REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį atsakė Maskvai dėl jos kišimosi į prezidento rinkimus, paskelbdamos griežtas sankcijas dviem Rusijos žvalgybos agentūroms, išsiųsdamos 35 rusų agentus ir uždarydamos du Rusijai priklausančius pastatus JAV žemėje. Rusija savo ruožtu nežada taikstytis su tokiais JAV pareiškimais. Jau ketvirtadienio vakarą pažadėjo, kad imsis veiksmų.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį atsakė Maskvai dėl jos kišimosi į prezidento rinkimus, paskelbdamos griežtas sankcijas dviem Rusijos žvalgybos agentūroms, išsiųsdamos 35 rusų agentus ir uždarydamos du Rusijai priklausančius pastatus JAV žemėje. Rusija savo ruožtu nežada taikstytis su tokiais JAV pareiškimais. Jau ketvirtadienio vakarą pažadėjo, kad imsis veiksmų.

REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama apkaltino patį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną asmeniškai nurodžiusį įžūlų kibernetinį įsibrovimą, kuris, daugelio Demokratų partijos narių manymu, pakenkė Hillary Clinton galimybėms lapkritį prezidento rinkimuose kaunantis su savo varžovu respublikonu Donaldu Trumpu.

JAV žvalgybos bendruomenė padarė išvadą, kad įsibrovimu ir Demokratų partijos bei H.Clinton personalo laiškų paviešinimu siekta padėti D.Trumpui, politiniam V.Putiną gyrusiam naujokui patekti į Ovalųjį kabinetą.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad šios priemonės dar labiau padidins ir taip didelę įtampą santykiuose su Maskva, kai liko trys savaitės iki tos akimirkos, kai D.Trumpas pakeis B.Obamą.

REKLAMA

„Aš nurodžiau pluoštą veiksmų, atsakant į agresyvų Rusijos vyriausybės elgesį su JAV pareigūnais ir į JAV rinkimus nutaikytas kibernetines operacijas“, – pareiškė prezidentas Barackas Obama.

„Šie veiksmai seka po pakartotinų privačių ir viešų perspėjimų, kuriuos mes reiškėme Rusijos vyriausybei, ir jie yra būtinas ir tinkamas atsakas į pastangas pakenkti JAV interesams, pažeidžiant nustatytas tarptautines elgesio normas“, – sakė jis.

Tarp šių priemonių yra sankcijos Rusijos FSB ir GRU žvalgybos agentūroms, paskelbimas 35 rusų agentų „persona non grata“, dviejų Rusijai priklausančių pastatų , kurie, kaip nurodo Jungtinės Valstijos, yra panaudojami „žvalgybos tikslais“ Niujorke ir Marilande, uždarymas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi amerikiečiai turėtų sunerimti dėl tokių Rusijos veiksmų“, – sakė N.Obama.

„Be to, mūsų diplomatai per pastaruosius metus patirdavo nepriimtiną persekiojimo lygį Maskvoje iš Rusijos saugumo tarnybų ir policijos pusės, – pažymėjo B.Obama. – Tokia veikla turi pasekmes“.

Žemiau pateikiami pagrindiniai punktai, kuriuos išskyrė JAV vyriausybė pluošte įvairių agentūrų dokumentų.

B.Obama pridūrė kad JAV gali imtis „įvairiausių“ papildomų priemonių, „dalis kurių nebus viešinamos“.

Sankcionuoti juridiniai ir fiziniai asmenys

Ekonominės sankcijos skirtos dviem Rusijos žvalgybos agentūroms: Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) ir Federalinė saugumo tarnyba (FSB) – įšaldomas jų turtas, jos blokuojamos nuo JAV finansų sistemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašios sankcijos bus taikomos dar trims įstaigoms: „Specialusis technologinis centras“ (Sankt Peterburgas), kuris laikomas padėjęs GRU vykdyti žvalgybos operacijas; organizacija „ZORsecurity“ (Maskva), dar vadinama „Esage Lab“, atliekanti techninius tyrimus; „Profesinė duomenų apdorojimo sistemų dizainerių asociacija“ (Maskva), grupė, kurie apmoko GRU personalą.

Sankcionuoti fiziniai asmenys: dabartinis GRU vadovas Igoris Korobovas; GRU vadovo pavaduotojas Sergejus Gizunovas; pirmieji GRU vadovų pavaduotojai Igoris Kostiukovas ir Vladimiras Aleksejevas.

JAV iždas paskelbė atskirai sankcijas dar dviem rusams dėl įsibrovimo į JAV bankų, korporacijų, universitetų it kitų organizacijų kibernetines sistemas: Jevgenijui Bogačiovui, kaltinamam įsibrovimu į kompiuterius pavogus daugiau kaip 100 mln. JAV dolerių; Aleksejui Belanui, kuris vadovavo „piktybiškam kibernetiniam asmeninių duomenų panaudojimui privačiam pasipelnymui“,sukompromitavus tris JAV veikiančias elektroninės prekybos bendroves.

REKLAMA

.J.Bogačiovas ir A.Belanas yra JKAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) „labiausiai ieškomų asmenų“ sąraše; tai reiškia, kad jiems gresia baudžiamoji atsakomybė. Pasiūlyta 3 mln. JAV dolerių premija už informaciją apie J.Bogačiovą ir 100 tūkst, JAV dolerių – apie A.Belaną.

Išvarymai

Valstybės Departamentas paskelbė „persona non grata“ 35 asmenis, dirbančius Rusijos ambasadoje Vašingtone ir Rusijos konsulate San Franciske; jie turi išvykti iš JAV teritorijos per 72 valandas.

„Jų veiklos būdas nesuderinamas su jų diplomatiniu statusu“, – pareiškė Baltieji rūmai; diplomatine kalba taip kalbama apie „žvalgybos operatyvininkus“, kaip sakė B.Obama.

REKLAMA

Uždaromi pastatai

Anot Valstybės Departamento, rusų diplomatai negalės patekti į du Maskvai priklausančius pastatus: vienas Marilande, o kitas – Niujorke.

B.Obama nurodė, kad šie pastatai buvo naudojami „su žvalgyba susijusiu tikslu“.

Rusija atmeta kaltinimus

Rusija ketvirtadienį pareiškė „kategoriškai“ atmetanti JAV kaltinimus Maskvai kišimusi į prezidento rinkimus.

„Mes kategoriškai atmetame nepagrįstus apie Rusiją pareikštus tvirtinimus ir kaltinimus“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Mūsų požiūriu, tokie Vašingtono administracijos veiksmai yra neprognozuojamos ir net, galima sakyti, agresyvios užsienio politikos apraiška“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija be to dar pažadėjo „atsakomąsias priemones“.

Jungtinės Valstijos nori „akivaizdžiai suardyti JAV ir Rusijos santykius, kurie ir taip jau pasiekė žemumas“, sakė D.Peskovas ir žadėjo, kad į tai bus atsakyta adekvačiu būdu.

„Žinoma, adekvati ir abipusiškumo principu pagrįsta reakcija suteiks žymų diskomfortą amerikiečiams tose pačiose srityse“, – sakė D.Peskovas ir pridūrė, kad „kokio nors skubotumo čia nebus“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų