kad priešas nekirs Lietuvos sienos. „Nežiūrint už mūsų sienos tarškančių ginklų ir gal ne visai draugiško kaimyno, jo elgsenos, mes tikrai būsim pajėgūs apginti savo valstybę ir tikiu, kad joks priešas nežengs per mūsų sienas", - tikina socialdemokratas J. Olekas. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų