REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
161
Uždaryti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai (nuotr. Manto Stankevičiaus)

Sostinės centre stūksantys istoriniai Vilniaus koncertų ir sporto rūmai daugeliui vilniečių sukelia nostalgiškus prisiminimus. Dalis jų čia stebėjo įvairius renginius, bet beveik dešimtmetį šis įspūdingas architektūrinis objektas tūno savo paties šešėlyje.

161

Sostinės centre stūksantys istoriniai Vilniaus koncertų ir sporto rūmai daugeliui vilniečių sukelia nostalgiškus prisiminimus. Dalis jų čia stebėjo įvairius renginius, bet beveik dešimtmetį šis įspūdingas architektūrinis objektas tūno savo paties šešėlyje.

REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt komanda apsilankė šiame architektūriniame objekte ir kviečia pasižvalgyti po šiuos rūmus nuotraukų galerijoje. Tuo tarpu apie šio istorinio objekto likimą daugiau papasakojo VĮ Turto bankasatstovė viešiesiems ryšiams Aušra Pocienė.

- Kokia šiuo metu yra situacija su istoriniais Vilniaus koncertų ir sporto rūmais?

- Istorinių Sporto rūmų atgimimas – reikšmingas valstybės socialinis ir ekonominis projektas. Dar 2015 metais Lietuvos vyriausybė Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos ir pritaikymo kongresams, konferencijoms ir kultūriniams renginiams projektą (Vilniaus kongresų centro projektą – toliau) pripažino valstybei svarbiu projektu.

Tuo pačiu šį projektą įgyvendinti buvo pavesta centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojui – valstybės įmonei Turto bankui. Šio projekto tikslas – įrengti naują kongresų, konferencijų ir kultūrinių renginių centrą, skatinti ir plėtoti konferencinį turizmą, didinti Lietuvos konkurencingumą ir žinomumą, sudaryti palankias sąlygas pritraukti investicijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinus Vilniaus kongresų centro projektą, būtų ne tik išsaugotas unikalus kultūros paveldo vertybės objektas, bet ir sukurtas universalus tarptautinius standartus atitinkantis kultūros ir konferencijų centras, kuriame galėtų vykti dideli aukščiausio lygio renginiai, kamerinės muzikos koncertai.

REKLAMA

Turto bankas, įgyvendindamas projektą, valstybės nuosavybėn iš Šiaulių banko už 5,6 mln. eurų įsigijo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pastatų kompleksą, esantį Vilniuje, Rinktinės g. 1., ir šiuo metu jį valdo patikėjimo teise. Priešprojektinius pasiūlymus rekonstrukcijai Turto banko užsakymu parengė Sigito Kuncevičiaus projektavimo firma.

- Kokie konkretūs rekonstrukcijos darbai yra numatyti?

- Rekonstruojant kultūros paveldo objektu pripažintą kompleksą, bus išsaugotos jo vertingosios savybės, atnaujinti fasado elementai, išsaugant jų medžiagiškumą. Numatoma rekonstruoti unikalią vantinę stogo konstrukciją, pakeisti duris, įrengti berėmio stiklo langus.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant atitikti tarptautinius kongresų centro reikalavimus, bus įrengta ne mažiau kaip 10 įvairaus dydžio konferencijų ir kitų renginių salių. Dešinėje pastato pusėje numatoma pastatyti priestatą, kuriame planuojama įrengti papildomą 500 vietų konferencijų salę. Taip pat numatoma įrengti papildomas erdves, įstiklinant pastato terasas.

Pastato plotą planuojama išplėsti nuo 15,6 tūkst. kv. m. iki 18,9 tūkst. kv. m. Numatoma efektyviai perplanuoti ir išnaudoti patalpas, jas transformuojant ir pritaikant įvairiems renginiams pagal poreikį: įvairioms konferencijoms (salės, talpinančios nuo 50 iki 2700 dalyvių), kultūriniams renginiams (nuo 50 iki 4800 žiūrovų), parodoms ( nuo 300 iki 8000 kv. m.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekonstruojant pastatą bus keliami aukšti reikalavimai medžiagiškumui, bus įrengiamos modernios ir efektyvios inžinerinės sistemos (šildymas, vėdinimas, oro kondicionavimas, nauja elektros instaliacija, priešgaisrinė apsauginė signalizacija ir kitos sistemos). Sklypo teritorijoje bus sutvarkyta aplinka, įrengti pėsčiųjų takai, privažiavimai, apšvietimas. Preliminari projekto vertė, įskaitant pastato įsigijimą, sieks apie 34 mln. eurų. Įrengtą centrą ketinama išnuomoti konkurso būdu pasirinktam operatoriui.

- Kodėl šio istorinio objekto rekonstrukcija užsitęsė?

- Turto bankas šiuo metu vykdo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos darbų rangovo ir FIDIC inžinieriaus ir techninės priežiūros paslaugų viešuosius pirkimus, kurių sprendimai konkurso dalyvių buvo apskųsti teismui.

REKLAMA

Buvo kilęs teisinis ginčas, tačiau būtent šiandien Lietuvos Apeliacinis Teismas paskelbė, kad „Turto bankas“ tinkamai vertino konkurso dalyvių kvalifikaciją ir užtikrino konkurenciją

- Kada šis įspūdingas objektas atgims naujam gyvenimui?

- Planuojama, kad centras, kurį Vyriausybė pripažino svarbiu valstybei projektu, duris atvers 2018 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų