REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Matuojasi, kieno didesnė bomba: branduolinės lenktynės prasidėjo (nuotr. SCANPIX)

Matuojasi, kieno didesnė bomba: branduolinės lenktynės prasidėjo

Po vakarykščio Vladimiro Putino pareiškimo apie „analogų neturinčią Rusijos kariuomenę“ amerikiečiai sureagavo audringai. Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje iškart rėžė atsaką, o JAV valstybės departamentas pažymėjo, jog „amerikiečių kariuomenės galimybės niekam nekelia klausimų“.

31

Po vakarykščio Vladimiro Putino pareiškimo apie „analogų neturinčią Rusijos kariuomenę“ amerikiečiai sureagavo audringai. Donaldas Trumpas savo „Twitter“ paskyroje iškart rėžė atsaką, o JAV valstybės departamentas pažymėjo, jog „amerikiečių kariuomenės galimybės niekam nekelia klausimų“.

REKLAMA

„Mūsų branduoliniai ginklai turi šluoti viską ir visus“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paragino ateinančiais metais sustiprinti šalies karinį branduolinį potencialą ir užtikrinti, kad jos raketos galėtų įveikti bet kokias raketinės gynybos sistemas, be to, gyrė armijos kampaniją Sirijoje.

Savo kalboje apibendrindamas karinę veiklą 2016 metais, V.Putinas sakė, kad armijos pasiruošimas „reikšmingai padidėjo“, ir paragino tęsti tobulinimus, kad būtų užtikrintos galimybes „neutralizuoti bet kokią karinę grėsmę“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia stiprinti strateginių branduolinių pajėgų karinį potencialą, pirmiausia – raketų kompleksais, kurie galėtų garantuotai įveikti bet kokias esamas ir būsimas priešraketinės gynybos sistemas“, – per Gynybos ministerijos posėdį sakė V.Putinas, strateginių branduolinių pajėgų potencialo stiprinimą pavadinęs vienu svarbiausių uždavinių nacionaliniam saugumui užtikrinti.

REKLAMA

Prezidentas, cituojamas Rusijos naujienų agentūrų, taip pat pabrėžė būtinybę stebėti bet kokius karinių jėgų balanso pasikeitimus prie Rusijos sienų.

„Privalome atidžiai stebėti bet kokius galios pusiausvyros ir politinės-karinės situacijos pasaulyje, ypač – palei Rusijos sienas, pasikeitimus ir greitai koreguoti planus dėl potencialių grėsmių mūsų šaliai neutralizavimo“, – sakė V.Putinas.

„Branduolinį arsenalą reikia stiprinti tiek, kad kitiems atšoktų noras“

Amerika privalo smarkiai padidinti savo branduolinius pajėgumus, kol „pasaulis ateis į protą“, ketvirtadienį, kelios valandos po panašaus Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimo, nurodė JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas savo pareiškimą paskelbė „Twitter“, nepateikdamas detalių ir konteksto, kitą dieną po susitikimo su Pentagono aukščiausio rango pareigūnų grupe ir netrukus po V.Putino paraginimo Rusijai stiprinti savo branduolinius pajėgumus.

„Jungtinės Valstijos privalo labai stiprinti ir plėsti savo branduolinius pajėgumus, iki to laiko, kai pasaulis ateis į protą dėl branduolinių ginklų“, – „Twitter“ parašė D.Trumpas.

„Žmonijos istorijoje nebuvo galingesnės kariuomenės“

JAV valstybės departamentas nesutiko su Rusijos prezidento V. Putino pareiškimu dėl šios šalies kariuomenės pajėgumų viršenybės, lyginant su bet kuriuo kitu potencialiu priešininku ir laiko amerikiečių kariuomenę pačia kovingiausia ir stipriausia pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai gruodžio 22-ąją, komentuodamas Rusijos vadovo pasisakymus, kalbėjo JAV kontradmirolas Johnas Kirby. Jis pažymėjo, kad JAV karinių pajėgų profesionalumas, meistriškumas, pasirengimas nekelia abejonių ar ginčų.

„Nemanau, kad per visą žmonijos istoriją buvo tokios pat galios, išmanumo ir stiprumo karinės pajėgos, kaip dabartinės JAV,“ – pažymėjo J. Kirby, atsakydamas į žurnalistų klausimus, ar Rusijos pasirodymas Ukrainoje bei Sirijoje neįrodo išaugusio šios šalies kariuomenės pajėgumo.

Prasidės lenktynės?

Šaltojo karo laikus primenančios atviros kalbos apie branduolinių pajėgumų stiprinimą žymi akivaizdų atsitraukimą nuo prezidento Baracko Obamos kurso. 2009 metais jis savo garsiojoje kalboje Prahoje ragino pasaulį eliminuoti branduolinius ginklus.

REKLAMA

2010 metais B.Obama ir tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė vadinamąją naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuria raginama reikšmingai sumažinti abiejų šalių branduolinius arsenalus.

D.Trumpas savo pastabą paskelbė V.Putinui išliaupsinus Rusijos armijos kampaniją Sirijoje ir pareiškus: „Mums reikia stiprinti strateginių branduolinių pajėgų karinį potencialą.”

Didžiausią dėmesį Rusija turėtų skirti „ raketų kompleksams, kurie galėtų garantuotai įveikti bet kokias esamas ir būsimas priešraketinės gynybos sistemas”, pridūrė Rusijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų