REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Vladimiras Putinas: Mes stipresni už bet kurią šalį, kuri gali mus užpulti (nuotr. SCANPIX)

Jie gimė Naujojoje Rusijoje po to, kai Sovietų Sąjunga subyrėjo. Jie užaugo kitokioje šalyje, nei jų tėvai, ir per visą gyvenimą pažinojo tik vieną lyderį. Studentai, skubantys į „rusiškąjį Harvardą“ - Maskvos valstybinį universitetą – pateikia nuomonių apie Putiną, kurios mažai suprantamos kitų šalių žmonėms, rašo CNN.

31

Jie gimė Naujojoje Rusijoje po to, kai Sovietų Sąjunga subyrėjo. Jie užaugo kitokioje šalyje, nei jų tėvai, ir per visą gyvenimą pažinojo tik vieną lyderį. Studentai, skubantys į „rusiškąjį Harvardą“ - Maskvos valstybinį universitetą – pateikia nuomonių apie Putiną, kurios mažai suprantamos kitų šalių žmonėms, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Devyniolikmetis Jurijus, kuris gimė po Sovietų Sąjungos griūties praėjus 6 metams, apie istorinį įvykį atsiliepia labai paprastai.

REKLAMA

„Nieko nemanau. Tai nutiko prieš man gimstant, tad man tai neturėjo jokios įtakos. Gerai, kad Sovietų Sąjunga egzistavo. Tikrai yra pozityvių su ja susijusių aspektų. Taigi, tikriausiai galima sakyti, kad jos sugriuvimas buvo labiau blogas nei geras dalykas“, - aptakiai dėsto mintis jaunuolis.

Danielis, kuriam dabar 17 metų, taip pat nevienareikšmiškai vertina Sovietų Sąjungą.

„Mano senelis sakė, kad tai buvo puikūs laikai žmonėms – visi buvo vieningi... Tačiau kiti žmonės – žurnalistai ar rašytojai – situaciją vertina visai kitaip“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiems rusų jaunuoliams skausmingi sovietinių represijų prisiminimai, naktiniai areštai ir priverstinio darvo stovyklos yra tiesiog istorija.

Prieš jų laikus

Dauguma studentų turi dvigubą požiūrį: iš vienos pusės..., bet yra ir kita pusė. Taip dažniausiai derinamas teorinis, istorinis požiūris ir asmeninį nuomonė, paremta senelių ir tėvų patirtimis.

Septyniolikmetis Aleksandras sako, kad Sovietų Sąjungos griūtis pasauliui atnešė ir gerų ir blogų dalykų.

„Tai buvo gerai pasauliui, nes kiekvienas mane, kad „šita didelė Sovietų Sąjunga norėjo mus užkariauti“. Tačiau patiems rusams tai nebuvo gerai. Jie nieko nežinojo dėl savo ateities ir manė, kad tai tiesiog pasaulio pabaiga. Daugelis žmonių prarado pinigus, nes Sovietų Sąjungos rubliai buvo keičiami į Rusijos Federacijos rublius“, - pasakoja Aleksandras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo paties tėvai labai nenukentėjo tuo metu, tačiau apie tuos laikus kalba mažai.

Aleksėjus, šiais metais sulaukęs pilnametystės, žino, kad jo tėvams lengva nebuvo.

„Kiekviena griūtis turi neigiamų pasekmių. Šalis susidūrė su labai daug problemų. Mano šeima taip pat su jomis susidūrė“, - istorijos neneigia jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Sovietų Sąjungos griūtį pavadino „didžiausia XX amžiaus geopolitine katastrofa“. Vyresnio amžiaus rusams staigi Sąjungos griūtis buvo didžiulė trauma, kuri juos nusviedė į nedarbo, kylančių kainų ir ryšių nutraukimo pasaulį. Dėl to daugelis pasiilgsta tų laikų, kai jie buvo jauni ir viskas buvo kur kas paprasčiau.

REKLAMA

Tačiau bėgant laikui nostalgija mažėja. Naujos Rusijos Levada Centro atliktos apklausos duomenimis, 83 procentai asmenų, vyresnių nei 55 metų, tvirtina, kad jiems gaila dėl Sovietų Sąjungos griūties. 40-54 metų amžiaus grupei šis skaičius sumažėja iki 63 procentų. O tarp asmenų, patenkančių į jaunesnių nei 40 metų amžiaus grupę, nostalgiją Sovietų Sąjungai jaučia tik 40 procentų.

Kaip atrodo „Naujoji Rusija“?

Studentai, besimokantys prestižiniame universitete, gali keliauti, kur nori, turi kompiuterius, mobiliuosius telefonus ir naudojasi socialiniais tinklais kaip ir bet kurios kitos šalies jaunimas. Tačiau jų atsakymai stebina. „Negaliu sakyti, kad mūsų ateitis atrodo labai šviesiai. Manau, kad ji pakankamai bloga, nes iš tikrųjų nesu patenkintas realia situacija Rusijoje. Kai kurie dalykai mane tikrai nuvilia – pavyzdžiui, korupcija. Vis tik turiu vilties, kad tai pasikeis“, - tamsiomis spalvomis situaciją piešia vienas vaikinas.

REKLAMA

Tuo tarpu Jurijus tvirtina, kad Rusija tobulėja.

„Dabar yra įgyvendinama labai daug projektų. Tiesiamas kelias į priekį. Stagnacijos ar kažko panašaus nėra. Nėra nieko blogo“, - mano jis.

O Aleksejus, kuriam užduotas tas pats klausimas, panaudoja frazę, kuri labai gerai tiktų jo seneliui. Jis kalba apie „šviesią ateitį“.

„Aš tikiuosi, kad ateitis bus šviesi, tačiau niekas nežino, kas nutiks ateityje. Įmanoma, kad viskas klostysis ne taip, kaip mes norėtume. Gali būti karas ar kažkas panašaus. Yra tikimybė, kad bus Trečiasis pasaulinis karas“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu jo draugas Vasilis akcentuoja Rusijos ir Europos skirtumus.

„Rusija savo mentalitetu ir moraliniais principais visiškai skiriasi nuo Europos. Taigi kažką kopijuoti ir pritaikyti čia – nesvarbu ar tai būtų europietiškas ar amerikeitiškas dalykas – visiškai neverta, nes tai neprigis“, - mano vaikinas.

Jų akimis: lyderis Putinas

Tokie pasakymai labai primena pasaulėžiūrą Putino, kuris nuolat bando akcentuoti unikalią Rusijos istoriją ir jos vietą pasaulyje.

Dauguma kalbintų studentų atrodo gana patenkinti Kremliaus vadovu.

„Viskas yra puiki. Esu patenkintas savo šalimi ir kas čia vyksta“, - sako Jurijus. Aleksejus jam taip pat neprieštarauja: „Žinoma, turime būti dėkingi tik jam, kad neturime savo šalyje problemų. Na, jų turime, bet prezidentas Putinas jas sumažina. Taigi, jo politika yra teisinga ir aš ją palaikau.“

REKLAMA

Šie jauni rusai nepamena Šaltojo karo, bet dabar jie kalba apie „naująjį“ Šaltąjį karą, kurio metu prezidentas Putinas meta iššūkį JAV lyderystei pasaulyje.

„Tai, ką matome dabar, yra iš tikrųjų nemalonu, ir visi supranta, kad tai yra niekam nenaudinga. Aš tikiuosi, kad Trumpas su mumis šnekėsis, mums pavyks tą dialogą išlaikyti ir viskas bus gerai. Galbūt nebūsime draugai, tačiau turėsime gerus ekonominius santykius“, - tiki Vasilijus.

Naujojoje Rusijoje asmenybės yra labai svarbios ir daugeliui rusų Putinas tiesiog apibrėžia jų valstybę.

REKLAMA

„Santykiai turėtų keistis, nes keičiasi asmenybės. Donaldas Trumpas kalbėjo apie prezidentą Putiną. Jis sakė, kad Putinas yra geras lyderis ir aš manau, kad prezidentas Putinas taip pat gerbia Donaldą Trumpą. Taigi manau, kad santykiai tarp Rusijos ir JAV pagerės“, - optimistiškai į ateitį žiūri Aleksandras.

Taip pat kaip ir šie jauni studentai, moderni Rusija yra jauna – ji „gimė“ tik prieš 25 metus. Taigi jaunimas auga kartu su savo šalimi – tik nuo jų priklauso, kokia ta šalis bus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų