REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
109
Baisi tragedija Berlyne: sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią (nuotr. SCANPIX)

Įvykis, kuomet Berlyne pirmadienio vakarą į minią įsirėžęs vilkikas nusinešė keliolika gyvybių, yra vienas rimčiausių išpuolių Vokietijoje per daugelį metų, sako Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis.

109

Įvykis, kuomet Berlyne pirmadienio vakarą į minią įsirėžęs vilkikas nusinešė keliolika gyvybių, yra vienas rimčiausių išpuolių Vokietijoje per daugelį metų, sako Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis.

REKLAMA

„Saugumo tarnybos dirba labai aktyviai, yra daug įtariamųjų, daug panašių įvykių yra užkardyta. Bet visko užkardyti, visus sugauti, turbūt, yra neįmanomas dalykas. Šis įvykis bus, turbūt, pats rimčiausias įvykis per daugelį metų Vokietijoje, jei bus pripažinta, kad tai - teroro aktas“, - BNS sakė Berlyne esantis ambasadorius.

Anot jo, į išpuolį Vokietijos sostinėje kol kas reaguojama ramiai ir pakankamai atsargiai, oficialiai jis dar nėra įvardijamas kaip teroristinis aktas, o visuomenė raminama siekiant nesukelti papildomos įtampos. Ambasadorius patvirtino, kad informacijos, jog būtų nukentėję lietuviai, nėra.

„Kol kas informacijos apie nukentėjusius Lietuvos piliečius tikrai neturime - kreipėmės į krizių valdymo centrą, kuris yra tokias atvejais įkurtas. Šiuo metu jie tokios informacijos neturi, bet susitarėme, kad tuo atveju, jei kas nors būtų, kad jie mus iš karto informuotų“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

D.Matulionis sako, kad Vokietija pasirengusi ir galimiems tolimesniems išpuoliams. Anot jo, specialiosios tarnybos ruošėsi incidentams iš anksto ir tai matyti: Berlyne veikia per 80 kalėdinių mugių, o į daugelį jų prieš patekdami lankytojai tikrinami metalo detektoriais.

REKLAMA

„Jau prieš porą mėnesių buvo galvojama, kad gali būti teroristiniai išpuoliai nukreipti prieš kalėdinius turgelis, nes tai yra stipri ir šlykšti simbolika - teroro aktas prieš tai, kas mums yra švenčiausia, t.y. Kalėdų tradicija“, - sakė ambasadorius.

Diplomato teigimu, oficialiai kol kas neįvardijama ir sulaikyto įtariamojo tapatybė, teisėsauga ketina pateikti daugiau informacijos vidurdienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

Vokietijos sostinės centre pirmadienio vakarą į Kalėdų mugę įsirėžus sunkvežimiui žuvo mažiausiai dvylika žmonių, apie pusšimtis buvo sužeisti. Saugumo šaltiniai naujienų agentūrai DPA sakė, kad Lenkijoje registruotą sunkvežimį vairavo prieglobsčio prašytojas iš Afganistano ar Pakistano, į Vokietiją atvykęs vasario mėnesį. Berlyno policija pranešė, kad sunkvežimis į minią buvo nukreiptas tyčia.

Tragiškas incidentas įvyko praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai JAV Valstybės departamentas įspėjo apie grėsmes mugėse ir kitose viešose vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų