REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Ukraina sekmadienio vakare nacionalizavo didžiausią šalies banką, siekdama išvengti finansų krizės karo draskomoje buvusioje sovietinėje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Perimti „PrivatBank“ vyriausybė nusprendė po kelių mėnesių sklandžiusių kalbų, kad banką slegia didžiulė blogų skolų našta.

REKLAMA

„PrivatBank“ kontroliuoja trečdalį šios Rytų Europos šalies indėlių ir net turi skyrių Baltijos šalyse.

Ukrainos vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad dabar „valdo 100 proc. „PrivatBank“ akcijų bei garantuoja nenutrūkstamą šios įstaigos veikimą bei jos klientų pinigų saugumą“.

Šis Kijevo sprendimas atitinka Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimus išvalyti ir stabilizuoti savo neskaidrų finansų sektorių, kad šalis atkurtų tvarų augimą.

REKLAMA
REKLAMA

„PrivatBank“ priklausė Ihoriui Kolomoiskiui – didelę įtaką politikai darančiam milijardieriui, tapusiam Ukrainos prezidento Petro Porošenkos sudėtingos kovos su korupcija vienu pirmųjų taikinių.

Vietos žiniasklaida rašė, kad šis bankas tam tikriems „saviems“ klientams išduodavo paskolas, kurias atgauti nebūdavo jokių vilčių.

Vien dėl šių kalbų „PrivatBank“ akcijų vertė lapkričio pabaigoje krito beveik 50 procentų.

Ukrainos centrinis bankas norėjo, kad I.Kolomoiskis refinansuotų savo banką milijardais dolerių, kad jis galėtų likti jo rankose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tų pinigų taip ir nebuvo sulaukta, o Kijevo kantrybė sekmadienį trūko.

Kijevo Tarptautinio verslo instituto vadovas Oleksandras Savčenka anglų kalba leidžiamam Ukrainos savaitraščiui „The Kyiv Post“ pareiškė, kad Ukrainos bankų sistema žlugtų, jeigu „PrivatBank“ užsidarytų.

„Kiti bankai neatgautų savo paskolų iš „PrivatBank“, prasidėtų bankrotų banga ir kiltų panika, – pareiškė jis. – Sistemai vėl paleisti prireiktų maždaug vieno dviejų mėnesių. Būtų prarasta maždaug 2–3 proc. BVP.“

Tuo tarpu „Dragon Capital“ ekonomistas Serhijus Fursa pareiškė, kad „80–90 proc. „PrivatBank“ paskolų buvo išduota įstaigoms“, kurias kontroliuoja pats I. Kolomoiskis.

REKLAMA

„Tai buvo skolinimas saviškiams – kitaip tariant, pinigus iš banko atsiimdavo jo savininkai.“

Pats „PrivatBank“ vyriausybės sprendimą pavadino „žiniasklaidos išpuolių“, kuriems vadovavo I. Kolomoiskio politiniai priešininkai, padariniu.

„Sprendimas apie savanorišką ir taikų banko perdavimą valstybės žinion buvo priimtas, kai supratome, kad šių žiniasklaidos išpuolių galim ir neatlaikyti ir kad gali iškilti grėsmė mūsų klientams“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė „PrivatBank“ IT direktorius.

„ PrivatBank“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Olehas Horochovskis pažymėjo, jog svarbiausia yra tai, kad ukrainiečių pinigai tebėra saugūs.

„Bankas toliau dirbs, kaip ir anksčiau“, – pareiškė jis.

I. Kolomoiskis banko nacionalizavimo kol kas nekomentavo.

Tačiau jis ne kartą buvo stojęs į kovą su P. Porošenka ir dabar galbūt prisijungs prie oficialios politiškai nestabilios valstybės vyriausybės opozicijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų