REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Teismo sprendimas gimdymo namuose byloje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniaus miesto apylinkės teisme penktadienio rytą liejosi ir džiaugsmo ašaros, ir skambėjo ovacijos: susirinkusios jaunos šeimos sveikino teismo sprendimą gimdymo namuose byloje išteisinti Jurgitą Ingą Švedienę. Nors kita kaltinamoji – gydytoja Daiva Jakaitė buvo nuteista, tačiau jai tebuvo skirta šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmė: moteris turės būti namuose nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

35

Vilniaus miesto apylinkės teisme penktadienio rytą liejosi ir džiaugsmo ašaros, ir skambėjo ovacijos: susirinkusios jaunos šeimos sveikino teismo sprendimą gimdymo namuose byloje išteisinti Jurgitą Ingą Švedienę. Nors kita kaltinamoji – gydytoja Daiva Jakaitė buvo nuteista, tačiau jai tebuvo skirta šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmė: moteris turės būti namuose nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

REKLAMA

J. Švedienė šią dieną neslėpė susijaudinimo, prieš atsakydama žurnalistams ilgai tylėjo:

„Galiu tik prisiminti motinos Teresės žodžius, kad, jeigu turime laiko teisti, mes nebeturime laiko mylėti. Prieš šitas šventes visiems norisi pasakyti ačiū ir palinkėti ramybės ir taikos. Palinkėsiu ramybės ir taikos sau ir savo šeimai. Praėjome didelį ir ilgą kelią, kuris nesibaigia ir mes tai tęsime, bet dabar labai norime pailsėti, o tik tada švęsti“, – sakė ji.

5,5 metus užtrukęs procesas, pasak J. Švedienės, tęsėsi tiek, kiek reikėjo. Išteisintoji nurodė dar nežinanti, ar toliau ji užsiims šia veikla:

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia ne tai, ką mes tęsime, o tai, kad Lietuva turėtų būti saugi ir ori kaip valstybė, ji neturėtų turėti teisinių neapibrėžtumų. Mes visi tikimės, kad greitu laiku mes atsistosime šalia tokių valstybių kaip Šveicarija, Vokietija ar Skandinavijos šalys ir mūsų moterys galės saugiai gimdyti ten, kur jos pasirinks. Ir jų visų sprendimas, kuris visada yra sąmoningas ir mylintis, bus išgirstas ir vertinamas“, – sakė ji.

REKLAMA

Gera ir ramu

Namuose gimdžiusi aktorė Edita Užaitė taip pat neslėpė susijaudinimo, sveikindama bučiavo J. Švedienę, o jos akyse kaupėsi ašaros.

„Kai laukiausi, man buvo labai svarbu pasitikėti savimi ir savo kūnu. Jurga (Švedienė – red.) mane skatino domėtis apie tai ir labai atsakingai ruoštis gimdymui, lankyti kursus, lankytis pas gydytojus, nuolat stebėti save ir savo kūną. Aš lankiau kursus, skaičiau daug literatūros apie tai, kas vyksta prieš, per ir po gimdymo. Žinojau, kaip kvėpuoti, kokioje padėtyje vaikas guli, žinojau, ką daryti mano vyrui – ėjau į gimdymą labai pasiruošusi ir labai atsakingai nusprendusi gimdyti namuose. Būtent todėl esu už pasirinkimo laisvę. Jei tai (gimdai namuose – red.) darai atsakingai, gali tai daryti“, – kalbėjo aktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji nurodė, kad teismo salėje daug moterų verkė dėl to, kad jos nori gimdyti namuose.

„Tai (gimdyti namuose – red.) daryti kažkas tokio. Tai labai gera, labai ramu, aplinka labai sava – daug moterų yra susidūrusios su Jurga, jos šviesa, jos skleidžiama žinia ir dėl to yra jaudulys, ašaros – viso to išrišimas. (...) Aš taip labai moteriškai pagalvojau salėje būdama, kad dvi valandos po gimdymo, sako, kad reikia važiuoti į ligoninę. Aš gimdžiau namuose ir žinau, kad po tų dviejų valandų tu tiesiog nori vaiką apsikabinti ir miegoti. Labai liūdna, kad teismo atsakomybė krito ant Jakaitės“, – kalbėjo E. Užaitė.

Sako, kad saugiausia

Du vaikus namuose gimdžiusi Viktorija Prokofjeva sako, kad tai jai buvusi puiki ir laiminga patirtis:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gimdymą namuose rinkausi, nes noriu gimdyti, kur aš noriu – man atrodo, kad namuose yra saugiausia. Aš ten labai gerai jaučiuosi su savo vyru ir mes dėl to taip ir pasirinkome. Manau, kiekviena moteris turėtų turėti galimybę pasirinkti gimdyti ten, kur ji nori.

Aš visai nebijojau, jaučiausi labai tvirtai, labai laiminga – aš viską žinojau. Gimdymas nėra vien fizinis procesas, viskas yra galvoje. Kai esi gerai nusiteikęs ir žinai, ko nori, taip ir gaunasi, kaip nori.

Kas padės gimdyti namuose, nebuvo sunku rasti, nes daug moterų tai daro, tik tai nėra įteisinta ir labai gaila, kad tos moterys turi slapstytis ir to bijoti. Kai viskas susitvarkys, o aš tikiu, kad įstatymai greit susitvarkys, visos gimdysime taip, kaip norime“, – kalbėjo V. Prokofjeva.

REKLAMA

Moteris sako, kad tikėjosi tokio sprendimo:

„Teismo sprendimas toks ir turėjo būti – turėjo Jurga būti išteisinta. Net Kalėdų stebuklo nereikėjo, taip turi būti, taip įvyko ir aš labai džiaugiuosi“, – sakė pašnekovė.

Leidžiama, kas nedraudžiama

Teisėjas Robertas Rainys, komentuodamas sprendimą, sakė, kad, kas nedraudžiama, yra leidžiama:

„Aš gi sakiau – pribuvėjos veikla nelincenzijuota, nesertifikuota, niekas jai leidimo ar sertifikato neišduoda. Kita, gydytoja (D. Jakaitė – red.), nuteista už tai, kad nesilaikė įstatymo reikalavimų – neturėjo licencijos nei savo veiklai, nei savi įmonės“, – kalbėjo jis.

R. Rainys sakė, kad D. Jakaitė už savo veiklą pinigus ėmė, o sumos variavo nuo 50 Iki 150 litų.

REKLAMA

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą esą atlikdavo J.Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D.Jakaitė. Prokuratūros duomenimis, ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

Gimdymo namuose rizikos

Akušerijos vyr. specialistė gydytoja akušerė ginekologė dr. Diana Ramašauskaitė nurodė, kad gimdyti namuose gali tik mažos rizikos gimdyvės.

„Jei gresia priešlaikinis gimdymas, nėštumas yra daugiavaisis, gimdyvei prieš tai buvo darytas Cezario pjūvis, diagnozuota nėščiųjų toksikozė, pakilęs kraujospūdis, vaisiaus pirmeiga sėdmeninė, gimdyti namuose yra nerekomenduojama. Pirmąjį vaiką namuose gimdyti taip pat nelabai rekomenduojama dėl patirties stokos ir didesnės komplikacijų tikimybės“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginekologė taip pat nurodo, kad, gimdant namuose, 100 proc. negali numatyti gimdymo eigos.

„Net pats normaliausias nėštumas negarantuoja, kad gimdymas praeis sklandžiai. Vienas iš dažnesnių nenumatytų komplikacijų – kraujavimas, kuris ištinka 5-7 proc. gimdyvių. Žinoma, patyrusi akušerė tam tikras rizikas numatyti gali, tačiau ne visas“, – sako D. Ramašauskaitė.

Pasak gydytojos, gimdant namie gimdyvei neįmanoma suteikti visos būtinos pagalbos. Prasidėjus kraujavimui, namų sąlygomis, gydytojos teigimu, jo sustabdyti nepavyks, neretai prireikia ir kraujo perpylimo. Mirtinai nukraujuoti, nurodo gydytoja, galima per keliolika minučių.

D. Ramašauskaitė įvardija, kad sunku ir rasti specialistų, kurie priimtų gimdymą namuose. Pati gydytoja nurodo, kad, atsižvelgiant į jos patirtį, niekada nesiryžtų priimti gimdymo namuose.

Specialistė nurodo, kad gimdymas ligoninėje tampa vis natūralesnis: strengiamasi, kad moteris kuo trumpiau gulėtų ligoninėje ir prieš gimdymą ir po jo, tarpvietė kerpama itin retai, rečiau prašoma ir epidurinio nuskausminimo, gimdyti galima įvairiose padėtyse ar vandenyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų