REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Likus mažiau nei pusmečiui iki Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutarties pabaigos, Vilniaus savivaldybė ir jos valdoma įmonė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) ketina pateikti ieškinį Stokholmo arbitražui - juo bus prašoma „Vilniaus energijos“ atlyginti padarytą žalą. Abiem įmonėms nesutariant dėl turto vertintojų, į šį arbitražą jau kreipėsi „Vilniaus energija“.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Mes savo ruožtu rengiame pilną ieškinį, kuris Stokholmo arbitražui turėtų būti pateiktas sausio mėnesį. (...) Jokių siūlymų spręsti klausimą derybų būdu nebuvo arba tos derybos buvo nesėkmingos, tai mums belieka atsakyti į tokius agresyvius veiksmus, siekiant apginti savo poziciją“, - BNS sakė VŠT stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas, kuris jau anksčiau yra minėjęs, kad toks ieškinys gali būti pateiktas.

REKLAMA

Pasak jo, ieškinys arbitražui turėtų būti pateiktas sausio pabaigoje.

„Iš esmės ieškinyje turėtų būti visi dalykai, kuriais „Vilniaus energija“ galbūt piktnaudžiavo - biokuro pirkimas brangesne kaina, ne tuo būdu, kaip būtų galima nusipirkti pigiau ir kiti dalykai, kuriuos „Vilniaus energija“ darė ir kurie didino šilumos kainą savivaldybės įstaigoms ir gyventojams. Manau, kad per arbitražą reikės siekti kompensacijos tų maždaug 18 mln. eurų, kur Kainų komisija įvardino kaip permoką, kurią gavo „Vilniaus energija“, - aiškino A.Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

VŠT vadovas Mantas Burokas BNS patvirtino, jog bendrovė ruošiasi pateikti ieškinį Stokholmo arbitražui dėl ginčo su „Vilniaus energija“.

„Vilniaus energija“, kreipdamasi į Stokholmo arbitražą dėl turto vertintojų, pasakė, jog tai nėra turtinis ginčas, bet ateityje tas ginčas gali peraugti į turtinį ir jų preliminari vertinama suma to turtinio ginčo galėtų siekti 140 mln. eurų. Mes irgi ruošiame kreipimąsi su savo reikalavimu materialiu. Čia ateityje ieškinys bus, ir mes formuojame ieškinį su materialiu reikalavimu. Tai bus normalus ieškinys“, - BNS aiškino M.Burokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nei M.Burokas, nei A.Sekmokas negalėjo įvardinti būsimo ieškinio vertės.

„Preliminariai tos sumos yra suskaičiuotos, bet dabar aš jų nepakomentuosiu, nes komentuoti būtų anksti“, - sakė A.Sekmokas.

„Veolia“ šių metų sausį Vašingtono arbitražui pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalaujama atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Ketvirtadienį pranešta, kad nesutinkanti su ankstesniu VŠT sprendimu vienašališkai sudaryti Vilniaus šilumos ūkio vertinimo sutartį, „Vilniaus energija“ gruodį kreipėsį į Stokholmo arbitražą, kurio paprašė paskirti nepriklausomą turto techninės būklės vertintoją. VŠT savo ruožtu paprašė arbitražo dėl to apsispręsti kuo greičiau, sprendimo laukiama sausio 2 dieną, o arbitražui nusprendus skirti nepriklausomą turto vertintoją, tai turėtų būti padaryta iki vasario.

REKLAMA

A.Sekmoko teigimu, tokie „Vilniaus energijos“ veiksmai rodo šios įmonės nenorą, kad turtas būtų įvertintas.

„Susidaro įspūdis, kad „Vilniaus energija“ ir „Veolia“ nenori eksperto, nenori, kad būtų daromas turto vertinimas, nes jeigu turto vertė pasirodys mažesnė nei buvo išnuomojant, tai „Vilniaus energija“ ir „Veolia“ kaip garantas, turės kompensuoti tą skirtumą. (...) Siekiant tikslų, siekiant kuo naudingiau sau baigti sutartį, dažnai pradedamas puolimas tam, kad būtų daugiau erdvės atsitraukimui, jeigu toks atsitraukimas būtų. O jeigu puolimas yra sėkmingas, tai dar geriau“, - kalbėjo A.Sekmokas.

REKLAMA

Jo teigimu, naujo šilumos ūkio turto vertintojo paieškos nuomos sutarties pabaigai įtakos neturės.

„Netgi pasibaigus sutarčiai turto vertinimas gali tęstis. Aišku, būtų geriau, kad turtas būtų įvertintas iki sutarties pabaigos, bet sutarties pabaigoje galima fiksuoti esantį turtą ir jis gali būti vertinamas toliau“, - teigė VŠT stebėtojų tarybos pirmininkas.

VŠT liepą pasirašė 228,7 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Elektrėnų energetikos remontas“ ir „Inspecta“. Dalies turto vertinimo išvadas ekspertai žadėjo pateikti rugsėjo pabaigoje, o viso turto - kitų metų sausį. Įvertinus turtą - daugiau nei 33 tūkst. objektų, turėtų paaiškėti, kuri pusė turės kompensuoti kitai šaliai už 15-kos metų investicijas į šilumos ūkį.

„Vilniaus energijos“ ir VŠT šilumos ūkio nuomos sutartis baigiasi 2017 metų kovo 29 dieną, o perduoti ūkį Vilniaus šilumos tinklams numatoma iki kitų metų liepos 1-osios.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų