REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maltoje nutupdyto Libijos keleivinio lėktuvo pagrobėjai, paleidę visus keleivius ir įgulą, išlipo iš lėktuvo ir pasidavė, pranešė Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas.

Maltoje nutupdyto Libijos keleivinio lėktuvo pagrobėjai, paleidę visus keleivius ir įgulą, išlipo iš lėktuvo ir pasidavė, pranešė Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrobėjai pasidavė, jie iškratyti ir areštuoti“, – parašė jis tviteryje.

Du asmenys, privertę Libijos keleivinį lėktuvą skristi į Maltą, yra velionio diktatoriaus Muammaro Kadhafi šalininkai; jie paprašė politinio prieglobsčio, sakė Libijos užsienio reikalų ministras.

REKLAMA

Taheras Siala, Libijos nacionalinės santarvės vyriausybės užsienio reikalų ministras, taip pat sakė, kad lėktuvo pagrobėjai nori įsteigti M.Kadhafi šalininkų partiją.

 

Vyras, kuris sakė turintis granatą, užgrobė Libijos lėktuvą, kuris penktadienį su 118 žmonių nutūpė Maltoje, sakė šios Viduržemio jūros salos premjeras ir šaltiniai vyriausybėje.

Po daugiau kaip valandos stovėjimo ant tūpimo tako, lėktuvo durys atsidarė ir nusileido pirma moterų ir vaikų grupė.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmoji grupė keleivių – moterų ir vaikų, išleidžiama dabar“, – tviteryje pranešė premjeras J.Muscatas, vėliau pridūręs, kad iš lėktuvo išleidžiama iš viso 50 keleivių.

Bendrovės „Afriqiyah Airways“ lėktuvas „Airbus A320“ pakilo iš Sabhos Libijos pietuose ir vidaus reisu turėjo skristi į šios šalies sostinę Tripolį, bet buvo nukreiptas į Maltą.

„Afriqiyah“ lėktuvas, (skridęs) iš Sabhos į Tripolį, buvo nukreiptas ir nutūpė Maltoje. Saugumo tarnybos koordinuoja operacijas, – savo oficialioje Twitter paskyroje rašė premjeras. – Nustatyta, kad ... lėktuve buvo 111 keleivių: 82 vyrai, 28 moterys, 1 vaikas.” Lėktuve taip pat buvo septyni įgulos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau J.Muscatas pasikalbėjo su paskirtuoju Libijos premjeru Fayezu al Sarraju – šios Šiaurės Afrikos valstybės jaunos vienybės vyriausybės vadovu.

Maltos oro uoste lėktuvą ant tūpimo tako buvo apsupusios kariškių transporto priemonės. Iš pradžių visi į Maltą skridę lėktuvai buvo nukreipiami į oro uostus Italijoje; skrydžiai iš Maltos buvo atidėti.

„Vyksta derybos“

Pranešimai apie užgrobėjų skaičių buvo prieštaringi.

Šaltiniai Maltos vyriausybėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad lėktuve buvo vienas užgrobėjas, kuris įgulai pasakė, kad turi granatą ir paleis keleivius tik jei bus įvykdyti jo reikalavimai. Kokie jie, kol kas neaišku.

REKLAMA

Šaltinis Libijos vienybės vyriausybėje kalbėjo apie lėktuve esančius „užgrobėjus“.

„Vyksta derybos visų keleivių saugumui užtikrinti“, – sakė šaltinis, kuris nenurodė, kas derasi.

Šaltinis oro bendrovėje „Afriqiyah Airways“ sakė, kad du užgrobėjai grasino pilotams sprogstamuoju užtaisu, galbūt – granata.

Maltos tarptautinis oro uostas „Twitter“ pranešė, kad darbas jau atnaujintas.

Penktadienį buvo atidėti skrydžiai į Maltą iš Briuselio, Londono ir Paryžiaus. Lėktuvas iš Paryžiaus jau galėjo nutūpti, rodo internete skelbiami oro uosto duomenys.

REKLAMA

Visi skrydžiai iš Maltos buvo pažymėti kaip vėluojantys.

Libijoje chaosas viešpatauja nuo Muamaro Kadhafi nuvertimo 2011 metais. Konkuruojančios ginkluotos grupės varžosi dėl kontrolės skirtingose šalies dalyse.

Naujajai nacionalinės vienybės vyriausybei lojalios pajėgos neseniai perėmė pajūrio miesto Sirto, kuris nuo 2015 metų birželio buvo „Islamo valstybės“ bastionas, kontrolę.

Vakarų valstybės viltis dėl džihadizmo sustabdymo naftos turtingoje Libijoje siejo su vyriausybe, bet šiai nepavyko įtvirtinti savo valdžios visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies rytinį pakraštį kontroliuoja konkuruojanti valdžia, kurią remia maršalo Khalifos Haftaro pajėgos, kovojančios su džihadistais antrajame pagal dydį Libijos mieste Bengazyje.

Libijoje dirba tik vietos oro linijos, kurioms draudžiama įskristi į Europos oro erdvę. Iš Libijos lėktuvai skraido į Tunisą, Kairą, Amaną, Stambulą ir Chartumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų