REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas apribojo nuo 2003 metų galiojančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą - ji bus taikoma gyvybės draudimo ir trečios pakopos pensijų kaupimo įmokoms iki 2 tūkst. eurų. Žmogus tokiu būdu galės susigrąžinti iki 300 eurų per metus.

Seimas apribojo nuo 2003 metų galiojančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą - ji bus taikoma gyvybės draudimo ir trečios pakopos pensijų kaupimo įmokoms iki 2 tūkst. eurų. Žmogus tokiu būdu galės susigrąžinti iki 300 eurų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir dabar, lengvata toliau bus taikoma visoms - ir anksčiau sudarytoms, ir naujoms sutartims. Už tokias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 85 Seimo nariai, prieš - 9, o susilaikė 32.

REKLAMA

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas tikino, kad tokiu Seimo sprendimu, „atribojama tik nedidelė dalis žmonių, kurie turi išskirtines galimybes naudotis šita lengvata iki šiol“.

GPM lengvata nuo 2017 metų bus pritaikoma tik tada, jeigu draudimo sutartyje numatytas naudos gavėjas nesikeis, išskyrus jei jis bus pakeistas dėl mirties, santuokos sudarymo ar nutraukimo, kai vienas vaikas pakeičiamas kitu arba jis keitėsi iki 2016 metų gruodžio 31-osios.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas nesutiko, kad pataisos įsigaliotų nuo liepos, kaip siūlė konservatoriai.

Konservatorius Andrius Kubilius tikino, kad pataisos kitų metų biudžete nei jokių pajamų, nei papildomų išlaidų nenumato, todėl jų negalima svarstyti su biudžetu siekiant greitesnio įsigaliojimo.

„Tiesiog gerbiant ir galiojantį įstatymą, kurio principinė nuostata yra pagarba vartotojams, pagarba tam pačiam verslui, siūlome nukelti datą. Esu įsitikinęs, kad šio įstatymo svarstymas turi labai didelę neigiamą būtent netiesioginę įtaką. Nes tai, kaip šis įstatymas buvo pradėtas svarstyti, siunčia signalą visam verslui, kad iš šitos valdžios galima laukti pačių didžiausių netikėtumų, kurie yra aptariami per kelias dienas, keičiant net ir pradines nuostatas“, - kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A.Kubiliaus, nors naujos sąlygos paveiks tik 15 proc. galiojančių sutarčių, tačiau reikia atsižvelgti ir į jas sudariusių žmonių lūkesčius.

„Kokia yra riba, ties kuria mes sakome, kad galima nekreipti dėmesio į teisėtus Lietuvos žmonių lūkesčius? Siūlau iš tikrųjų laikytis aiškios logikos, teisėti lūkesčiai turi būti gerbiami, net jeigu tai būtų vieno žmogaus ir netgi jei pasirodytų, kad jis yra milijonierius. Pagal Konstituciją nėra jokio skirtumo, ar jo lūkesčiai turi būti gerbiami, ar negerbiami“, - tvirtino A.Kubilius.

REKLAMA

Konservatorius Mykolas Majauskas ragino negąsdinti žmonių, kurie yra nusprendę „kaupti, taupyti ir investuoti“.

„Šiandien jūs siunčiate jiems signalą, kad miegoti ramiai negalite. Nes 50 tūkst. iš jūsų šiandien keičiama mokestinė aplinka, mes jūsų nebeskatiname taupyti. Sakyčiau, kad yra labai neatsakingas požiūris“, - sakė M.Majauskas.

Seimui iš pradžių buvo siūloma „lubas“ nustatytui tik iki 1 tūkst. eurų, bet parlamentarai pritarė konservatoriaus Jurgio Razmos ir Vyriausybės siūlymui ir „lubas“ pakėlė iki 2 tūkst. eurų.

REKLAMA

Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Andrius Palionis aiškino, kad komitetui apsisprendžiant dėl 1 tūks. eurų „lubų“ buvo vertinama „reali dirbančiųjų ir jų darbo užmokesčio dydžių padėtis“.

„Jeigu mes turime daugmaž 700 eurų vidutinį atlyginimą, kad pasiektų 2 tūkst. eurų ribą, žmogus kas mėnesį turėtų atidėti maždaug 20 proc. savo atlyginimo, kas tikrai yra nerealu“, - teigė A.Palionis.

Parlamentarai taip pat nepritarė konservatorių siūlymui „lubas“ nustatyti tik naujoms sutartims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak S.Jakeliūno, „lubas“ nustačius visoms sutartims, „didžioji dalis“ žmonių toliau galės naudotis lengvata.

„Išskyrus galbūt keliolika ar keliasdešimt tūkstančių, kurie uždirba daug, perveda daug pinigų ir susigrąžina atitinkamai iš biudžeto neproporcingai didelę sumą“, - pabrėžė S.Jakeliūnas.

Biudžeto ir finansų komiteto duomenimis, už 2015 metus iki 100 eurų susigrąžino 143 tūkst., 100-300 eurų – 80 tūkst., daugiau kaip 300 eurų – 14 tūkst. gyventojų.

Kai kurie valdantieji iš pradžių siekė visiškai panaikinti GPM lengvatą nuo 2017 metų naujai sudaromoms arba pratęsiamoms gyvybės draudimo sutartims, tačiau vėliau buvo pasirinktas kompromisinis variantas.

S.Jakeliūno teigimu, dabar GPM lengvata pasinaudoja apie 200 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų