REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis jau spėjo atlikti ne vieną pakeitimą ir dar daugiau idėjų jau pasiūlė kolegoms. Dalis pasiūlymų sulaukė palaikymo, kita dalis – aršių diskusijų ir komentarų. Visgi, politikas nežada baigti klibinti problemų, kurias dauguma vadina mažomis ir nesvarbiomis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis jau spėjo atlikti ne vieną pakeitimą ir dar daugiau idėjų jau pasiūlė kolegoms. Dalis pasiūlymų sulaukė palaikymo, kita dalis – aršių diskusijų ir komentarų. Visgi, politikas nežada baigti klibinti problemų, kurias dauguma vadina mažomis ir nesvarbiomis.

REKLAMA

Šį kartą portalui tv3.lt jis pasakojo apie pro akis nepraslydusią situaciją su neaiškiais saldumynų siūlytojais Seime ir valstybinių įstaigų vengimą viešai skelbti ataskaitas.

Dovanėlės – sovietinis palikimas?

Laikas nuo laiko visuomenėje skelbiamos atliekamos apklausos ir tyrimai apie žmonių duodamus kyšius ir dovanas įvairių institucijų atstovams. Nors teigiama, kad situacija gerėja ir gyventojai vis dažniau „atsiskaito“ šypsena, dovanėlėmis nešini tautiečiai vis dar užsuka ir į Seimą. Tai pastebėjo ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis.

„Galiu pasakyti, kad Seime vaikšto kažkokie lobistai. Dar visai neseniai, prieš savaitę, pats juos mačiau. Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja turėjo varyti vieną su tortu iš kabineto.

REKLAMA
REKLAMA

Eina pas vienus su tortu, eina pas kitus su tortu, prie ko čia tas tortas, vyksta kažkokie procesai keisti. Pirmiausiai taip neturi iš viso būti, žmonės ateina į Seimą jokių dovanų neturi būti. Išskyrus informacines knygas, kurios susiję su kažkokiu projektu ir tai turi būti maksimumas, ką galima daryti.

REKLAMA

Matyt, anksčiau tai buvo įprasta kažkaip daryti. Mes tokios praktikos neturim ir nenorim įvedinėt. Ar buteliai, ar tortai – į Seimą neturi būti įnešami. Jeigu nešasi tie žmonės, kurie mėgsta saldumynus ir jiems tiesiog norisi, tai viskas tvarkoje.

Bet, kai pradeda nešti kažkokie neaiškūs lobistai, pasikartoju, yra labai negerai. Dėl to, manau, mes prieisime prie to, kad kalbėsime su apsauga – jeigu žmogus nėra to pastato darbuotojas ir nešasi kažkokius daiktus, keliančius klausimus, tai juos reikia įleisti tik kažkur palikus daiktus.

Gal lentyną reikia padaryti prie apsaugos. Argi negali būti, kad žmogus nusipirko tortą ir netyčia atsinešė į Seimą ir neturi kur jo padėti. Tai mes sudarysime sąlygas tokiems nešuliams pasaugoti, nepatenkant toliau nei yra apsaugos postas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia turim nuo savęs pradėti ir tada galėsime iš kitų reikalauti. Nes, jeigu Seimo narys gali, tai kodėl žmogus negali, jis viską tada gali. Žinoma, čia tikrai atrodo, kad yra smulkmenos ir bus žmonių, kurie iš to tyčiosis, bet pradžia visur turi būti“, – pabrėžė valstiečių lyderis.

Jo teigimu, tiek mažos problemos turi būti sprendžiamos, nes tie patys maži žingsniai ir veda tolyn.

Baigsis valstybinių įstaigų slapstymasis

Dar vieną neišspręsta problemą naujajai valdžiai spręsti siūlo akylesni visuomenės nariai, kuriems teko matyti ir susidurti, atrodo, su ne visai logiška praktika – valstybinės ar savivaldybės institucijos išsamias savo veiklos ir finansų ataskaitas nėra linkusios skelbti viešai. Nors visur akcentuojamas skaidrumas, o minėtoms institucijoms tai  i6visyra privalomai nurodyta daryti, jos rado ne tik spragą, bet ir palankią situaciją to nedaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visose valstybinėse ir savivaldybės institucijose negali būti to iš principo. Nors gali būti priimti vidiniai įsakymai ar tvarkos, tikrai negali tokia situacija ir toliau tęstis.

Šiuo požiūriiu mes jau kalbėjome, tiesiog iki šiol ta sistema neveikia. Kai bus suformuotas visas korpusas padėjėjų, tada bus užtikrintas visų Seimo narių darbotvarkių viešas skelbimas, kad būtų prieinama visa informacija.

Jeigu sakau, tai taip ir bus padaryta, tikrai tuščiai liežuvio nelaidau. Bet šiuo požiūriu techniškai neturėjome viskam laiko. Turiu dar vieną idėją, kad reikėtų sukurti vieną duomenų bazę visam valstybiniam sektoriui, kad, pavyzdžiui, nereikėtų duomenų apie kiekvieną Seimo narį ieškoti jo tinklalapyje.

REKLAMA

Ta bazė leistų, kad bet kuris žmogus rastų visą informaciją apie bet kurį viešą asmenį, politiką. Žinoma, geriau būtų, jeigu visuomenė tokį poreikį iškeltų. Nes jeigu mes patys tai darom, tai iškart ieškoma, kokį interesą mes čia turim. Ieškoma interesų veiksmams pagrįsti.

Aš tai suvokiu, kad yra svarbu ir reikalinga užtikrinti tokios informacijos viešą skelbimą, bet iš vidaus tas poreikis turi atsirasti. Nes kol negimė ta reakcija, pranešimas, kad kažkas neteikia duomenų, tai niekas apie tai ir nekalba.

Dabar yra padėtis negera, bet kreipsiuosi ir žmones raginsiu apie tai pranešti, kad sutvarkytume sistemą“, – kalbėjo LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Naujoji valdžia ir valstiečiai numatė ilgiausią darbų sąrašą savo kadencijai. Nors užsibrėžtas ir keliamas problemas galima suskirstyti į mažas ir dideles, bet vargu, ar galima sakyti, kad smulkesnius trūkumus bus pašalinti lengviau. Kadangi kiekvienas jų žingsnis sulaukia didžiulio dėmesio ir komentarų lavinos. Idealiu variantu – po keturių metų, bus sunku atpažinti valdžios institucijas ir Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų